Aleksandar Mitrović (foto: Reuters)
Aleksandar Mitrović (foto: Reuters)

Ko sada sme da tvrdi da Mitrovo odelo nema premijerligaški kroj

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.08.22. | 08:15

Srpski golgeter petim golom u isto toliko utakmica srušio Brajton, dobio 17 duela, posle pet rundi samo Erling Haland ima više pogodaka...

Godinama Aleksandra Mitrovića bije glas da je jedan od onih fudbalera predominantnih za Čempionšip, a nedovoljno kvalitetnih da moć sa drugoligaških terena prenesu na Premijer ligu. A možda je najboljem strelcu u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije samo bio potreban trener koji će igru tima podrediti kvalitetima svog golgetera kako bi se i u najkonkurentnijoj i najzahtevnijoj ligi planete sa tribina Krejven Kotidža iz kola u kolo orilo sada već čuveno “Mitro’s on fire”.

Nakon nepotpunog 5. Kola Premijer lige, jedino Erling Haland (6) ima više pogodaka od Mitrovića koji je protiv sinoć protiv Brajtona postigao svoj peti. Dva gola Liverpulu (2:2), pobedonosni u 90. minutu protiv Brentforda, jedan u porazu od Arsenala… I od jučerašnjeg dana 100 ligaških golova za Fulam.

Izabrane vesti

Do pre nešto manje od mesec dana vladala je velika skepsa, u vazduhu je provejavalo pitanje da li je na pomolu još jedna nedovoljno uspešna Mitrova sezona u Premijer ligi.

Do početka aktuelne, četiri sezone je nekadašnji đak Partizanove fudbalske škole pokušavao da iskoči iz premijerligaškog proseka, dva puta u dresu Njukasla, u dva navrata sa svojim Fulamom. Međutim, čak i kada je takmičarske 2015/16, prvoj mu u Premijer ligi, imao sasvim solidnih devet golova i četiri asistencije, pečat neuspeha nije ga zaobišao budući da je Njukasl ispao u Čempionšip. Slično je bilo i u sezoni 18/19 kada 11 golova za Fulam prekrila senka ispadanja u niži rang.

U timovima projektovanim da se bore za opstanak, nije uspevao da pronađe zajedničku frekvenciju sa Rafom Benitezom, Klaudijom Ranijerijem, Skotom Parkerom

Benitez ga je, kada je marta 2016. preuzeo kormilo Njukasla od Stiva Meklarena Mitra, potpuno skrajnuo namenivši mu ulogu epizodiste u završnici sezone. Svrake su ispale u Čempionšip, a Španac ni tamo nije verovao stamenom centarforu. Fulam jeste. Dovoljno da ga januara 2017. za početak uzme na pozajmicu, pa da ga nakon što je sa 12 golova u drugoj ligi uverio neverne Tome šta može i koliko vredi, otkupi za 24.700.000 evra. Londonski klub je ponovo zaigrao Premijer ligu, Mitroviću sa pet golova u prvih šest kola krenulo bolje nego ikada, a onda je Fulam zaređao šest poraza, a Slavišu Jokanovića zamenio Ranijeri, pa Italijana u smiraj sezone Skot Parker. Nije bilo spasa. Fulam je opet završio u Čempionšipu, odakle ga je u Premijer ligu sa 26 golova ekspresno vratio upravo Mitrović.

Parker je zatim počeo da eksperimentiše, bez jasne ideje u kom pravcu želi da mu ekipa ide. Čak je na polusezoni doveo napadača Džoša Madžu i novopridošlici iz Bordoa davao prednost u odnosu na srpskog golgetera. Da skratimo priču, Parkerov Fulam se vratio u Čempionšip, a cena ispadanja bila je otkaz za Engleza. Mitrović je ostao u Fulamu, ponovo ga uveo u Premijer ligu i sa neverovatna 43 gola oborio apsolutni rekord u drugom rangu engleskog fudbala.

I pre toga je imao sjajne sezone u Čempionšipu, ali jasno je da je trener Marko Silva umeo da pristupi svom golgeteru na drugačiji način od prethodnika i ostalih kolega. Samo da podsetimo da je Parker juče dobio dobio otkaz u Bornmutu, u istom danu kada je Mitrogol demonstrirao silu protiv Brajtona.

“Neverovatan. Bio je neverovatan i rekao sam mu to odmah nako utakmice. Osećaj koji poseduje u šesnaestercu. Ako nastavimo da mu isporučujemo lopte, nastaviće da pogađa, ne sumnjam u to. Ali zaista je bio neverovatan. Bio je sveprisutan na terenu. Ponekad i je stajao i prenisko, preblizu našeg gola. Sve pohvale na njegov račun, sada će mu biti potrebno više od 48 sati da se odmori i bude spreman za subotu”, nije Silva štedeo pohvale na Mitrovićev račun nakon sinoćne pobede nad Brajtonom.

Međutim, najveća pobeda Fulama ne leži ni u tri boda, ni u novom Mitrovićevom golu, već u činjenici da je čovek kojem je primarni zadatak da trese mreže sirovom energijom svih 90 i kusur minuta radio za ekipu dok su se protivički fudbaleri odbijali od njega kao o loptu za pilates. Nije se štedeo i trčao samo kada bi njegov tim kretao u napad. Ako vam je promaklo, od njega je krenula akcija za drugi gol, a pritom je u njenom začetku pretrpeo ozbiljan udarac prilikom krađe lopte i pasa iz prve. Ako ste propustili i to koliko je bio dominantan kada bi se našao telo u telo sa rivalima, statistika je tu da otvori oči.

Mitrović je dobio čak 17 duela (u proseku jedan na svakih pet-šest minuta), imao je pet uspešnih driblinga, dva starta, jedina duga lopta koju je poslao pronašla je saigrača, jedno ključno dodavanje. I iz dva udarca, jedna lopta je završila u golu. Bez njegovog doprinosa od starta sezone Fulam bi imao dva, ili tri boda, a trenutno ih ima osam, drži šesto mesto i kada peto kolo bude kompletirano sigurno će ostati u gornjoj polovini tabele.

U narednom kolu Fulam gostuje Totenhemu, u sedmom dočekuje Čelsi... Ali posle golova Liverpulu i Arsenalu više nije bitno ko je sa druge strane terena. Mitrogol uživa, igra fudbal života, što u ostalom pokazuje i 51 gol na poslednjih 57 startova za klub i reprezentaciju od starta prošle sezone. Nadamo se da je ovo uvod za predstavu koju priprema za Svetsko prvenstvo.

Posle onoga što smo videli za 450 minuta fudbala u uvodnim rundama, ko sada sme da tvrdi da Mitovićevo odelo nema premijerligaški kroj?


tagovi

Aleksandar MitrovićFulamMarko Silva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara