Antoan Grizman (©AFP)
Antoan Grizman (©AFP)

Ko si ti, momak?

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 09:58

Svi će pričati o Kilijanu Mbapeu, ali…

Ima tome više od deset godina, pojavio se neki momak, imao je neku čudnu frizuru, čudno se i radovao, ali igrao je jedinstven fudbal. Sve je izgledalo nekako prosto, pa opet neuhvatljivo i tako je on cepao mreže u Real Sosijedadu, pa madridskom Atletiku, nešto ređe u Barseloni. Zvao se Antoan Grizman. Dobio je čak i srebrnu kopačku kao drugi strelac Svetskog prvenstva 2018. godine kad se Francuska popela na krov planete.

Sad Trikolori hoće tu i da ostanu. I opet imaju u timu nekog momka što se čudno češlja i igra fudbal nekako drugačije, pametnije od drugih. A i on se zove Antoan Grizman. I mnogo liči na onog prvog Antoana Grizmana. Samo što je nekad teško poverovati da je to isti čovek.

Izabrane vesti

Jer šalu na stranu, ono što Grizman igra u Kataru nema veze sa fudbalom po kome smo upoznali Antoana. Pitajte koga god hoćete na svetu, prvo što će vam reći: napadač. Sad, neko će tvrditi da mu više leži da igra kao centralni, neko kao drugi napadač, neko će ga seliti na krilo, tek retki će mu dati ulogu “desetke” u vezi, ali vrlo, vrlo ofanzivno.

I onda dođe Didije Dešan i vrati ga… Pa, vrati ga toliko da igra – svuda. U odsustvu povređenih Pola Pogbe i N’Gola Kantea selektoru je bio potreban neko ko će moći da poveže linije tima. A Grizman je to uradio kao da je loptu premazao superlepkom.

Kad treba da je doturi do Mbapea, Dembelea i Žirua, učini to s razdaljine od 40 metara. S Antoanom iza sebe oni i ne moraju nazad. Jer ako Čuameni i Rabio neki deo terena i ostave nepokriven ovaj novi Grizman će da se odnekud pojavi i zakrpi. A ako protivnik i probije do poslednje linije, eto ga on opet, nići će iz zemlje, stvoriće se u svom petercu i onda nekom dugom pokrenuti kontru preko pola sveta. Kao sinoć za drugi gol Francuske.

Nominalno na poziciji ofanzivnog veznog, ali najbolji pokazatelj koliko početne formacije zaista ne znače više ništa u modernom fudbalu. Jer Grizman je sveprisutan i svaka lopta francuskog tima mora da prođe kroz njegove noge. Svaki put on mora da odluči šta će sa njom. I nikada neće da pogreši.

Kameleonska transformacija jednog od najubitačnijih egzekutora današnjice.

Verovatno tražim da neke stvari radi drugačije, ali nema tu žrtvovanja. On je toliko velikodušan. On voli da gradi akcije. Da, postići će manje golova, jer drugi su igrači sada napred, ali njegova inteligencija nam daje ravnotežu. Mogao sam da ga stavim na desno krilo umesto Usmana Dembelea, ali to nije pozicija gde on može najviše da nam da”, rekao je selektor Dešan.

Oduševljeni su i saigrači.

Iskreno, ja sam impresioniran. nisam iznenađen, ali sam zaista impresioniran. Samo da ga vidite kako uklizava na treninzima”, rekao je Orelijen Čuameni.

Uklizava. Možda vam to zvuči kao nešto sasvim obično, ali to nije normalno kada govorimo o napadaču koji je u karijeri postigao 276 golova i namestio još 131. Takvi fudbaleri retko se vraćaju da igraju odbranu. Skoro nikad ih nema u svom kaznenom prostoru. A ovaj novi Antoan Grizman je čas tu, na petercu, čas na centru, malo levo, malo desno, odjednom je iza Žirua, pa uz Rafaela Varana, evo ga vrši pritisak na protivničkog štopera, eno ga kako pomaže Žilu Kundeu da zatvori na beku…

Svuda je. Kao da ih je dvojica.

On je dragocen za ovakav fudbal. On daje ravnotežu. A, on je dečak koji voli da trči, stalno je u pokretu, odlično čita igru i protivnika i saigrača”, kaže Emanuel Peti, šampion sveta iz 1998. godine i dodaje. “Tri godine već imam utisak da na plećima nosi sav teret sveta i da će, šta god da uradi, uvek biti kritikovan. Možda mu je samo trebalo vremena da se pronađe”.

Očigledno je pronašao. I sebe i druge, pa je Grizman tako saigračima spakovao najviše šansi na ovom turniru (15), dve više čak i od Lionela Mesija.

On jeste desetka. On je taj koji stvara igru. On je svima dostupan. Iznad svega, on je taj koji tera druge da igraju”, komentariše Juri Đorkaef.

Inteligencija dobija utakmice, rekao je pre početka turnira srpski selektor Dragan Stojković Piksi. Iskreno, nismo sigurni da smo u Kataru videli nekoga da igra pametnije od Antoana Grizmana.


tagovi

Antoan GrizmanFudbalska reprezentacija FrancuskeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara