Milunović i Nastasić (©Star Sport)
Milunović i Nastasić (©Star Sport)

Ko bi mogao da pojača odbranu Orlova? Milunović stvoren za sistem sa trojicom pozadi, potpuno spremni Nastasić po ukusu Stojkovića

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.03.21. | 17:57

Selektor čvrsto veruje da su aktuelni defanzivci najbolji izbor u ovom trenutku, ali je još ranije poručio da su vrata svima otvorena

Kada se odlučite na ofanzivan sistem igre, odbrana može da postane problem. Kada igrate sa jednim defanzivnim veznim igračem, onda poslednja linija trpi pritisak i kvalitetni protivnici mogu da pronađu način da joj naude. Stoga koncentracija svih devedeset minuta mora da bude na besprekornom nivou, jer svako odstupanje u kompletnoj formaciji može da bude kobno. Poslednja linija reprezentacije Srbije bila je na ozbiljnim iskušenjima u prva dva kvalifikaciona meča, a posebno sinoć protiv Portugalije. Izabranici Fernanta Santosa su, pre svega u prvih 45 minuta, stvorili ozbiljne probleme srpskoj odbrani. Bernardo Silva je lukavo prinalazio pukotine kroz odbranu Orlova, spojio sa golom Dioga Žotu, a kasnije i pronašao samog Sedrika Soaresa, koji je perketnim centaršutom namestio drugi pogodak ofaznivcu Liverpula.

(10,0) AZERBEJDŽAN (4,70) SRBIJA (1,35)

Izabrane vesti

Analiza učinka svih linija tima, pa tako i defanzivne, praviće se nakon ekstremno važnog gostovanja Azerbejdžanu (utorak, 30. mart, 18.00). Orlovi su u Baku otputovali sa trojicom štopera, s obzirom da se povredio Miloš Veljković, a crveni karton protiv Portugalcije zaradio Nikola Milenković. Tako će defanzivni trio protiv Azera činiti Uroš Spajić, Stefan Mitrović i Strahinja Pavlović. Posao bi trebalo da bude znatno lakši nego u subotu na stadionu Rajko Mitić, ali nikako ne bi smelo da dođe do potcenjivanja prilično nepredvidivog protivnika.

STOJKOVIĆ: RECITE MI KOJE MI TO BOLJE DEFANIZVCE IMAMO, ZVAĆU IH ODMAH

Dragan Stojković je kao opciju ostavio i mogućnost da zaigra sa četvoricom igrača u defanzivi protiv Azerbejdžana, ali je jasno da je formacija sa trojicom štopera ona koja će izneti ove kvalifikacije.

"Mislim da treba biti realan i sagledati kvalitete. Ako mi imamo bolje igrače u odbrani, recite, ja ću ih zvati odmah. Možda ja to ne vidim, slobodno mi recite, to je za dobro Srbije. Ovi igrači koje imamo poseduju određen kvalitet, iskustvo, a greške se dešavaju. Šta Portugal da kaže nako što je od 2:0 stigao do 2:2. Šta da kažete za njihovu odbranu, koja je jedna od najboljih. U fudbalu je tako, ne treba gubiti nadu, treba biti pozitivan, ispravljati greške, biti mnogo koncentrisanij. Jer, malo je iritirajuće kada ti lota prvi put uđe u opasnu zonu i primiš gol. Tako je bilo i protiv Iraca. Prvi put su nam ušli u šesnaesterac i postigli su gol. To su neke stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju, ali to je ipak fudbal, bitno je kakav utisak ostavite i kakvo opredeljenje na terenu imate. Kakavu igru hoćete da prikažete. Pratićemo naravno i ostale igrače, onaj ko bude pokazao formu i ono što mi možemo da očekujemo, on će sigurno biti na spisku", rekao je posle Portugalije selektor Orlova.

Dragan Stojković je još prilikom objavljivanja spiska za aktuelni kvalifikacioni prozor jasno poručio da se nikoga nije odrekao. Od štopera je želeo da pozove i Matiju Nastasića, ali se prvotimac Šalkea oporavlja od povrede i nije bio u stanju da pomogne reprezentaciji u ovom mečevima. Upravo su povrede bile te koje su poslednjih godina stvarale ozbiljne komplikacije nekadašnjem igraču Partizana, Fiorentine i Mančester Sitija. Ipak, očigledno je da je Nastasić igrač po ukusu Dragana Stojkovića., Do septembra ima dovoljno vremena i prostora da podigne nivo igre, dođe do neophodnog kontinuiteta i pojača konkurenciju u reprezenaciji, a pre svega na toj levoj strani štoperskog trija, koja mu najviše leži.

MILUNOVIĆ IMA MIRNOĆU I TAJ PRVI PAS, NAJBOLJE UTAKMICE ODIGRAO U FORMACIJI SA TRI ŠTOPERA

Iskusni štoper Crvene zvezde Nemanja Milunović sistem sa trojicom štopera "doktorirao" je još u dresu BATE Borisova, a svoje najbolje mečeve u crveno-belom dresu odigrao je upravo u toj formaciji u evropskim utakmicama. Visoki defanzivac nema zavidnu brzinu, ali ima ogromnu mirnoću koja je neophodna kada se igra taj centralni štoper. Pored toga, poseduje zavidne tehničke mogućnosti i taj prvi pas, koji mnogo pomaže ekipi u organziaciji napada.

Milunović je za reprezentaciju zaigrao još 2014. godine, ali ga je teška povreda omela da se ustali u državnom timu.

"Posle tog sjajnog debija za reprezentaciju desila se povreda. Mnogo je to uticalo na moju karijeru i da nemam značajniju ulogu u reprezentativnom dresu. Gledam to kao na Božiju volju. Neko te pogleda da dođeš na najviši nivo, onda te neko i vrati i spusti te na zemlju. Povrede jesu sastavni deo sporta, osam meseci sam propustio zbog operacije kolena. Drago mi je što sam se oprobao u reprezentaciji, dao sam i gol u Novom Sadu protiv Izraela", rekao je u intervjuu za Mozzart Sport Nemanja Milunović.

Stub Zvezdine odrane je zagazio u četvrtu deceniju, više mu nije baš najlakše da izdrži žestok ritam na više frontova, ali deluje deluje da baš sada igra najzrelije u karijeri. Mnogo toga po pitanju njegovog eventualnog poziva u državni tim moglo bi da zavisi od letnjih kvalifikacija Crvene zvezde. Ukoliko tada bude na ovosezonskom evropskom nivou, mogao bi da privuče Stojkovićevu pažnju i postane jaka konkurencija Stefanu Mitroviću.

Štoperski krug se tu ipak ne zatvara, s obzirom da postoji još defanzivaca koji imaju svoje uloge u evropskim timovima, a imali su i iskustva u dresu sa državnim grbom. Nikola Maksimović se ove sezone borio za svoje mesto pod suncem kod Đenara Gatuza u dresu Napolija, gde mu ugovor ističe ovog leta i još uvek nije izvesno da li će ostati u klubu. A tu je i Nikola Maraš, koji ima dva nastupa za seniorsku selekciju Srbije i igra važnu ulogu u španskoj Almeriji. Na radaru će naravno biti i drugi igrači, kao i oni iz mlade reprezentacije Srbije, poput Svetozara Markovića ili Ranka Veselinovića, koji trenutno možda nisu blizu seniorskog tima, ali bi u narednim mesecima mogli da privuku pažnju Dragana Stojkovića.



tagovi

Nemanja MilunovićMatija Nastasić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara