Reprezentativci Maroka (AFP)
Reprezentativci Maroka (AFP)

Kraj grupne faze: Kangvina Zambija tragičar, Obala Slonovače i Kraso slave Maroko

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.01.24. | 23:08

Kangvi i drugovima je bio dovoljan i remi da prođu daje i sliminišu domaćina

Završena je luda grupna faza na Kupu afričkih nacija u Obali Slonovače i naravno da je bila drama do poslednjeg minuta. Poslednja tri mesta u osmini finala su nakon večerašnjih mečeva popunili Maroko, DR Kongo i domaćin koji se na jedvite jade provukao među 16 najboljih zahvaljujući pobedi Marokanaca.

Apsolutni tragičar je Zambija kojoj je i bod protiv Maroka bio dovoljan da prođe dalje i izbaci Obalu Slonovače sa takmičenja. Iako je i Marokancima bod bio dovoljan za prolaz, pobedili su 1:0 golom Hakima Ziješa, osvojili prvo mesto u grupi i pomogli Obali Slonovače da kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe prođe dalje. Doduše, žreb je vodi na ponajbolji tim dosadašnjeg dela turnira Senegal. U istoj grupi su DR Kongo i Tanzanija odigrali 0:0 što je Kongoance odvelo dalje.

Izabrane vesti

Vihorni dribler Sofijan Bufal je u prvom popoluvremenu pravio dar-mar u odbrani Zambije, sluđivao protivničke fudbalere sjajnim potezima i inicirao jedini gol na meču. Sjajnim pasom je našao Hakimija na desnom krilu, ovaj uputio oštru loptu na peterac gde je golman Zambije pogrešio, a Ziješ iskoristio poklon. Napala je Zambija u drugom delu, imala šanse preko Dake i Bande ali čvrsta odbrana Maroka je odolela i obradovala Obalu Slonovače. Zvezdin vezista Kingsa Kangva je ušao u zambijskom timu u igru u drugom poluvremenu.

Neizvesnost je do poslednjeg sudijskog zvižduka trajala i u drugom meču u grupi. DR Kongo nije smeo da izgubi od Tanzanije kojoj je samo pobeda igrala za prolaz dalje. Objektivno jača kongoanska reprezentacija je zabeležila treći remi u grupi i rezultat koji je vodi na Egipat u osmini finala. Iako je morala da napadne, Tanzanija na kraju nije uputila ni šut u okvir gola, a razočarala je prva zvezda Mbvane Samata. Brentfordov Joan Visa je imao dve dobre šanse za DR Kongo, volej mu je za malao prošao iznad prečke i može se reći da je DR Kongo bio bliži pobedi i da je zasuženo prošao.

U osmini finala nas očekuje nekoliko jako zanimljivih duela...

Parovi osmine finala

Nigerija – Kamerun

Angola – Namibija

Zelenortska Ostrva – Mauritanija

Maroko - Južna Afrika

Mali – Burkina Faso

Senegal – Obala Slonovače

Egipat – DR Kongo

Gvineja - Ekvatorijalna Gvineja



tagovi

reprezentacija Obale Slonovačereprezentacija Marokareprezentacija ZambijeDR Kongo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara