Lopez i Ruiz (Reuters, AFP)
Lopez i Ruiz (Reuters, AFP)

KONKAKAF LŠ: Startuje 56. izdanje, svetla reflektora uperena u Brajana Ruiza i Lisandra Lopeza

Vreme čitanja: 6min | uto. 06.04.21. | 22:30

Na programu tri dvomeča osmine finala - Atlanta gostuje Alahuelenseu, Portland Maratonu, Kruz Azul protiv najtrofejnijeg kluba Haitija

Noćas startuje 56. izdanje KONKAKAF Lige šampiona, najeminentnijeg klupskog takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku. Zbog pandemije Covid-19, turnir, koji obično počinje sredinom februara svake godine, ovoga puta kreće sa zakašnjenjem od gotovo mesec i po dana, a samo finale, ako sve bude teklo po planu, zakazano je za oktobar mesec u kojem će se za razliku od predhodnih izdanja, odigrati samo jedan susret. Pobednik ovog takmičenja učestvovaće na FIFA svetskom prvenstvu za klubove koje se ove godine vraća u Japan. U odnosu na ostala kontinentalna nadmetanja u svetu sličnog tipa, gde šampion iz prethodne sezone direktno ostvaruje učešće i naredne godine, ovde to nije slučaj. Tako se među 16 najboljih ekipa kontinenta ove sezone neće naći meksički Tigres, šampion iz minule sezone i vice-prvak sveta.

(2,80) Alahuelense (3,20) Atlanta Junajted (2,60)

Izabrane vesti

Biće ovo četvrto izdanje KONKAKAF-ove Lige šampiona koja se odigrava samo kroz eliminacione faze. Podsećanja radi, do sezone 2016/17 takmičenje je sadržalo 24 ekipe podeljene u osam grupa sa po tri u svakoj. Promena je usledila 2018. godine zbog, kako čelnici organizacionog tela kažu, poboljšanja kvaliteta fudbala.Od tada najkvalitetnije klupsko takmičenje u ovom delu sveta broji 16 ekipa iz tri podsaveza. Devet klubova ostvaruje direktno učešće, dok preostalih sedam prolazi kroz jedan vid kvalifikacija.

Među devet direktnih učesnika spadaju klubovi koji pripadaju Severnoameričkoj fudbalskoj uniji (NAFU), a to su po četiri ekipe iz meksičke MX lige i američkog MLS-a, dok jednog predstavnika daje Kanada. Iako su pojedini klubovi iz ove države članovi i MLS-a, može se deseti da Kanada ima i više od jednog predstavnika, upravo zbog učešća na dva, odnosno tri fronta. U ovogodišnjem izdanju timovi iz ove podasocijacije su: Monterej (šampion Aperture 2019), Klub Amerika (vice-prvak Aperture 2019), a pošto je format Klausura 2020 prekinut zbog pandemije korona virusa, meksička fudbalska asocijacija odlučila je da druga dva predstavnika budu najbolje plasirani timovi u trenutku obustave. To su Kruz Azul i Leon, koji je neformalno gledano trenutni prvak Aperture 2020, ali mu to zvanje u ovom slučaju ne važi.

Iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze nam takođe četiri ekipe, a to su: Portland Timbers (šampion MLS lige 2020), Kolumbus Kru (šampion MLS Kupa 2020), Filadelfija Union (kao tim sa najboljim koeficijentom u MLS sezoni 2020) i Atlanta Junajted (osvajač US Open Kupa 2019, najstarijeg fudbalskog takmičenja na tlu SAD-a). Kanadskog predstavnika izabrao je fudbalski savez ove države, zbog nemogućnosti održavanja završnice nacionalnog prvenstva usled pandemije virusa, te je tako Toronto FC dobio učešće kao najbolje rangirani kanadski klub iz MLS lige u sezoni 2020, koji je takođe bio i jedan od finalista nacionalnog prvenstva za 2020. godinu.

Još jedan tim (deseti) koji je dobio direktno učešće u ovosezonskom izdanju Lige šampiona, jeste Atletiko Pantoja iz Dominikanske Republike. Ovo do sada nije bila praksa, ali kako je pandemija sve živo poremetila, tako ni Karipski Kup nije bilo moguće održati, a pobednik ovog takmičenja, koje se rangira kao vid kvalifikacija, ostvarije učešće na smotri najboljih klubova na kontinentu. Tako je organizaciono telo Karipske fudbalske unije (CFU) izglasalo Pantoju za predstavnika, kao najbolje rangirani tim na listi KONKAKAF-a , koji je poreklom sa ovog arhipelaga.

(23,0) Arkahai (10,0) Kruz Azul (1,10)

Preostalih šest učesnika dolazi iz Centralne Amerike, koji svoje učešće takođe obezbeđuju kroz jedan vid kvalifikacija. U ovom slučaju je to drugo najjače klupsko takmičenje na kontinentu pod nazivom KONKAKAF liga u kom učestvuju predstavnici zemalja članica Centralnoameričke fudbalske unije (UNCAF), i pojedini predstavnici sa Kariba i iz Kanade. Četiri ekipe koje se nađu u polufinalu ovog takmičenja, ostvaruju učešće u ligi šampiona, dok se preostala dva mesta odlučuju kroz dodatni plej-of. Deluje dosta konfuzno, zar ne?

Prestavnici ovog dela kontinenta: za Kostariku to su dva najtrofejnija kluba u ovoj egzotičnoj državi, Deportivo Saprisa i Alahuelense, prošlogodišnji finalisti KONKAKAF lige. Za Honduras, to je najtrofejniji klub Olimpija, kao i Maraton, koji je treći po broju trofeja u zemlji, oboje su prošlogodišnji polufinalisti. Dok po jednog učesnika imaju Nikaragva, koju će zastupati Real Esteli i Haiti koga će predstavljati njihov najtrofejniji klub Arkahai.

Noćas su na programu tri duela prve faze, odnosno osmine finala. Prvi će na teren igrači Maratona i Portlanda, čiji je susret zakazan tačno u ponoć po srednjoevropskom vremenu, na stadionu Olimpiko u San Pedru. Koliko god izgledalo da je sastav iz Portlanda favorit na ovom meču, po imenu ili po igračima, Drvoseče se kroz istoriju nisu baš najbolje provodile na gostovanjima po Centralnoj Americi. Poslednji put glave im je došao Deportivo Saprisa 2016. godine koji ih je ostavio u grupi, dok je ovo takmičenje još sadržalo tu fazu, a što se Hondurasa tiče, 2014. godine, takođe u grupnoj fazi bili su nadmudreni od strane Olimpije. Ni Zelena čudovišta nisu bila baš neke naročite sreće u poslednjoj dekadi, gde su konstantno naletali na klubove iz Meksika. U poslednjih deset godina jedini klub iz SAD koji je gostovao u San Pedru bio je Sijetl Sauders još 2012. godine.

Iako je daleko popularnija MLS liga startuje tek za dve nedelje, dok je prvenstvo u Hondurasu u punom jeku i polako ulazi u završnu fazu ligaškog dela formata Klausura, gde Maraton, mora se priznati baš i ne blista, ali itekako ima šanse da se nađe u plej-ofu. Timbersi su za uvertiru u novu sezonu odigrali tri prijateljska susreta u kom su savladali Finiks, dok su u preostala dva meča remizirali sa ekipama Sportinga iz Kanzas Sitija i Sijetl Saundersa. U timu Drvoseča nalazi se prava kolonija internacionalaca sa gotovo svih kontinenata, a neka od zvučnijih imana su Argentinac Sebastijan Blanko, nekadašnji igrač Lanusa, ukrajinskog Metalista, Vest Bromvič Albiona i šampionske generacije San Lorenca. Tu je i njegov zemljak i nekadašnji saigrač iz Lanusa, Dijego Valeri, između ostalog bivši član Almerije i Porta. Iz zemalja našeg regiona, tu su hrvatski defanzivac Darijo Župarić i slovenački čuvar mreže Aljaž Ivačić.

Verovatno će najzanimljiviji susret ove faze takmičenja, predstavljati okršaj Alahuelensea i Atlanta Junajteda. Četa koju predvodi Andreas Carević, čvrsto drži vrh tabele u kostarikanskom prvenstvu, gde posle 16 odigranih kola ima šest bodova prednosti nad prviom pratiocem i večitim rivalom Deportivo Saprisom, a poslednji put poraz je doživela još u novembru prošle godine. Opasan sastav na raspolaganju ima argentinski stručnjak, u timu popularnih Lavova između ostalih nalaze se Marsel Ernandes, kubanski napadač trenutno je najbolji strelac domaćeg prvenstva sa 11 postignutih golova. Tu je i Džon Venegas drugi strelac ekipe sa sedam pogodaka, igrač sa iskustvom nastupanja u MLS ligi za timove Montreala i Minesote. Mlada nada kostarikanskog fudbala Adrijano Martinez nastavlja sa odličnim partijama, pa pored pet postignutih ima isti broj nameštenih golova. Međutim najzvučnije ime tima iz Alahuele je kapitet crveno-crnih, prekaljeni Brajan Ruiz, nekadašnji as mnogih evropskih klubova poput GENT-a, Tventea, Fulama, PSV-a, Sportinga kao i brazilskog Santosa.

Sa druge strani i Atlanta ma svoje adute u vidu žive legende argentinskog Rasinga, Lisandra Lopesa koji je početkom ove godine došao iz Aveljanede. Igrač sa velikim iskustvom igranja za evropske klubove kao što su Porto i Olimpik Lion, a dobar deo karijere proveo je nastupajući i za katarsku Al Garafu, kao i brazilski Internasional. Tu je i dobro poznato lice u svojstvu čuvara mreže, nekadašnji reprezentativac SAD-a i engleskih klubova Aston Vile, Hala i Mildsbroa, čuveni Bredli Guzan.

Poslednji susret ove noći zakazan je za 04.00 kada na Haitiju ekipi Arkahaia gostuje Kruz Azul. Ne treba napominjati da je tim iz Meksiko Sitija apsolutni favorit u ovom duelu. Los Sementerosi su jedan od najtrofejnijih klubova ovog takmičenja, tačnije sa 6 osvojenih pehara kontinentalnog prvaka drugi su po broju trofeja, odmah iza gradskog rivala Amerika koja u svom posedu ima sedam naslova.

Posle dva poraza u državnom prvenstvu na samom početku sezone, Kruz Azul je vezao 11 uzastupnih pobeda, što ga stavlja na čelno mesto meksičkog šampionata i ističe ga kao glavnog kandidata za titulu u Klausuri. Teška artiljerija nalazi se u timu peruanskog stručnjaka Huana Reinosa, koji će ovom prilikom vrlo verovatno neke svoje ključne igrače ostaviti na klupi za rezervne, dok će na teren među startnih jedanaest poslati igrače sa manjom minutažom u dosadašnjem delu sezone.

Piše: Đorđe Radonjić

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA, PRVE UTAKMICE

Sreda

00.00: (3,20) Maraton (3,35) Portland Timbers (2,25)

02.00: (2,80) Alahuelense (3,20) Atlanta Junajted (2,60)

04.00: (23,0) Arkahai (10,0) Kruz Azul (1,10)



tagovi

Kruz AzulPortland TimbersAtlantaAtlanta junajtedKONKAKAF ligaKONKAKAF Liga šampionakonkakaf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara