Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kolumbija i Čile izvisili za Mundijal, Peru drugi uzastopni put u baražu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.03.22. | 03:35

Iako bez rezultatskog imperativa, Brazil ubedljivo slavio u poslednjem kolu kvalifikacija, Urugvaj stopostotan od dolaska Dijega Alonsa

Nakon afričkih, završene su i južnoameričke mundijalske kvalifikacije. Doduše, uz znatno manje uzbuđenja u odnosu na one sa Crnog kontinenta, s obzirom na to da su Brazil, Argentina, Urugvaj i Ekvador uoči poslednjeg kola već obezbedili odlazak u Katar. Bilo je potrebno odlučiti ko će sa pete pozicije u baraž. Sada je i to poznato. Peru će po drugi uzastopni put učešće na Svetskom prvenstvu tražiti kroz plej-of, pošto je u Limi savladao prežaljeni Paragvaj i odbranio peto mesto – 2:0 (2:0).

Pre četiri godine popularne Inke su preko Novog Zelanda overile plasman na kontinentalnu smotru u Rusiji, dok će ovog puta ulogu favorita morati da odbrane protiv boljeg iz duela Australija – UAE.

Izabrane vesti

U borbi za odlazak u baraž bili su još i Kolumbija i Čile, ali im izabranici Rikarda Gareke nisu dozvolili ni da se ponadaju. Već u petom minutu Đanluka Lapadula je uz dosta sreće na majstorsko dodavanje Kristijana Kueve doveo Peru u vođstvo, da bi ga u finišu prvog dela Jošimar Jotun snalažjivo, u padu, matirao Antonija Silvu i potvrdio trijumf. Paragvaj koji je odavno ostao bez šansi mogao je u 10. minutu da pokvari planove domaćinu, ali je snažan udarac Sebastijana Fereire sa ivice šesnaestrca uzdrmao prečku i odbio se preko gola. Bila je to jedina prava prilika za Paragvajce, te navijači na nacionalnom stadionu u Limi do kraja meča nisu morali da strepe za rezultat.

To je posebno razočaralo Kolumbijce koji su svoj deo posla odradili i kao gost minimalnim rezultatom savladali poslednjeplasiranu Venecuelu. Gol odluke postigao je Hames Rodrigez u četvrtom minutu nadoknade prvog dela sa bele tačke, ali on nije imao preveliki značaj za njegov tim, pošto kiks Perua nisu dočekali. Čile s druge strane nije uspeo da ostvari pobedu, mada je naleteo na daleko najozbiljnijeg protivnika, preporođeni Urugvaj koji od dolaska Dijega Alonsa na klupu ima stopostotan učinak. Četvrti uzastopni trijumf pod vođstvom mladog stručnjaka Urusima su doneli Luis Suarez i Federiko Valverde golovima u finišu meča.

Iako je bio bez rezultatskog značaja, Brazil je u La Pazu deklasirao Boliviju i overio kvalifikacioni ciklus trijumfom - 4:0 (2:0). Da Titeova selekcija pešaka prođe jedno od najnezgodnijih gostovanja na Zelenom kontinentu pobrinuo se Rišarlison sa dva gola, ali je posebnu pažnju privukao Bruno Gimaraiš, zimsko pojačanje Njukasla, koji je na nedavni prvenac u dresu novog kluba nakalemio i prvi pogodak za nacionalni tim, a pride je upisao i asistenciju, ukrasivši tako svoj tek šesti nastup za Selesao. Identičan učinak kao Gimaraiš imao je i Lukaš Paketa, dok je izvrsnu tehniku pasa pokazao i Antoni asistencijom kod Rišarlisonovog prvog gola u samom finišu prvog poluvremena.

U svom prvom startu za Argentinu do prvenca je stigao i Hulijan Alvarez, ali njegov pogodak iz sredine prvog dela nije bio dovoljan izabranicima Luisa Skalonija da protiv Ekvadora upišu četvrti uzastopni trijumf. Seriju Albiselesta prekinuo je u trećem minutu nadoknade rezervista Ener Valensija iz odbitka, pošto je koji sekund ranije promašio jedanaesterac.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (JUŽNA AFRIKA) – 18. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

Bolivija - Brazil 0:4 (0:2)

/Paketa 24, Rišarlison 45, 90+1, Gimaraiš 66/

Čile - Urugvaj 0:2 (0:0)

/Suarez 79, Valverde 90/

Venecuela - Kolumbija 0:1 (0:1)

/Rodrigez 45+4/

Ekvador - Argentina 1:1 (0:1)

/Valensija 90+3 - Alvarez 24/

Peru - Paragvaj 2:0 (2:0)

/Lapadula 5, Jotun 42/


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara