Navijači Velington Finiksa (©Reuters)
Navijači Velington Finiksa (©Reuters)

Kraj izgnanstva: Velington Finiks se vraća kući posle 11 meseci!

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.03.22. | 22:03

Na Novom Zelandu 12. aprila ukidaju zabranu putovanja za stanovnike Australije, pa će Finiks ponovo moći da dočekuje rivale iz A-lige na svom terenu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Jedini član australijske A-lige koji dolazi sa Novog Zelanda uskoro će ponovo moći da dočekuje rivale na domaćem terenu u Velingtonu. Ekipa Finiksa će 12. aprila dobiti zeleno svetlo da organizuje utakmice kod kuće, pošto će za građane Australije tog dana prestati da važi zabrana putovanja na Novi Zeland.

Izabrane vesti

Zbog strogih pandemijskih mera koje su proteklih meseci važile u ovoj zemlji, Velington je bio primoran da u celom dosadašnjem toku sezone, kao i u delu prošle, igra kao domaćin u Australiji, pre svega u Vulongongu i Sidneju. Zanimljivo je da nekioliko fudbalera Velingtona, koji su došli u klub uoči početka ove sezone još nijednom nisu bili u ovom gradu, niti na Novom Zelandu.

Povratak kući sigurno će biti od veikog značaja za ekipu u završnici sezone, u kojoj se uprkos svim nedaćama i "izgnanstvu" bori za plasman u plej-of. Međutim, samo dve utakmice u ligaškom delu sezone Velington će moći da odigra pred svojim bučnim navijačima - protiv Central Kousta 17. aprila i protiv Zapadnog Sidneja sedam dana kasnije.

Ali, s obzirom na to kako im ide ove sezone, za Finiks neće biti nikakav problem što će još nekoliko mečeva morati da odigra kao domaćin u Sidneju. Prvi u nizu je protiv Pert Glorija (subota, 7.05), jedine ekipe u Australiji koja može dobro da razume kroz šta prolazi Velington ove godine, pošto je i Pert veći deo sezone igrao na istočnoj obali zbog strogih restrikcija u Zapadnoj Australiji.

Oba tima su u krizi - Velington je zapao u poslednjih par mečeva, a Glori ne izlazi iz krize od prvog kola. Tim iz Perta je u izuzetno lošoj seriji rezultata, sa samo dva remija i pet poraza u poslednjih sedam mečeva. Cenu je platio trener Ričard Garsija, kojeg je na klupi kao privremeno rešenje nasledio Ruben Zadkovič.

S druge strane, Finiks je pokvario sjajan niz porazima od Brizbejna (2:1) i Njukasla (4:0), ali su za ovaj drugi meč jedva imali na raspolaganju dovoljan broj igrača - što zbog povreda, što zbog poziva u reprezentaciju Novog Zelanda. Većina su i dalje odsutni, a ništa bolja situacija nije ni sa Glorijem, kojem takođe nedostaje pet-šest standardnih prvotimaca, među kojima i prvi strelac Bruno Fornaroli, koji je sa reprezentacijiom Australije.

Biće ovo prvi međusobni duel dve ekipe u ovoj sezoni, što znači da će se u narednih mesec dana sastati još dvaput?! Pert nije slavio protiv Velingtona još od avgusta 2020.

MEKARTUR - MELBURN SITI (subota, 9.45)

Aktuelni šampion i lider prvenstva Melburn Siti desetkovan putuje na zapad Sidneja, na duel nezgodnom Mekarturu. Siti se trenutno nalazi u središtu velike polemike u australijskoj javnosti, pošto su odbili da puste štopera Kurtisa Guda da se pridruži reprezentaciji, kada je naknadno pozvan zbog povreda i bolesti drugih igrača. Obrazloženje je bilo da Siti već ima najviše igrača u državnom timu, kao i da Gud nije bio upisan na provizionom spisku koji se ranije šalje klubovima da bi znali ko bi mogao da bude pozvan.

Melburn Siti je zbog obaveza reprezentacije za naredna dva meča ostao bez najboljeg strelca Džejmija Meklarena, njegovog partnera iz napada Metjua Lekija i veznih igrača Marka Tilija i Konora Metkalfa.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

I dok Fudbalski savez osuđuje upravu Sitija, iz Melburna stižu kritike na odluku organizatora A-lige da ignorišu reprezentativne termine i uopšte ne prave pauze u prvenstvu u tom periodu. Tim koji trpi najteže posledice takve odluke Australijskih profesionalnih liga je upravo Melburn Siti jer svaki out ostane bez okosnice tima, mada veliku štetu trpe i Sidnej i Velington.

Melburn Siti je neporažen na poslednjih osam mečeva (pet pobeda i tri remija) i vodi mrtvu trku sa Vestern Junajtedom za prvo mesto na kraju ligaškog dela sezone. Sitijev subotnji rival Mekartur je u seriji skromnih igara i loših rezultata, sa samo jednom pobedom u poslednjih pet mečeva. Poraženi su i u prethodnom međusobnom duelu, odigranom pre 15 dana u Melburnu (3:1).

Ove subote igraju još Brizbejn Roar - Vestern Junajted (7.05) i Central Koust Mariners - Adelajd Junajted (9.45).

AUSTRALIJA, 20. KOLO

Petak

Njukasl Džets - Sidnej 2:0 (2:0)

/Gudvin 41, 43/

Subota

07.05: (2.30) Velington Finiks (3.25) Pert Glori (2.95)

07.05: (2.55) Brizbejn (3.10) Vestern Junajted (2.75)

09.45: (3.00) Mekartur (3.30) Melburn Siti (2.25)

09.45: (2.40) Central Koust Mariners (3.25) Adelajnd Junajted (2.80)

Nedelja

10.05: (1.80) Melburn Viktori (3.45) Vestern Sidnej (4.20)



tagovi

Australija 1Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara