Kontroverzna odluka UEFA: Mađarima dozvoljeno da na Marakani mašu zastavama Velike Ugarske?!

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.03.23. | 09:00

A na njoj Vojvodina nije u sastavu Srbije...

Velika diplomatska pobeda Mađarske u organima UEFA! Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, fudbalski savez naših komšija uz svesrdnu pomoć predsednika države Viktora Orbana i državnog aparata, uspeo je da ubedi čelnike evropske kuće fudbala da isticanje simbola takozvane velike Mađarske ne bi trebalo da podleže bilo kakvim sankcijama od strane ove organizacije, jer kako je navedeno, 'ne radi se o bilo kakvom rasizmu niti pretenzijama na tuđe teritorije, nego o veličanju i poštovanju države koja je nekada de facto postojala.

UEFA je, dakle, donela prilično kontroverznu odluku da se mađarski istorijski simboli ne tretiraju kao politički motivisani, te će moći da se nesmetano koriste na utakmicama nacionalnog tima širom Evrope.

Izabrane vesti

Ovo u prevodu znači da će komšije na utakmici protiv Srbije, 7. septembra na našem najvećem stadionu (ali i na svim ostalim kvalifikacionim susretima za EURO 2024), imati pravo da unesu i razviju zastavu svoje domovine s proširenom teritorijom, u čijim je granicama i Vojvodina?!

Sporna karta pored srpske pokrajine sadrži i delove Hrvatske, uključujući Rijeku i primorje, odnosno delove Slovenije, Austrije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine. U pitanju je mapa Velike Ugarske, stare države koja je zajedno sa Austrijom činila Dvojnu monarhiju Austrougarsku i koja se raspala nakon poraza u Prvom svetskom ratu 1918.

Dve godine kasnije Trijanonskim sporazumom u Versaju Mađarska je ostala bez dve trećine svoje nekadašnje teritorije.

UEFA i FARE (Fudbal protiv rasizma u Evropi) godinama unazad ukazivali su na pojavu simbola Velike Ugarske kao na političku aktivnost navijača i poručivale kako im nije mesto na sportskim borilištima, međutim očito da je mađarska 'pregovaračka misija' tokom poslednjih meseci uspela u svojim namerama. Rezultat svega - diplomatski trijumf u Nionu kojim su se komšijski mediji sinoć pohvalili.

Mapa Velike UgarskeMapa Velike Ugarske

Podsećanja radi, za simbolima stare mađarske države u nekoliko navrata posegao je i sam Orban, stavivši oko vrata šal sa mapom Velike Ugarske.

"Tu nema ništa posebno. Ovo je zemlja stara 1.100 godina, okruženi smo istorijskim simbolima. Ako vidite nešto što vam smeta, možete da se bunite, jer neki simbol je star 200 godina. Ili ovde (na zastavama) možete da vidite nešto što se koristilo u prošlom veku. Zato, što se mene tiče, uvek jasno razlikujem ono što vi zovete ‘Velika Mađarska’, a ja zovem ‘istorijska Mađarska’. Dakle, ‘Velika Mađarska’ je intelektualni koncept o tome kako biti veći nego što jeste. Ali ja nisam deo te tradicije, ja spadam u istorijsku tradiciju – Mađarska zaista jeste bila takva, to je istorijska zemlja, kao što se i vidi na toj karti. Zato što je stara zemlja, to je deo istorije, to održava naše nacionalno jedinstvo. Zato su istorijski simboli uobičajen deo naših života. To nije ništa posebno. Svakodnevna stvar. Fudbal nije politika, hajde ne tražimo ono čega nema“, branio se jednom prilikom Orban, podvukavši da je reprezentacija Mađarske 'tim svih Mađara, gde god oni živeli'.

Zvanični Beograd do sada se nijednom nije oglašavao po ovom škakljivom pitanju, za razliku od Bukurešta i Zagreba. Otuda će biti zanimljivo u danima kad se bude približio meč Srbije i Mađarske...

Prema podacima sa popisa 2011, u Srbiji živi preko 250.000 Mađara, u Slovačkoj ih je čak 420.000, u Hrvatskoj oko 14.000...


tagovi

MađarskaEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara