Dušan Tadić (©Ajax)
Dušan Tadić (©Ajax)

Kraj Ajaksove agonije: Heitinga vratio Tadića u špic, Dušan mu se zahvalio s golom i asistencijom petom

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.01.23. | 16:19

Pobeda na gostovanju kod Ekselsiora

Beše 6. novembar 2021. godine kada je Ajaks savladao RKC Valvajk i zatim upao u vrtlog iz koga nije bilo izlaza. Sedam kola je nanizao bez pobede, Alfred Šruder je platio poslom za taj crni niz, a njegov privremeni naslednik Džon Heitinga doneo prvu važnu odluku da Dušana Tadića gurne u sam špic – to je već igrao kod Erika ten Haga – i povukao potez koji je Kopljanike vratio na pobednički kolosek.

U poslednje vreme često kritikovani Tadić – čak je i Vesli Snajder apelovao da se kapiten Srbije izbaci iz tima – zahvalio se novom šefu time što je postigao gol sa penala i petom asistirao Daviju Klasenu za drugi gol čime je povukao ekipu do pobede od 3:1, prve dakle u Erediviziji još od tog 6. novembra.

Izabrane vesti

Nije to bilo blistavo izdanje Ajaksa, mučili su se gosti iz Amsterdama sa borbenim rivalom, ali je na kraju agonija prekinuta i to je najvažnije.

Prvo naivan i bespotreban faul nad Klasenom, koji je Tadić sa kreča pretvorio u vođstvo od 1:0, a potom posle neočekivanog izjednačenja Ekselziora – opet je duvalo u Ajaksovoj odbrani – uzvratio je srpski as saigraču na tom golu.

Očekujem da Tadić bude dominantan na lopti i da će se njihova odbrana pomalo urušiti. Dušan je sjajna polazna tačka za akcije i odličan u igri na malom prostoru“, rekao je Heitinga pred početak meča obrazlažući odluku da Srbina stavi na mesto centarfora.

Sve je pogodio. Tadić je prihvatio loptu u srcu kaznenog prostora, lepo se zagradio pošto je bio leđima okrenut golu, a zatim petom sproveo loptu do Klasena koji je pogodio za 2:1.

Ekselszior da se dva puta vrati među žive u meču sa Ajaksom? To je već bilo previše, pa je Mohamed Kudus, blistao je u dresu Gane na Mundijalu u Kataru, razornim udarcem u 61. minutu otklonio sve dileme oko ishoda meča. Devin Renš samo je stavio trešnjicu na vrh torte.

Ajaksu u korist išli su i rezultati ostalih mečeva. Nakon što je AZ Alkmar u šizofrenom meču sa Utrehtom sinoć igrao 5:5, danas je i derbi Tventa sa vodećim Fajenordom završen bez pobednika – 1:1. Santjago Himenez je doveo goste iz Roterdama u vođstvo, da bi Džošua Brenet pogodio za podelu plena s tim da će se navijači Fajenorda svakako buniti za jedan sporan detalj.

Robin Proper je naime igrao rukom u svom kaznenom prostoru, začula se sudijska pištaljka, ali umesto penala sviran je prekršaj u napadu Himeneza. Stručni konsultanti u Holandiji mahom su procenili da je Fajenord ovde oštećen, ali sad je sve to u prošlosti.

Fajenord je i dalje prvi, i dalje sa dva boda prednosti nad Alkmarom, PSV je još dva koraka dalje, a odmah iza je Ajaks. A svima u Holandiji kosa se digne na glavi kada vide Ajaks makar i u retrovizoru.

EREDIVIZIJA - 19. KOLO

Subota

PSV – Go Ahed 2:0 (1:0)

/Verman 14, El Gazi 65/

RKC - Emen 2:0 (2:0)

/Kramer 3, Leliveld 28/

NEC - Sparta 1:1 (0:0)

/Markes 80 - Vershuren 58/

Herenven - Vitese 1:3 (1:2)

/Van Amersfort 21 - Bjalek 32, Vidović 45, Manhof 47/

AZ Alkmar - Utreht 5:5 (3:3)

/Deker 20, Pavlidis 31, 34, 78, De Vit 70 - Duvikas 12, 16, 65, Virgever 41, Van de Strek 80/

Nedelja

Tvente – Fajenord 1:1 (0:1)

/Brenet 68 – Himenez 30/

Ekscelzior – Ajaks 1:4 (1:2)

/El Jakubi 36 – Tadić 15pen, Klasen 45+1, Kudus 61, Renš 83/

Volendam – Groningen 3:2 (1:0)

/Oristanio 21, Tvigt 55, Muren 78 – Hov 50, Pepi 73/

Kambur - Fortuna Sitard 1:2 (1:0)

/Hoedmakers 30 - Jilmaz 75 pen, Kordoba 84/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan TadićDžon HeitingaAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara