(©Reuters)
(©Reuters)

Klubovi naučili lekciju: Tri dobre partije na Mundijalu ne mogu više nikog da "prevare"

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.01.23. | 16:07

Gotovo nijedan od najvećih asova sa Svetskog prvenstva napravio transfer

Nekada se znalo: zablistaš na Svetskom ili Evropskom prvenstvu i odmah te čeka transfer karijere. A, vrlo često bi se potom ispostavilo da su se klubovi zaleteli, povukle ih te tri-četiri odlične partije igrača, dali bi velike pare za njega, a dobili bi njegovu kopiju sa kineskog internet tržišta. Mnogo fudbalera nije uspelo da u novim sredinama ni izbliza ponovi partije sa velikog takmičenja.

Izgleda da su se klubovi opametili. Naučili lekciju. Ne zaleću se. Ne frljaju se parama posle jedne-dve dobre partije na Mundijalu. Pa iako su svetski mediji sa svih meridijana brujali da je ovaj ili onaj na meti Barselone, Reala, Liverpula, Čelsija, Bajerna i tako redom, evo mesec dana posle prvenstva sveta gotovo nijedan od tih momaka koji su blistali u Kataru nije napravio transfer života.

Izabrane vesti

Krenimo redom: Enco Fernandes je proglašen za najboljeg mladog igrača planete. Za njega je bio zainteresovan Čelsi, ali Benfika je odredila 120.000.000 evra kao granicu ispod koje neće ići. Probao je Enco malo sa pritiskom, malo vrludao na treninzima, a na kraju je podvio rep i bez reči ostao u Lisabonu da tera loptu do leta. Iako Čelsi rasipa evre kao pijan dinare ove zime, nije hteo na prvaka sveta da slupa tih 120 miliona.

Aleksis Mekalister je trebalo da bude dosta jeftinija „roba“. Navodno je za vezistu Brajtona bio zainteresovan Juventus, pa Arsenal, Totenhem, Atletiko Madrid... Teško da bi on ostao van domašaja ovih klubova, da bi ga Brajton odbranio da su krenuli čvrsto po njega. Ali, ništa se u stvari nije desilo. Argentinski vezista ostaje u engleskom klubu.

Odlično je Randal Kolo Muani igrao u Kataru, mada je na kraju poneo zvanje tragičara, jer je u 123. minutu promašio „mrtvu šansu“ da donese Francuskoj titulu. Ipak, fudbaler i Frankfurta je skrenuo pažnju na sebe, bacili su oko na njega Bajern, Mančester junajted i Milan, a Ajntraht je odredio da mu je cena 60.000.000 evra. I na tome je sve stalo.

Trojica Hrvata su bila viđena za velike transfere posle odličnih partija u Kataru. Golman Dominik Livaković je bio pod okom Bajerna, Ajaksa, Notingema... Pogotovo zbog povrede Manuela Nojera. I dok se čekala ponuda da stigne u Maksimir, Bavarci su novog golmana našli u mnogo bližem Menhengladbahu, odakle su doveli iskusnijeg i jeftinijeg Zomera. Livaković se sada pominje kao želja Viljareala.

Za Joška Gvardiola se govorilo da nema velikog kluba koji ne želi da ga dovede u svoje redove. Bar tamo dok ga Lionel Mesi nije ostavio u prašini kraj leve aut linije. Njegov menadžer Mario Šišić, kako su pisali nemački mediji, govorio je da su za Gvardiola zainteresovani Real Madrid, Barselona, Čelsi, Totenhem, Mančester junajted. Mesec dana kasnije Joško je i dalje u Lajpcigu, iako nema dileme da ga ubrzo, verovatno na leto, čeka prelazak u neki veći klub.

Senzacija u hrvatskom timu bio je Joško Juranović, desni bek Seltika. Toliko je oduševio partijama i u odbrani i u napadu da se pisalo kako je za njega zainteresovana – Barselona. Realnost je da je Juranović danas potpisao za Union Berlin.

Gde su nestale zvezde Maroka? Azedin Unahi je „pojeo“ kilometre na Mundijalu, igrao je zaista impresivno i odmah su počeli da ga povezuju sa najvećim klubovima sveta. Ipak, vezista francuskog Anžea je i dalje tamo gde je i bio, mada postoji mogućnost da do kraja zimske pijace pređe u Napoli ili Lids. Korak napred jeste, epohalni baš i nije.

Blistao je i golman Maroka Jasin Bono, po mnogima je bio i najbolji čuvar mreže u Kataru. Čitao je i on da je zapao za oko ljudima iz Mančester junajteda, Intera, Bajerna, Totenhema, ali sinoć je branio za svoju Sevilju protiv Kadiza i sačuvao je mrežu (1:0).

Navodno je Sofijan Amrabat, vezista Maroka, tražio od Fjorentine da ga pusti u Atletiko Madrid, da „naplati“ igre sa Mundijala, ali i on je sinoć bio uredno na svom radnom mestu, samo što nije pomogao Ljubičastima da izbegnu poraz kod kuće od Torina (1:0). I Liverpul i Totenhem i PSŽ su, navodno, gledali put Amrabata, a na tom gledanju je i ostalo. Barem za sada.

Ako bismo tražili igrača koji je iskočio na Mundijalu, a da je uspeo da napravi korak napred i u klupskoj karijeri, onda bismo, donekle, izabrali Vuta Veghorsta, koji je dao dva gola za Holandiju protiv Argentine i generalno odigrao dosta dobro, pa ga je Mančester junajted doveo na pozajmicu. Da ga proveri u narednih šest meseci. Tako da ni na njegovom primeru „potvrda“ sa Svetskog prvenstva nije bila baš toliko ubedljiva da bi Crveni đavoli odrešili kesu i momentalno ga doveli.


tagovi

Jasin BonoAzedin UnahiDominik LivakovićJosip JuranovićJoško GvardiolEnco FernandezAleksis MakalisterVout VeghorstSofjan AmrabatRandal Kolo Muani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara