Miloš Ninković
Miloš Ninković

Ključa u Sidneju pred derbi: Ko će biti gazda grada?

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.03.23. | 22:17

Miloš Ninković više nije udarna tema navijačkih prepucavanja, sada tenzije podižu konflikt trenera i „bezobrazna“ izjava Brendona Borela

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Sve utakmice 21. kola australijske A-lige, koje se igraju ovog vikenda, u potpunoj su senci sidnejskog derbija. Ove subote po 34. put u A-ligi sastaće se Sidnej i Vonderersi sa zapada Lučkog grada (TV Arenasport, 9.45). Ovo je treći put ove sezone da se sudaraju ljuti gradski rivali (po jedna pobeda oba tima od 1:0), a atmosfera između igrača i navijača dva kluba nikada nije bila usijanija.

Izabrane vesti

Jedan od glavnih razloga je položaj na tabeli, pošto ni jedna ni druga ekipa ne mogu da budu mirne po pitanju plasmana u plej-of. Istina, na šest kola pre kraja osnovnog dela prvenstva u daleko boljoj poziciji su Vonderersi, koji imaju šest bodova više od prve ekipe ispod linije, dok Sidnej beži Vestern Junajtedu samo dva boda.

Tenziju je još i pre početka sezone podigao Miloš Ninković, koji je promenio boje i iz plavog dela grada prešao u radnički, crveno-crni. Pred prvi derbi u ovom prvenstvu, strasti su potpuno proključale, a nekadašnjem srpskom reprezentativcu navijači Sidneja pretili su svinjskim glavama i mrtvim pacovima, što je do sada nezabeležen slučaj u australijskom sportu.

I na stadionu su ga dočekali sa ogromnom zastavom na kojoj je pisalo da legende žive zauvek, a izdajnici idu u zaborav. Bilo je zle krvi i među samim akterima meča, jer su trener Sidneja Stiv Korika i kapiten Luk Bratan uputili otrovne strelice prema čoveku koji im je doneo gotovo sve titule u prethodnih šest godina.

Miloš im je tada odgovorio onako kako najbolje zna, doktorskom asistencijom za pobedonosni gol Vonderersa. Iznet je sa stadiona na ramenima kondicionog trenera.

Vratio je Sidnej milo za drago u narednom sudaru, pre nešto više od mesec dana u domu Vonderersa. Praćka Maksa Burdžisa u 16. minutu raspalila je tenzije do tačke usijanja. Toliko da su se kasnije tokom meča i treneri dva tima Marko Rudan i Stiv Korika sukobili pored aut-linije i razmenili po više „komplimenata“.

Kao da je sva ta vatra bila nedovoljna, pa je Brendon Borelo rešio da preko plamena polije i kofu benzina.

U izjavi za TV kuću Paramaunt, povratnik u reprezentaciju Australije je ocenio ekipu Sidneja kao „sasvim prosečnu“ i poručio rivalu da ne zaslužuje da osvoji ni bod. Trener Sidneja Stiv Korika je uzvratio rečima da takav komentar uopšte nije u redu, ali i da će njegovoj ekipi poslužiti kao dodatna motivacija.

Inače, Borelo je pre početka sezone odbio finansijski povoljniju ponudu Sidneju, jer je već dao reč Vonderersima. I od tada mu uopšte ne ide loše – prvi je strelac ekipe i ponovo je zaslužio poziv selektora.

Uz to, jaz i zategnutu atmosferu između navijača dva kluba povećavaju socioekonomske prilike i razlike. U trenutku kada radnička klasa u Australiji sve teže živi, a njihova najveća „baza“ je Zapadni Sidnej, elita na istoku grada, koja mahom podržava ekipu Sidneja, i dalje je ušuškana u basnoslovne vrednosti svojih milionskih nekretnina i glamur svog nasledstva i bogate, korporativne Australije.

Ipak, gledajući sa one najvažnije, sportske strane, Vonderersi imaju ogroman motiv da pobede i time verovatno prebrinu brige oko plasmana u razigravanje za titulu. Ni domaćin ne zaostaje po pitanju takmičarskog stimulansa, jer bi sa tri boda održali prednostu tesnoj trci za mesto u plej-ofu sa sve boljomekipom Vestern Junajteda.

Sidnej će igrati bez jednog od ključnih igrača, pošto je Maks Burdžis suspendovan. Strelac jedinog gola u prethodnom derbiju kažnjen je sa dve utakmice neigranja zbog crvenog kartona na utakmici protiv Melburn Viktorija.

S druge strane, Vonderersima će izuzetno nedostajati standardni štoper Tomi Mrčela, koji je isključen prošlog vikenda u duelu sa Pert Glorijem.

AUSTRALIJA 1 – 21. kolo

Petak:

Adelejd – Velington 5:1 (2:0)

/Vuton 16, Jovanović 23, Bar 51, Ibusuki 62, Gudvin 71 – Rafer 54/

Subota:

7.00: (2,20) Brizbejn (3,35) Vestern Junajted (3,00)

7.00: (2,30) Njukasl (3,30) Pert Glori (2,85)

9.45: (2,35) Sidnej (3,25) Sidnej Vonderers (2,85)

Nedelja:

7.00: (2,30) Melburn Viktori (3,35) Mariners (2,85)

9.00: (4,70) Makartur (3,90) Melburn Siti (1,62)

*** Kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićVestern Sidnej VonderersAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara