Ilustracija (©Starsport)
Ilustracija (©Starsport)

Ko će od jedanaestorice „srpskih Afrikanaca“ igrati Kup afričkih nacija?

Vreme čitanja: 6min | sub. 17.06.23. | 13:04

Gana, Mali, Gambija, Tanzanija i Gabon, u kojima igraju fudbaleri iz Mozzart Bet Superlige Srbije, nalaze se iznad crte pred poslednja dva kola kvalifikacija za kontinentalno takmičenje. Samo je Togo sa malim šansama...

Ovu sezonu je u Mozzart Bet Superligi Srbije završilo 29 Afrikanaca. Definitivno, dobar deo njih je pokazalo ozbiljan kvalitet, što su pokazale i njihove igre van granica naše zemlje. Čak 11 Afrikanaca iz Srbije su aktivni reprezentativci, a zanimljivo da je skoro svako od njih u ovom momentu na dobrom putu da se plasira na Kup afričkih nacija. Dva kola pre kraja kvalifikacija svih šest nacionalnih timova sa superligašima, Gana, Mali, Gambija, Tanzanija i Gabon, nalaze se iznad crte, a samo je Togo bliži eliminaciji.

U toku je 5. kolo kvalifikacija, a ove subote na teren će izaći fudbaler Crvene zvezde Kings Kangva. Mladi vezista je jedan od najboljih igrača Zambije, selekcije kojoj je potreban još jedan bod kako bi i matematički obezbedila plasman na završni turnir. Mogla bi da ga osvoji već sada od 15 časova, kada će u Ndoli dočekati Obalu Slonovače.

Izabrane vesti

Reč je o susretu H grupe, u kojoj je domaćin završnog turnira (13. januar – 11. februar 2024. godine) Obala Slonovača lider sa 10 poena. Slonovi su svakako učesnici KAN-a, a pridružiće im se Zambija ako zadrži prednost u odnosu na trećeplasirana Komorska Ostrva. Kangva, Patson Daka i njihovi saigrači imaju šest poena više, tako da mogu ove subote do vize i uz poraz, ako Komorska Ostrva kao gosti ne savladaju Lesoto.

Ako Zambija osigura jednu od prve dve pozicije u H grupi, Kangva će postati prvi fudbaler iz Mozzart Bet Superlige koji će obezbediti plasman na KAN. Za sada su mesto među 24 selekcije obezbedili samo Obala Slonovače, Maroko, Alžir, Južna Afrika, Senegal, Burkina Faso, Tunis i Egipat, a nijedan od tih timova nema predstavnike u Srbiji.

15.00: (3,15) Zambija (3,10) Obala Slonovače (2,45)

Ipak, ne bi trebalo Kangva da bude usamljen. Već u nedelju Gana, Mali, Zelenortska Ostrva i Gabon mogla bi da mu se pridruže. U dresu Gane protiv Madagaskara ćemo videti Osmana Bukarija (Crvena zvezda) i Edmunda Ada (Spartak Subotica), selektor Malija Erik Šele je za okršaj sa Kongom pozvao Fusenija Dijabatea iz Partizana i Mamadu Traorea iz Vojvodine, dok se na spisku reprezentativaca Zelenortskih Ostrva za meč protiv Burkine Faso našao vezista Partizana Patrik Andrade.

Mogli su crno-beli da imaju i jednog reprezentativca više, Rikardo Gomeš je takođe nastupao za Zelenortska Ostrva do prošle godine. Međutim, posle svađe sa fudbalskim savezom te zemlje rešio je da se povuče iz nacionalnog tima.

Andrade je zato ostao usamljen, ali daleko od toga da je tužan. Zelenortska Ostrva su druga u B grupi i ukoliko savladaju Burkinu Faso (nedelja, 18) definitivno će obezbediti plasman na KAN. Čak i da to ne učine, u poslednjem kolu protiv Toga će imati priliku za popravni.

Patrik Andrade (©Starsport)Patrik Andrade (©Starsport)

Upravo u Togu je taj jedini superligaš koji je trenutno ispod crte, defanzivac Mladosti GAT iz Novog Sada Emanuel Hekman. Ovaj 28-godišnji štoper je odigrao prolećnu polusezonu za Novosađane, zabeležio je 15 nastupa, ali nije uspeo da im pomogne da se izbori opstanak u eliti. Momak rođen u glavnom gradu Gane, Akri, ima ugovor sa Mladošću još godinu dana.

Dvojica „srpskih Afrikanaca“ koji su rođeni u Gani, ali i igraju za svoju rodnu zemlju, Bukari i Ado, takođe razmišljaju o tome kakvo je vreme zimi u Obali Slonovače. Gana je prva u E grupi sa osam bodova (po dve pobede i remija), jednim više od Centralne Afrike, a tri od Angole. Dakle, ukoliko u nedelju Crne zvezde savladaju poslednjeplasirani Madagaskar, sigurni su među prva dva na tabeli. Bukari je sa dva pogotka, po jednim protiv Angole i Madagaskara, najbolji strelac Gane u dosadašnjim kvalifikacijama. Podsetimo, krilni napadač Crvene zveze je pogodio i na Mundijalu u Kataru, zatresao je tada mrežu Portugalije. Što se tiče Ada, ni on nije propustio nijedan od mečeva u kvalifikacijama, mada na Svetskom prvenstvu nije igrao zbog tada još uvek nerešenog statusa u svom bivšem klubu Šerifu.

16.00: (6,50) Madagaskar (3,50) Gana (1,62)

Pored Gane i Mali ima dvojicu reprezentativaca iz naše lige, Dijabatea i Traorea. Doduše, Partizanov krilni napadač još uvek nije debitovao za reprezentaciju na takmičarskom meču. Prošli put je takođe dobio poziv selektora, ali se tada nije pojavio na okupljanju. Vojvodinin štoper Traore je odigrao do sada jedan takmičarski meč za Mali, ali ne u aktuelnim kvalifikacijama. Možda se to promeni u nedelju, kada će gostovati Kongu.

Mali je u prvom meču savladao Kongo sa 4:0, tako da mu je večeras dovoljan i remi da bi obezbedio plasman na KAN. Gambija, koja je jedan od rivala u G grupi, poput Malija ima devet poena, ali i odigran meč više, dok je Kongo na šest.

Gambijac Mohamed Badaomasi se istakao igrama u Čukaričkom, a bez obzira na ishod meča Kongo – Mali, u dobroj je prilici da po drugi uzastopni put zaigra na šampionatu Crnog kontinenta. U poslednjem kolu će Gambija ugostiti Kongo, tako da sve drži u svojim rukama.

Poslednje kolo će čekati i Tanzanija, a možda niste znali da u Mozzart Bet Superligi Srbije igraju čak dvojica reprezentativaca te zemlje. Obojica su članovi subotičkog Spartaka, desni bek Alfons Msanga, koji je odigrao samo dva minuta za Golubove ove sezone (u kupu) i vezista Moris Ejbraham.

Devetnaestogodišnji Msanga je bio na prošlom okupljanju, ali nije dobio priliku da debituje, a ovog puta ga je selektor Adel Amruče preskočio. Verovatno zbog slabe minutaže u klubu.

Zato, njegov vršnjak Ejbraham se ovog puta našao na spisku i nada se da će debitovati protiv Nigera. Istina, nije ni on bio preterano standardan u Subotici, sakupio je 17 nastupa tokom sezone, ali ulazeći sa klupe. Zbirno je bio na terenu svega 312 minuta.

Tanzanija je u F grupi druga na tabeli sa četiri poena, koliko ima i Uganda. Protiv tog rivala ima izjednačen učinak (oba tima po jednom slavila sa 1:0), tako da će se u slučaju da ostanu izjednačeni na kraju gledati gol-razlika. Alžir je sigurno prvi na tabeli, oba tima će igrati protiv njega do kraja, zato je Tanzaniji važno da savlada Niger što je ubedljivije moguće. Zbog toga, možda nije realno da Ejbraham ovom prilikom debituje.

I na kraju, ne možemo da ne pomenemo i Gelora Kangu. Temperamentni Gabonac je godinama već standardan prvotimac, ali ovog puta će preskočiti meč 5. kola sa DR Kongom, koji se igra u nedelju od 20 časova. Ipak, i bez njega bi Pjer-Emerik Obamejang i saigrači trebalo da dođu do pobede i tako obezbede kartu za KAN. Ako je kojim slučajem propuste, u poslednjem kolu će protiv Mauritanije imati popravni.

------------------------------------------------

FUDBALERI MOZZART BET SUPERLIGE U KVALIFIKACIJAMA ZA KAN

Gana

Osman Bukari (Crvena zvezda)

Edmund Ado (Spartak Subotica)

Mali

Fuseni Dijabate (Partizan)

Mamadu Traore (Vojvodina)

Gambija

Mohamed Badamosi (Čukarički)

Tanzanija

Moris Ejbraham (Spartak Subotica)

Alfons Msanga (Spartak Subotica)

Zelenortska Ostrva

Patrik Andrade (Partizan)

Togo

Emanuel Hekman (Mladost GAT)

Zambija

Kings Kangva (Crvena zvezda)

Gabon

Gelor Kanga (Crvena zvezda)

------------------------------------------------

KVALIFIKACIJE ZA KUP AFRIČKIH NACIJA – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Sreda

Sao Tome i Prinsipe – Gvineja Bisao 0:1 (0:0)

/Gano 55/

Nedelja

18.00: (7,25) Sijera Leone (4,40) Nigerija (1,45)

GRUPA B

Nedelja

17.00: (4,20) Esvatini (3,20) Togo (2,00)

18.00: (2,50) Zelenortska Ostrva (3,05) Burkina Faso (3,10)

GRUPA C

Utorak

15.00: (2,60) Burundi (3,00) Namibija (3,00)

GRUPA D

Sreda

Gvineja – Egipat 1:2 (1:1)

/Žirasi 26 – Trezege 42, Mohamed 79/

Utorak

16.00: (2,20) Etiopija (3,15) Malavi (3,60)

GRUPA E

Subota

15.00: (3,50) Centralna Afrika (3,10) Angola (2,25)

Nedelja

16.00: (6,50) Madagaskar (3,50) Gana (1,62)

GRUPA F

Nedelja

15.00: (2,05) Tanzanija (3,20) Niger (4,00)

17.00: (4,40) Uganda (3,35) Alžir (1,90)

GRUPA G

Sreda

Južni Sudan – Gambija 2:3 (1:1)

/Kuač Juel 21, Čol 90+1 – Anže 4ag, Džalou 62, Beri 90+6/

Nedelja

18.00: (4,10) Kongo (3,15) Mali (2,05)

GRUPA H

Subota

15.00: (3,15) Zambija (3,10) Obala Slonovače (2,45)

16.00: (3,45) Lesoto (3,15) Komorska Ostrva (2,25)

GRUPA I

Nedelja

20.00: (2,30) Gabon (3,10) DR Kongo (3,40)

Utorak

20.00: (2,20) Sudan (3,15) Mauritanija (3,60)

GRUPA J

Subota

17.00: (3,70) Ekvatorijalna Gvineja (3,15) Tunis (2,15)

18.00: (2,55) Bocvana (3,00) Libija (3,05)

GRUPA K

Subota

17.00: (4,00) Južna Afrika (3,30) Maroko (2,00)

GRUPA L

Subota

21.00: (4,20) Benin (3,30) Senegal (1,95)

Nedelja

18.00: (2,45) Ruanda (3,05) Mozambik (3,15)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za kup afričkih nacijaFK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaSpartak SuboticaGelor Kangareprezentacija Zambijereprezentacija GabonaKings KangvaFuseni DijabateMamadu TraorePatrik AndradeEmanuel Hekman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara