Overmars (© AFP)
Overmars (© AFP)

Ko bi rekao? Njukasl bi da posluje pametno: Zove Marka Overmarsa da uredi klub

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.10.21. | 13:03

A Holanđanin je u Ajaksu pokazao da zna posao

Na prvi pogled delovalo je da se Arapi razbacuju novcem. Na drugi se čini da imaju smislen plan za razvoj Njukasla. Kad je saudijska kraljevska porodica preuzela rukovođenje premijerligašom počele su konstrukcije o nenormalnim ulaganjima, da bi se tlo smirilo najavama o postepenom jačanju kluba na svim nivoima.

Za početak, Svrake neće bacati novac u bunar, planirano je da za novajlije tokom zime izdvoje svega između 50.000 i 60.000.000 evra – iako im je dozvoljeno maksimalno 220.000.000 – a da žele da postave klub na zdrave noge svedoči najava da će angažovati i sportskog direktora. I to ne bilo kog, već – Marka Overmarsa.

Izabrane vesti

Čuveni Holanđanin se dokazao radom u Ajaksu i novi vlasnici Njukasla označili su ga savršenim rešenjem za njihov projekat, u želji da stvore mašinu za pravljene novca. Da ne budu novi Mančester Siti ili Pari Sen Žermen, koji nemilice troše, dovodeći svetske zvezde zarad instant uspeha, već da formiraju bazu koja bi u perspektivi višestruko mogla da im se isplati.

Pitanje je da li bi Mark napuštao sadašnje pozicije, ali na Ostrvu su Overmarsa pikirali zato što je u Amsterdamu uspostavio precizan sistem. Leta 2012. seo je u direktorsku fotelju , posvetio se talentima i do danas je Ajaks promovisao čak 42 provotimca iz sopstvenog kadra. Tačno toliko igrača je prošlo jednu od najboljih škola fudbala na planeti i doguralo do prvog tima, sa značajnim udelom u osvajanju trofeja.

Bivšem reprezentativcu pripisuju se zasluge što je uspeo da nagovori Andrea Onanu da iz Barselone pređe u Ajaks još 2015. i na novoj adresi stekne reputaciju jednog od najtraženijih golmana sveta u ovom trenutku. Koštao je Kopljanike tričavih 150.000 evra. Sad se njegova vrednost meri desetinama miliona evra. Osim toga, slovi i Frenki de Jong za veliku Overmarsovu pobedu, iste godine kad i Onanu doveo je vezistu iz Viljema za okruglo 1.000.000, a jula 2019. prodao Barseloni za 86.000.000 evra. Ukupna zarada Ajaksa na trasferima za vreme direktorskog mandata Marka Overmaresa na „Johan Krojf areni“ premašila je 600.000.000 evra.

Sve što je radio u Ajaksu, žele Saudijci od Overmarsa u Njukaslu. Da organizuje vertikalu po kojoj bi „jeftina radna snaga“ dolazila u Njukaslove mlađe kategorije, sticala veštine, radne navike i upijala fudbalsku filozofiju koju bi kasnije primenila u seniorskom pogonu. Takvo opredeljenje zahteva strpljenje, što se vidi po podatku da je Mark Overmars od 2012. na funkciji u Amsterdamu, ali od 2014. do 2019. klub nije osvojio nijednu titulu. Poslednje dve jeste, uz značajan napredak u Evropi.

Osim strpljenja, moraće novi vlasnici Njukasla da reše još jedno važno pitanje: da li će prvo da angažuju direktora ili trenera. Paulo Fonseka uveliko kuca na vrata posle smene Stiva Brusa (pominju se još Roberto Martinez, Edi Hau, Lusijan Favr), a mediji naklonjeni klubu podsećaju da ne bi smela da se potkrade greška bivšeg predsednika Majka Ešlija, koji je najpre postavio Kevin Kigena za trenera, da bi onda postavio Denisa Vejsa i Tonija Martineza iznad šefa stručnog štaba ili kad je posle nekoliko godina Džoa Kinera smestio u fotelju iznad trenera Alana Pardjua.

Nije ličilo ni na šta. Sa Overmarsom bi moglo.


tagovi

Mark OvermarsNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara