Trenutak kada Benks brani šut Pelea (Reuters)
Trenutak kada Benks brani šut Pelea (Reuters)

Koliko si genijalan kada te pamte i po promašajima (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.12.22. | 10:17

Peleova tri vrhunska poteza sa Mundijala 1970. koja se nisu završila golovima, ali su ušla u istoriju fudbala

Toliko je toga dao fudbalu da je teško opevati i pomenuti sve legendarne poteze i golove koji su Pelea krunisali u Kralja svetskog fudbala.

Sve u toj velikoj karijeri je bilo ovenčano glamuroznim potezima i golovima kojih je bilo preko 1.000. Ali o Peleovoj veličini i nasleđu govore i tri promašaja koja spadaju u kategoriju legendarnih. Niko mu nije zamerio na njima jer su bili esencija fudbalske veštine i urezbareni su u istoriju najvažnije sporedne stvari na svetu.

Izabrane vesti

Peleov poslednji reprezentativni ples je bio sa Brazilom na Mundijalu u Meksiku 1970. godine. Selesao i Pele su tada osvojili treću svetsku krunu, a i dalje se smatra da je to najbolja šampionska ekipa u istoriji Mundijala. Niko nije tako dominantno i sa takvim stilom pregazio Mundijal kao taj Peleov Brazil u Meksiku 1970. Pobedili su sve utakmice, u finalu deklasirali Italiju 4:1 i pružili svetu čisto fudbalsko uživanje. Akcija kod četvrtog gola u finalu se smatra jednom od najlepših u istoriji fudbala, Pele je tada bio asistent Karlos Albertu...

Plesao je Pele fudbal tog leta, postizao golove i nameštao ih, a u kakvom genijalnom zanosu je igrao, pokazuju i tri kultna poteza koja se nisu završila golovima.

Brazil – Čehoslovačka 4:1

Selesao je otvorio Mundijal protiv Čehoslovačke ubedljivom pobedom u grupi (4:1), Pele je dao i namestio po gol ali se meč pamti po promašaju iz 42. minuta.

Nikada niko u istoriji Mundijal do sada nije dao gol sa centra. Najbliži tome je bio Pele u pomenutoj utakmici. Bio je na svojoj polovini kada je lopta došla do njega, pogledao je i video da je čehoslovački golman Ivo Viktor izleteo. Naciljao je i ispalio lob ka golu protivnika. Viktor je krenuo natrag, ali nije mogao ništa da uradi. Lopta je za par centimetara prošla pored stative i svet je ostao uskraćen za jedan od najspektakularnijih golova u istoriji fudbala.

Engleska – Brazil 0:1

Sledeći rivali Brazilaca u Meksiku su bili aktuelni svetski prvaci Englezi predvođeni najboljom generacijom u istoriji njihovog fudbala. Braća Čarlton, Bobi Mur, Džef Harst... I na golu najbolji engleski golman svih vremena Gordon Benks.

Igrao se deseti minut, Žairzinjo je centrirao sa desnog krila, a Pele nadskočio svog korpulentnijeg čuvara. Maestralan odraz, školski udarac glavom od zemlju i podignute ruke uvis... Ali od slavlja nije bilo ništa. Gordon Benks je spektakularnom paradom sprečio Pele da postigne gol. Benksov potez je kasnije nazvan „Odbranom veka“, a ni Pele nije mogao da veruje šta je Englez odbranio.

„Ja sam postigao gol, ali ga je Gordon Benks odbranio“, na slikovit način je Pele odao priznanje protivniku.


Brazil – Urugvaj 3:1

Taj Mundijal u Meksiku je bio po mnogo čemu jedinstven osim Peleovog i brazilskog fudbalskog plesa. Bio je prvi sa TV prenosima „u boji“ i na kojem su u toku meča vrteli usporeni snimci. Jedan od snimaka koji se decenijama kasnije i dalje gleda je Peleova majstorija protiv Urugvaja u četvrtfinalu.

Kako prevariti golmana a da na dohvatiš loptu?

Opet je Žairzinjo sjajnim pasom lasnirao Pelea pred gol rivala, krenula je brazilska „desetka“ na loptu i urugvajskog golmana Mazurkijeviča... Kada su svi očekivali da ga predribla ili šutne, on se odlučio za fintu telom i da samo preskoči loptu. Otišao je na jednu, lopta na drugu stranu da bi se opet sreli iza Mazurkijevičevih leđa... Nažalost, Peleov šut je završio pored stative... Ali to je jedan od mitskih poteza koji obeležavaju početak ere modernog fudbala.

Desetak godina kasnije, Peleov mladi naslednik Ziko je u pobedi Flamenga pokušao identičan potez. I uspelo mu je... Priznao je da ga je na to inspirisao Pele.



tagovi

PeleGordon BenksFudbalska reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara