Ni Mesi nije bio tu (©Reuters)
Ni Mesi nije bio tu (©Reuters)

Kontroverze za poljuljani kredibilitet Fife: Mesi nije taj, ne ovog puta

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 09:55

Ali opet je dobio The Best priznanje za najboljeg na planeti

Fifa je svoje rekla, mada ona nije ni birala no su u njeno ime glasali kapiteni, selektori i probrani novinari iz zemalja članica. S tim da je utisak da ni oni nisu bili najpreciznije upoznati sa pravilima, pa tako i sa činjenicom da u ovom poslednjem izboru nije trebalo da se računa učinjeno na Mundijalu u Kataru, jer je ono već uzeto u obzir kada su se delile The Best nagrade za 2022.

Tako su mnogi upali u zamku i glas dali Lionelu Mesiju, iako je malo verovatno da su i ispratili sve ono što je od završetka Svetskog prvenstva do avgusta 2023. godine Argentinac radio u Inter Majamiju, a samo to bi po propisima moglo da mu donesu i drugo uzastopno Fifino priznanje za najboljeg na svetu.

Izabrane vesti

Naime, zbog zimskog Mundijala ovog puta se obračunavao samo period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. Za prethodno osvojenu svetsku titulu Mesi je, sasvim zasluženo, jednom već dobio The Best nagradu. Ovu drugu ne znamo čime je zaslužio... Uz svo dužno poštovanje možda i najvećeg majstora u istoriji fudbalske igre. Ovde se računao određeni period, ne celokupna karijera.

Pa ipak, Mesiju su maksimalnih pet bodova dali Radamel Falkao, Luka Modrić, Hari Kejn, Kilijan Embape, Đanluiđi Donaruma, Robert Levandovski

A Srbi?

Kapiten Orlova Dušan Tadić svoj glas je dao kolegi iz Mančester Sitija Kevinu de Brujneu, na drugom mestu je Mesi, a na trećem Kilijan Embape.

Za jednog “građanina” se opredelio i selektor Dragan Stojković s tim da je on procenio da je najbolji bio Erling Haland, odmah ispred Embapea i Rodrija, što i ne treba da čudi, jer svaki bi trener voleo tako zahvalnog igrača.

Na kraju, Fifa je za predstavnika novinarske profesije izabrala Milana Raševića iz Kurira, a on je poređao ovako: Haland, De Brujne, Embape. Bez Mesija.

Inače, Mesi je u glasanju dobio isti broj bodova kao i Haland, ali je pobedio zahvaljujući tome što ga je veći broj anketiranih stavio na poziciju broj jedan, odnosno dodelio mu maksimalnih pet poena.

Reklo bi se: nepravedno. Jer još jednom: računao se samo period od decembra 2022. do avgusta 2023. U tom period Mesiju se pišu titula u francuskoj Ligi 1 sa Pari Sen Žermenom i Liga kup SAD sa Inter Majamijem. Haland je pak bio Zlatna kopačka Evrope (36 golova u Premijer ligi), a a Sitijem je osvojio triplu krunu: Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup. Sezonu je završio sa 53 gola i devet asistencija, bio je igrač sezone u Premijer ligi, najbolji strelac Lige šampiona (12 golova), osvojio je i Uefin Superkup… Svetsko klupsko prvenstvo se već ne računa.

Možda i zbog svih ovih nelogičnosti, tek na samoj svečanosti Fife nisu se pojavili ni Mesi ni Haland. A tako se gubi kredibilitet. I zato je Zlatna lopta Frans fudbala sa svim svojim manama i dalje najveće individualno priznanje u svetu fudbala. S tim da su se ovde i sami fudbaleri potrudili da zamute vode.

Jer jasno je svima – po pravilima to nije smeo da bude Mesi. Ne ovog puta.


tagovi

FIFA The BestLionel MesiErling HalandDušan TadićDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara