Odion Igalo sa trofejem Lige šampiona, Hoze Kante i Maćej Skorža (©AFP)
Odion Igalo sa trofejem Lige šampiona, Hoze Kante i Maćej Skorža (©AFP)

Konačno finale AFC Lige šampiona, poljski trener i Zvezdin dželat preko reda do borbe za elitni trofej

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.04.23. | 10:23

Japanska Urava, koja je još pre više od osam meseci izborila plasman u finale, ove subote od 19.30 časova gostovaće Al Hilalu u Saudijskoj Arabiji u prvom od dva meča za titulu

Gde se igra najbolji fudbal u Aziji, u Saudijskoj Arabiji ili Japanu? Ovo pitanje se postavlja već duže vreme, a ponovo je aktuelno zato što se ove subote od 19.30 igra prvi od dva meča finala AFC Lige šampiona. Naravno, finalisti su predstavnici te dve zemlje, Al Hilal i Urava.

Treći put u poslednjih šest sezona ove dve ekipe će da se bore za zvanje najboljeg tima na najvećem kontinentu. Rivali su bili 2017. i 2019. godine, sa polovičnim uspehom. Prvo su Japanci slavili sa ukupnih 2:1, a potom su Saudijci uzvratili sa zbirnih 3:0.

Izabrane vesti

Ova finala sa istim učesnicima omogućio je sistem takmičenja, koji se u nekoliko prethodnih sezona menjao zbog pandemije korona virusa, ali u osnovi je ostao isti. Elita je podeljena na dve divizije, Zapad i Istok. Dakle, Al Hilal i Urava nisu ni mogli da se sastanu nijednom do sada pre finala.

Saudijci su na putu do ovog dvomeča (revanš se igra za nedelju dana u Saitami) u nokaut fazi eliminisali Al Ahli iz Dubaija (3:1), iranski Fulad (1:0) i u polufinalu predstavnika Katara Al Duhail sa nestvarnih 7:0. Na ovom poslednjem meču raspucao se Odion Igalo, bivši napadač Udinezea, Votforda i Mančester Junajteda, sa četiri pogotka. Nigerijac je zato sada drugi strelac takmičenja sa sedam pogodaka, jednim manje od Al Duhailovog Edmilsona Žuniora.

19.30: (1,90) Al Hilal (3,50) Urava (4,20)

Igalo je briljantan ove sezone u svim takmičenjima. Ovaj 33-godišnji napadač je na 28 mečeva postigao 20 golova, uz dve asistencije. Na finale dolazi u posebno dobrom raspoloženju, pošto je pre devet dana bio dvostruki strelac u prvenstvu protiv Kristijana Ronalda i njegovog Al Nasra u pobedi sa 2:0.

Nigerijac nije jedini fudbaler koji se dobro pokazao pred blještavijim reflektorima pre odlaska u Aziju. Tu su bivši krilni napadač Porta Musa Marega, Benfikin vezista Andre Kariljo, nekadašnji as Atletiko Madrida Lusijano Vijeto, te tandem iz Flamenga Mišael i Gustavo Keljar. Niko od njih nije veteran, svi imaju između 29 i 32 godine, što se baš i ne uklapa u sliku koju imamo o azijskom fudbalu. Mada, opet, Al Hilal je sam krem.

Reč je o braniocu trona i najuspešnijem klubu u Ligi šampiona. Ekipa iz Rijada ima četiri titule, ali i još četiri poraza u finalu. Niko nikada nije ni blizu tako mnogo igrao meč za trofej, imamo samo još tri ekipe sa po četiri finala.

Uravi će ovo takođe da bude četvrto finale, a ima dva pehara. Prvi je osvojila 2007, kada je savladala iranski Sepahan sa 3:1. Na putu do Saudijske Arabije Japanci nisu imali prevelik otpor, savladani su prvak Malezije Johor DT sa 5:0, tajlandski Patum Junajted 4:0 i južnokorejski Čonbuk posle penala.

Ovaj poslednji meč doneo je pravi spektakl, Urava je prva povela, a Čonbuk izjednačio sredinom drugog poluvremena iz jedanaesterca. Rezultat se više nije menjao, pa su na red došli produžeci. Tamo je stajalo 1:1 sve do 116. minuta, kada je Han Kjo Von doneo prednost Južnokorejcima, ali je Danac Kasper Junker postigao gol u 120. minutu za 2:2 i tako doneo penale. Urava je tamo bila uspešnija.

Ono što je veoma važno da se napomene, Urava je plasman u finale izborila krajem avgusta prošle godine, a Al Hilal u septembru ove. Zbog pandemije, ali i Mundijala u Kataru kalendar u Aziji je potpuno poremećen i kasni se sa odigravanjem finala. Jer, ovo je prošlosezonska Liga šampiona.

To znači da, za razliku od Al Hilala, Urava ne raspolaže istim sastavom kao u prethodna tri meča. Junak iz polufinala Junker sada je na pozajmici u Nagoji, dok ekipu iz Saitame predstavljaju neki novi stranci. Ove zime iz Bode/Glimta je došao norveški štoper Marijus Heibraten za 950.000 evra, dok je iz Kine došao gvinejski napadač koji je svojevremeno igrao za Legiju i Kairat Hoze Kante. Zvezdaši ga se možda sećaju od leta 2021. godine, kada je golom pomogao Kairatu da savlada Crvenu zvezdu u Almatiju sa 2:1. Kasnije su se Beograđani osvetili u Beogradu sa 5:0.

Uravin 36-godišnji napadač Šinzo Koroki jedini je bio tu i za prethodna dva finala sa Al Hilalom. On je u ovoj ekipi od 2013, a pored te Lige šampiona osvojio je sa Uravom jedan Kup Japana i jedan Liga kup. Sve tri titule koje ima u svojoj vitrini prethodno je uzeo sa Kašimom Antlersima.

Na klupi Urave sedi poljski stručnjak Maćej Skorža, koji ima priliku da postane 11. Evropljanin koji je osvojio Ligu šampiona. Reklo bi se nezasluženo, pošto je Uravu do finala vodio španski strateg Rikardo Rodrigez, ali je on krajem prošle godine smenjen zbog loših rezultata u prvenstvu Japana. Urava je bila tek deveta, sa 22 poena manje od šampiona Jokohame Marinosa. Sa Skoržom su crveni nešto bolji, posle devet kola su peti sa 17 bodova, pet manje od lidera Visel Kobea, koji je odigrao utakmicu više.

Imao sam priliku da učestvujem u azijskoj Ligi šampiona 2013, kada sam trenirao saudijski Al Etifak. Zato znam koliko je ovo zahtevno takmičenje. To što ću biti akter finala za mene je ogromna stvar“, kazao je Skorža, koji je prošle sezone sa Lehom bio prvak Poljske pre nego što se vratio u Aziju.

O uspesima Al Hilalovog stratega Ramona Dijaza moglo bi mnogo toga da se napiše. Nekadašnji reprezentativac Argentine je imao puno uspeha i kao igrač i kao trener, najviše sa River Plejtom. Milionerima je u ulozi šefa stručnog štaba doneo šest titula u Argentini, ali i jedan Kopa Libertadores, južnoameričku Ligu šampiona. Sa Al Hilalom još nije osvajao elitni pehar, ali je dva puta bio prvak Saudijske Arabije, 2017. i 2022. godine. Sada, sa 63 godine Dijaz ima priliku da doda u kolekciju još jedan veliki pehar.

LIGA ŠAMPIONA – FINALE (PRVI MEČ)

Subota

19.30: (1,90) Al Hilal (3,50) Urava (4,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

AzijaAzijska liga šampionaAl HilalUrava Reds

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara