Ključevi bitke za Kalinjingrad: Trojica velikih Srba protiv...

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.06.18. | 08:36

Matić, Milivojević i Milinković Savić na Džaku, Behramija i Džemailija

(od izveštača MOZZART Sporta iz Rusije)

Od afričke provincije zvane Nelspruit do baltičke pitomine Svetlogorska! Velika je to geografska, ali još veća vremenska distanca. Od onog nesrećnog meča sa Australijom do sutrašnjeg dvoboja sa Švajcarskom srpski nacionalni tim nije igrao značajniji meč. Trijumf protiv Kostarike doneo je ekspediciji Srbije dozu relaksiranosti, ali i kada neobavezno pričaju o pobedi na Kosmos Areni svima u podsvesti je duel vredan osmine finala protiv Švajcarske. Kako i na koji način ući u podsvest Vladimira Petkovića i olakšati put do pobede.

Izabrane vesti

Muče brojni statistički podaci vezani za Švajcarce ljude iz srpske ekspedicije, najviše taj jedan jedini poraz u poslednja 22 meča. Muči ih konačna odluka selektora Sajdžija Vladimira Petkovića, njegova potencijalna privilegija da u rovu čeka grešku Srbije i provocira kontru preko Džerdana Šaćirija. Uostalom, našim rivalima prema mnogim predviđanjima i bod širom otvara vrata naredne runde.

Pomoćni trener Orlova Ljubiša Ranković govorio je da glavni kvalitet Švajcarske leži u uigranim i automatizovanoj tandemskoj igri po bokovima. Jeste tako, ali ovde u Svetlogorsku postoji još jedna škola mišljenja, bez obzira na kvalitet Štefana Lihtštajnera i Džerdana Šaćirija, odnosno Rikarda Rodrigeza i Stivena Cubera. Švajcarska će insitirati na toj igri, što će dodatno opretetiti naše krilne igrače, ali... Glavna bitka vodiće se "unutra".

Naslov ovog teksta možda ima patriotsku notu, ali ključevi bitke za Kalinjingrad naći će se u rukama trojice velikih ili bolje rečeno visokih Srba. Dakle, Nemanja Matić , Luka Milivojević i Sergej Milinković Savić imaće dodatnu odgovornost, posebno što ih na drugoj strani čeka uigrani trozubac Granit Džaka, Valon Behrami i Blerim Džemaili. Momci sa Prokletija i Šar planine koji su zbirno za selekciju Švajcarske odigrali 203 utakmice.

Još jedan u nizu vrlo nezgodnih statističkih podataka, ali kao što je rekao Luka Milivojević putokaz igračima iz srpskog nacionalnog tima može donekle da bude duel sa Kostarikom.
"Nemanja i ja smo radili sve što je do nas kako bismo Sergeja rasteretili defanzivnih zadataka i pomogli mu da pokaže kakav je igrač. Videli ste lepezu njegovih dobrih poteza.Stvarno smo bili kompkatni", poručio je Luka Milivojević.

Klasa Sergeja Milinkovića Savića tek treba da nabuja kao Volga u nacionalnom dresu. Ali i ovo što smo videli protiv Kostarike trebalo bi da bude jedan od važnijih detalja na sutrašnjem meču. Njegova savršena utrčavanja posle dugačkih lopti na Mitrovića, pojavljivanja na mestu drugog napadača i fizička snaga verovatno predstavljaju razlog za nespokoj stručnog štaba Švajcarske. Posebno, ako su Petkovićevi saradnici gledali kompaktno izdanje Luke Milivojevića i Nemanje Matića u Samari... Pitanje je samo kako će se ponašati kada budu imali jače rivale u direktnim duelima, ali ovakve utakmice su poligon za pravljenje legendi i momaka velikog srca.

Pored ogromne čuke Matić, Milivojević i Sergej će morati da budu dalekovidi na svakom delu terena kako bi onemogućili Švajcarce da u kontrama distribuiraju lopte ka Šaćiriju i ostavljaju mu mogućnost da igra jedan na jedan... Da predbide svaki naredni potez Švajcaraca, da im oduzmu posed i organizaciju.

A kada smo več kod brojnih škola mišljenja, ima jedno koje kaže da Vladimir Petković neće smeti da igra defanzivno protiv ovako velike (tačnije visoke) postave Srbije. Da bi to predstavljalo samoubistvo Švajcaraca, jer će provocirati brojne prekide i faulove nad Sergejom Milinkovićem Savićem i Aleksandrom Mitrovićem u opasnoj zoni... Taj dodatni kvalitet Srbije mogao bi da natera Švajcarce da podignu odbranu.

A onda će pored trojice velikih Srba i naša krila imati mogućnost da uzmu ključeve bitke za Kalinjingrad.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Rusija2018fudbalska reprezentacija SrbijeNemanja MatićLuka MilivojevićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara