Hose Luis Morales (Reuters)
Hose Luis Morales (Reuters)

Konačno El Komandante! Kao nekada na ulici u Mijatovićevom dresu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.11.23. | 16:59

Marselino probudio Žutu podmornicu

Mučio se Viljareal od početka sezone, krčmio bodove i ugled, imao samo jednu pobedu kod kuće, promenio čak trojicu trenera za dva meseca i onda pogodio.

Povratak iskusnog stručnjaka Marselina Garsije Torala je bila neophodna šok-terapija za Žutu podmornicu. U prvom mandatu je tri i po godine sedeo na klupi Viljareala, a čini se da ga čeka uspešna i druga epizoda na Madrigalu.

Izabrane vesti

Na debiju je posle produžetaka u Kupu kralja savladao Zamoru, a danas je pobedio i prvu ligašku utakmicu otkako je seo na klupu Viljareala. Posle dva meseca, Žuta podmornica je slavila u Primeri na svom terenu pošto je savladala Osasunu 3:1.

Da se već vidi Marselinova ruka, govori i ime junaka pobede. Sva tri gola je postigao iskusni napadač Hose Morales. Popularni El Komandante je pre toga i u kup pobedi pogodio dva puta. Pet golova u dva meča kod Marselina i nijedan na 11 prethodnih mečeva u sezoni. Novi trener je probudio golgetersku zver u igraču koji je navikao na čekanje i strpljenje.

I kojem niko ništa nije poklonio u karijeri.

Morales je odrastao na ulicama Hetafea, ali nikada nije dobio šansu u klubu iz predgrađa i imao je trnovit put. Otac elektirčar, majka čistačica, u porodici još troje dece. Kada je mali Hose Luis od majke dobio beli dres sa prezimenom Mijatović, nije ulazio u kuću sa ulice. Prvi nadimak mu je bio Peđa i nosio ga je godinama dok nije stekao drugi.

Išao je na probe ali nije prolazio. Real ga je odbio sa 11 godina i tada je rešio da igra samo futsal. Tek su u trećeligašu Parli primetili nešto u momku iz predgrađa koji je tada imao 18 godina. Dali su mu šansu, prešao je u Fuenlabradu i tada ga je slučajno snimio Levanteov skaut Huan Luis Mora koji je tek završio golmansku karijeru.

On je došao da skautira štopera ali mu je za oko zapalo krilo. Iako su se u klubu protivili da dovedu napadača od 24 godine za kojeg niko nije čuo i nije ga hteo nijedan iole ozbiljan madridski klub, ipak su poslušali upornog Moru i doveli Moralesa. U B tim. Kada su ga pozvali na razgovor oko ugovora i pitali ga o uslovima i šta mogu da mu ponude, samo je rekao:

„Olovku. Da potpišem“. 

Dve sezone je igrao trećeligaški fudbal, davao golove i dobio poziv da se preseli na pozajmicu u drugoligaša Eibar. Tamo je odigrao čak 38 mečeva, dao samo tri gola i pomogao timu sa severa Španije da se plasira u Primeru. Imao je 27 godina kada mu je Levante konačno dao toliko čekanu šansu da debituje u Primeri. Prvi gol nije želeo ni da slavi jer je bio protiv Eibara, drugi je bio remek delo u gradskom derbiju za pobedu protiv Valensije i ušao je u srca navijača. Nije ih bilo mnogo. Dao je samo 10 golova na 71 utakmici i ispao sa Levanetom u Segundu. Ni tamo nije blistao ali su se ekspresno vratili u elitu.

Od tada je bio udarna igra Levantea pet godina u Primeri. Četiri od tih pet sezona je završio sa dvocifrenim golgeterskim učinkom, sam vukao ekipu i kada je jedan od ključnih golova u borbi za opstanak proslavio protiv Raja salutirajući vojni pozdrav, stekao je nadimak El Komandante.

Ali ni Komandant nije sprečio kapitulaciju pretprošle sezone kada je Levante ispao posle pet godina prvoligaškog fudbala. Iako se te sezone zbog njega skandiralo „Selesion, selesion“ kako bi ga Luis Enrike pozvao u reprezentaciju, bilo je jasno da retko ko želi da ulazi u avanture sa igračem koji ima 34 godine.

Broj golova, godine i statistika ne mogu najvernije da opišu igru Hose Luisa Moralesa i koliko je poseban na terenu. Ono iz futsala se zadržalo i po tome se razlikuje od drugih. Taj cim, trik, varka... Kada se okrene prema golu, đavolski ga je teško čuvati.

Komšije iz Viljareala su to znale. Moralesu je istekao ugovor sa Levanteom i prešao je na Madrigal kao slobodan igrač pretprošlog leta. Niko od Levanteovih navijača nije mogao da mu zameri prelazak u redove lokalnog rivala već samo da mu čestita i poželi mu sreću za sve što je dao klubu i trud koji je uložio u čudnoj karijeri.

U prvoj sezoni u žutom dresu dao je 15-ak golova, nije bio baš standardan, imao je i probleme sa povredama... Ove sezone je imao još manju minutažu, kod Setijena i Pačete u nekim utakmicama nije ni ulazio.

A onda je došao Marselino i probudio ga. Dva gola protiv Zamore (2:1) i pobeda na produžetke prodrmale su tim poljuljanog samopouzdanja. A danas je sve eksplodiralo protiv Osasune. Skoro sat vremena se čekalo da probiju bedem gostiju iz Pamplone a onda se razgoropadio El Komandante. Tri gola za devedesetak minuta od kojih je drugi bio njegova klasična prevara sa malog fudbala. U prijemu je slagao čuvara, prebacio ga i otišao sam na gol...

Kao nekada na ulicama Hetafea u Mijatovićevom dresu.

ŠPANIJA 1 – 14. KOLO

Petak

Alaves – Granada 3:1 (2:0

/Torent 11ag, Rebak 38. Omorodion 55 – Uzuni 86pen/

Subota

Rajo Valjekano - Barselona 1:0 (1:0)

/Lopez 39 - Ležen 82ag/

Valensija - Selta 0:0

Hetafe - Almerija 2:1 (2:1)

/Grinvud 33, Majoral 45 - Ramazani 7/

Atletiko Madrid - Maljorka 1:0 (0:0)

/Grizman 64/

Nedelja

Viljareal - Osasuna 3:1 (0:0)

/Morales 57, 71, 80 - Katena 78/

16.15: (1,80) Real Sosijedad (3,60) Sevilja (5,10)

18.30: (7,00) Kadiz (4,30) Real Madrid (1,53)

21.00: (1,75) Betis (3,50) Las Palmas (5,00)

Ponedeljak

21.00: (2,35) Đirona (3,50) Atletik Bilbao (3,15)



tagovi

Hose Luis Morales

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara