FOTO: MN Press
FOTO: MN Press

Košarkašice se kroz kvalifikacije pripremaju za kvalifikacije

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.11.23. | 13:45

Duel protiv Ukrajine u Hali sportova jeste takmičarski, ali je primarno uigravanje pred borbe za olimpijsku vizu

Pre oko mesec dana izabranice Marine Maljković saznale su protivnike u kvalifkacijama za Olimpijske igre. U februaru naredne godine srpske košarkašice pokušaće da izbore vizu za Pariz na kvalifikacionom turniru u Rio De Žaneiru, protiv Brazila, Australije i Nemačke.

Prethodno treba opravdati ulogu apsolutnog favorita u mečevima protiv Ukrajine i Makedonije u novembarskom startu kvalifikacija za Evrobasket 2025 i prevashodno dobro posložiti tim pred put u Južnu Ameriku za oko tri meseca. Uvodni duel Orlice igraju u četvrtak (18.00) protiv Ukrajine u Hali "Ranko Žeravica", a ulaz je slobodan. Duel protiv Makedonki igraće se u nedelju (18.00). Plasman će obezbediti prvoplasirani timovi iz svih grupa i četiri najbolja drugoplasirana (od osam).

Izabrane vesti

Na spisku Marine Maljković za novembarski prozor nalaze se: Ivon Anderson, Katarina Vučković, Anđela Dugalić, Mina Đorđević, Katarina Zec, Dunja Zečević, Maša Janković, Jovana Jevtović, Nevena Jovanović, Aleksandra Katanić, Ivana Katanić, Katarina Knežević, Tina Krajišnik, Lana Marić, Anđela Marojević, Marta Mitrović, Nadežda Nedeljkov, Jovana Nogić, Jovana Popović, Ivana Raca, Nevena Rosić, Nadija Smailbegović, Jovana Spasovski, Dragana Stanković, Kristina Topuzović i Saša Čađo.

Biće ovo prvo okupljanje srpskih igračica od juna i Evropskog prvenstva u Sloveniji, gde je osvojeno peto mesto, čime su izborene olimpijske kvalifikacije. Uz dozu opreza, ali kao izraziti favorit dvostruki evropski šampion ulazi u duel sa selekcijom koja u poslednje vreme ne blista.Ukrajina nije učestvovala na prethodna dva Evrobasketa 2021. i 2023, a poslednji put je bila deo kontinentalne smotre baš u Srbiji 2019. Iako je zabeležila sedam nastupa na šampionatu Evrope u 21. veku, ni na jednom od njih nije stigla do mesta u prvih deset. Imala je ipak i trenutke slave, kada je 1995. godine, samo par godina po osamostaljenju osvojila titulu prvaka.

U grupi je još i Portugal koji dočekuje Severnu Makedoniju (21.30). Protiv selekcije sa iberijskog poluostrva Srbija će se sastati tek u novembru sledeće godine.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 - GRUPA G

18.00 Srbija - Ukrajina

21.30 Portugal(1,15)(25,00)Severna Makedonija (8,50)



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara