Gol Kaija Haverca (Reuters)
Gol Kaija Haverca (Reuters)

Konačno pobeda Čelsija u Premijer ligi! Brine nova povreda Risa Džejmsa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.12.22. | 20:29

Plavci trijumfovali u engleskoj eliti prvi put od sredine oktobra

Prijala je Čelsiju novembarsko-decembarska mundijalska pauza. Na nju je otišao sa pet vezanih utakmica na kojima nije slavio u Premijer ligi, a 70 i kusur dana od prethodne prvenstvene pobede, negativan niz je konačno prekinut. Bonmut je stigao na Stamford Bridž, omiljeni mu stadion imajući u vidu broj pobeda na gostovanjima u engleskoj eliti (tri), večeras nije imao nikakve šanse. Stradao je još u ranoj fazi utakmice od udaraca Kaija Haverca i Mejsona Maunta ne uspevši da se oporavi u narednih sedamdesetak minuta fudbala - 2:0.

Lako su Plavci otključali najporozniju odbranu Premijer lige, ogolili razloge zbog kojih odbrana Bornmuta od starta sezone u proseku prima više od dva gola po utakmici. Videlo se to u 16. minutu na osnovu lakoće sa kojem je Kai Haverc šmugnuo Adamu Smitu i Markosu Senesiju, te količinom vremena i prostora ostavljenih Mejsonu Mauntu da pripremi savršeno precizan hitac sa distance. I kao da su ta dva, relativno rano postignuta pogotka, bila dovoljna izabranicima Grejama Potera. Kao da su nakon njih značajno spustili ritam i jednostavno više obratili pažnju da im trijumf ne izmakne iz ruku.

Izabrane vesti

Sa večerašnja tri bod, Čelsi se izjedanači na brojci od 24 sa semoplasiranim Brajtonom, Liverpul mu beži za bod, a zona Lige šampiona koju kompletira Totenhem za šest. Doduže, Sparsi imaju utakmicu više.

Senku na trijumf nad ekipom Gerija O'Nila bacila je nova povreda Risa Džejmsa. Obreo se jedan od najboljih desnih bekova današnjice na terenu prvi put od sredine oktobra i utakmice Lige šampiona protiv Milana na San Siru u kojoj je doživeo povredu kolena. Zbog nje ga nije bilo na terenu više od dva meseca. Porpustio je Svetsko prvenstvo sa reprezentacijom Engleske, devet utakmica za Čelsi, a večeras je izdržao samo 53. minuta na terenu. Doživeo je novu povredu zbog koje ga je zamenio Sezar Aspilikueta, a ohrabrujuća okolnost je ta da je teren napustio na nogama, bez ičije pomoći.

Čelsi je apsolutno zasenio autsajdera sa Vitalitija u prvom poluvremenu u kojem je Haverc posle Sterlingove, na tacnu servirane lopte postao najbolji strelac londonskog tima. Mada to što je Nemac lider klupske liste golgetera sa svega četiri pogotka, više govori o napadačkim prilikama u Čelsiju, nego o Havercovoj umešnosti postizanja golova. Kada je klub odlučio da pusti Lukakua na pozajmicu u Inter, odnosno Tima Vernera nazad u Red Bul Lajpcig, znalo se da će Haverc glumiti devetku i biti prvi izbor u špicu.

Samo nekoliko minuta pre nego što je načeo goste, Haverc se pomalo i obrukao i glavom upropastio poprilično zrelu šansu za gol. Ali u nastavku utakmice, bio je jedan od najboljih pojedinaca Čelsija uz Mejsona Maunta, kojem je sredinom prvog dela i namestio gol.

Defanzivna četvorka sa bekovima Džejmsom i Kukureljom, odnosno preiskusnim štoperskim tandemom Tijago Silva - Kalidu Kulibali je odlično funkcionisala. Međutim, u završnici meča, problema su joj (Aspilikueta ušao umesto Džejmsa) pravili Dominik Solanke, Džeidon Entoni, Rajan Kristi...Ali Bornmut nije uspeo da postigne gol kojim bi u završnim minutima zakuvao situaciju na Stamford Bridžu.

Solanke je u petom minutu nadoknade bio najbliži tome da prepolovi zaostataki, ali čak i da se mreža nakon njegovog pokušaja glavom zatrelsa, bio bi to samo počasni pogodak. Iz ugla Čelsija, ohrabruje to što je konačno prošla golgeterska suša koja je trajala preko 300 minuta.

PREMIJER LIGA - 17. KOLO

Ponedeljak

Brentford - Totenhem 2:2 (1:0)

/Janelt 15, Toni 54 - Kejn 65, Hejbjerg 71/

Kristal Palas - Fulam 0:3 (0:1)

/Rid 31, Rim 71, Mitrović 80/

Everton - Vulverhempton 1:2 (1:1)

/Mina 7 - Podense 22, Ait Nuri 90+5/

Lester - Njukasl 0:3 (0:3)

/Vud 3pen, Almiron 7, Žoelinton 32/

Sautempton - Brajton 1:3 (0:2)

/Vord Prauz 73 - Lalana 14, Pero 35ag, Marč 56/

Aston Vila - Liverpul 1:3 (0:2)

/Votkins 59 - Salah 5,Van Dajk 37, Bajčetić 81/

Arsenal - Vest Hem 3:1 (0:1)

/Saka 53, Martineli 58, Enketija 69 - Benrama 27pen/

Utorak

Čelsi - Bornmut 2:0 (2:0)

/Haverc 16, Maunt 24/

21.00: (1,35) Mančester Junajted (5,50) Notingem Forest (9,50)

Sreda

21.00: (9,00) Lids (5.60) Mančester Siti (1,35)

*Napomena, kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiKai Haverc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara