Ko je gazda Lučkog grada: Sidnejski derbi za polufinale

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.05.23. | 08:17

Gradski rivali Vonderersi i Sidnej će ove subote (11.45) po prvi put ukrstiti koplja u plej-ofu A-lige

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Za samo 11 godina Vonderersi sa zapada Sidneja i njihov stariji gradski suparnik Sidnej FC izgradili su strastveno rivalstvo, koje će ove subote (11.45) dobiti novo poglavlje. Dva kluba iz najvećeg australijskog grada po prvi put će ukrstiti koplja u utakmici plej-ofa A-lige, a pobednik će imati priliku da se u dve utakmice protiv Melburn Sitija bori za plasman u veliko finale.

Izabrane vesti

Poslednji međusobni susret u redovima Sidneja žele da što pre zaborave, pošto su 18. marta na domaćem terenu pretrpeli nezapamćeno poniženje. Vonderersi su pod dirigentskom palicom Miloša Ninkovića i uz golgeterski njuh Amora Lajunija došli do rekordnih 4:0 u gradskom derbiju, što je njihova najveća pobeda nad ljutim rivalom sa istočne strane Lučkog grada.

Pored toga, crveno-crni su bolje odigrali celu A-ligu, postigli više i primili manje golova od nebesko plavih. Vonderersi zapravo igraju najbolju sezonu u poslednjih šest godina, koliko je prošlo otkad su se poslednji put plasirali u doigravanje za šampionsku titulu.

Za razliku od njih, Sidnej je naročito u proteklih šest godina postao gospodar plej-ofa, sa tri osvojena pehara prvaka Australije. Ponajviše zasluga za uspehe iz 2017, 2019. i 2020. godine pripada upravo Milošu Ninkoviću, koji je prošlog juna prešao na suprotnu stranu grada i bio jedna od ključnih figura na putu Vonderersa ka plej-ofu, ali i ka dve pobede nad njegovim doskorašnjim klubom.

Međusobni dueli dva tima tokom ove sezone pokazali su koliko domaći teren više predstavlja teret nego prednost. Vonderersi su dvaout slavili na Mur Parku (1:0 i 4:0), a Sidnej je odneo bodove iz derbija odigranog na Kombank stadionu u Paramati (1:0), gde će se igrati i današnji duel plej-ofa.

Biće to okršaj najčvršće odbrane A-lige (Vonderersi) koja je primila 27 golova na 26 utakmica i tima koji se zahvaljujući rezultatima u poslednjih nekoliko kola srećno ukrcao u voz za doigravanje.

Treneri obe ekipe pripremali su svoje sastave prošle nedelje bez značajnih kadrovski problema. Treer tima sa zapada grada Marko Rudan na raspopolaganju ima najjače snagem pošto su se i Gabrijel Kler i Aleks Bonetig vratili u konkurenciju posle povreda. Najveće nade Vodnerersi polažu u svog najboljeg igrača ove sezone Brendana Borela, koji se preporodio na poziciji centarfora i višestruko odužio treneru Rudanu na poverenju. Tu je i čvrsta odbrana predvođena Marselom, bivšim štoperom Liona i PSV Ajndhovena, dok veznim redom komanduju Amalfitano i Ninković, koji se neretko nađe i u ulozi drugog špica.

U Sidneju je trener Stiv Korika imao glvobolju jedino zbog povrede Džoa Lolija. Englez je ove sedmice radio smanjenim intenzitetom i jedini je pod znakom pitanja, kada je reč o starterima. Slovački reprezentativac Robert Mak se posle propuštene utakmice poslednjeg kola vraća na poziciju levog krila.

U dosadašnja 34 gradska derbija Sidnej je imao više uspeha i zabeležio je 15 pobeda, dok su se Vonderersi radovali deset puta. Devet mečeva završeno je nerešeno.

Pobednik ovog meča igraće u polufinalu protiv premijera A-lige Melburn Sitija, koji je kao prvoplasirani bio slobodan na startu plej-ofa. Drugi polufinalni par čine Central koust Marinersi i Adelajd Junajted, koji je u petak uveče eliminisao ekiopu Velington Finiksa (2:0).

Sidnej je najuspešniji klub A-lige sa pet šampionskih titula, dok Vonderersi nijednom nisu osvojili najvredniju titulu u Australiji, pošto su poraženi u čak tri velika finala: 2016. od Adelajd Junajteda (3:1), 2014. od Brizbejna (2:1 u produžecima) i 2013. od Marinersa (2:0). Međutim, jedina titula premijera A-lige, osvojena u debitantskoj sezoni 2012/2013. odmogućila im je da 2014. osvoje Ligu šampiona Azije. Do danas, ostali su jedini australijski klub koji u vitrinama ima ovaj dragoceni trofej.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

FC SidnejVestern Sidnej VonderersMiloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara