Kraj jedne ere: Liverpul se zahvalio Firminu, Milneru, Keiti i Okslejd Čemberlenu

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.05.23. | 20:56

Klub sa Enfilda potvrdio odlaske četvorice prvotimaca na kraju szeone

Meč u subotu protiv Aston Vile biće poslednji na na Enfild Roudu u dresu Liverpula za četvoricu njegovih dugogodišnjih prvotimaca.

Liverpul je danas potvrdio da klub na kraju sezone napuštaju Roberto Firmino, Džejms Milner, Aleks Okslejd Čemberelen i Nabi Keita. Svoj četvorici ističu ugovori i biće slobodni u izboru nove sredine. Ovako nepto se i najavljivalo prethodnih meseci, a sada je dobilo zvaničnu potvrdu. Klub je potvrdio da će se četvorici igrača zahvaliti javno na meču protiv Aston Vile i izrazio je zahvalnost za sve što su do sada učinili za njega.

Izabrane vesti

Pomenuti kvartet je prethodnih godina učestvovao u najvećim uspesima Liverpula u trenerskoj eri Jirgena Klopa. Kada je došao u klub, Nemac je zatekao Milnera i Firmina a kasnije je doveo Keitu i Okslejd Čemberlena. Firmino i Milner su samo nekoliko meseci pre Klopa došli u klub, za vreme trenerskog mandata Brendana Rodžersa. Milner kao slobodan igrač iz Mančester Sitija, a Firmino kao kapitalno pojačanje iz Hofenhajma. Obojica su imali mnogo bitne uloge u kasnijim uspesima…

Firmino je godinama činio napadački triling sa Maneom i Salahom koji je bio i zaštitini znak Klopovog Liverpula. Bio je atipičan centarfor koji se često vraćao po loptu, razigravao saigrače, igrao presing u fazi odbrane i radio veliki posao za ekipu. Samo jednom za osam godina je prebacio granicu od 20 golova u svim takmičenjima kada je u sezoni 2017/18 dao 27 golova. Ali njegov doprinos rezultatskim uspesima je bio nemerljiv u brojkama i bio jedan od omiljenih igrača na Enfildu. U poslednje vreme posle dolazaka Žote, Dijaza i Nunjeza je dobio ulogu džokera i uglavnom ulazio sa klupe. Ne zna se gde će nastaviti karijeru a u poslednje vreme su se kao zainteresovani pominjali Inter, Galatasaraj, saudijski Al Nasr, Atletiko Madrid, Barselona, Roma…

Milner je poput Firmina proveo na Enfildu osam sezona, godinama bio standardan, menjao uloge na terenu i bio jedan od Klopovih univerzalnih vojnika. Nije bilo pozicije na kojoj nije mogao da igra. U finalu Lige šampiona protiv Totenhema je ušao u igru sa klupe i poput Firmina bio deo svih Klopovih trofeja u Liverpulu. Zajedno su osvojili Ligu šampiona, Premijer ligu, FA Kup, Liga kup, Superkup Evrope i SP za klubove, a igrao je i u finalu Lige Evrope. Spekuliše se da će u narednim danima potpisati za Brajton mada je i Lids zainetersovan da ga vrati na mesto na kojem je počeo karijeru.

Okslejd Čembereln je došao iz Arsenala 2017. godine za 38.000.000 eva, u prvoj sezoni igrao na preko 40 mečeva u svim takmičenjima i nagovestio da će biti veliko pojačanje ali je dočiveo tešku povredu kolena zbog koje je propustio skoro celu narednu sezonu. Vratio se, opet dobio veliku minutažu ali su potom usledili novi problemi sa povredama i pad forme zbog čega je u poslednje vreme uglavnom bio rezervista. Spekuliše se da bi karijeru mogao da nastavi u Njukaslu, Aston Vili ili Brajtonu.  

Keita je Klopov najskuplji promašaj od dolaska Nemca na klupu Redsa. Lajpcigu je plaćen 60.000.000 evra ali nikada na Enfildu nije oprvdao očekivanja, često se mučio i sa povredama i nije uspevao da se nametne kao starter. Na 129 mečeva za Redse je upisao 11 golova i sedam asistencija. Prvi deo ove sezone je propustio zbog povrede, potom igrao na osam mečeva ali ga u poslednja skoro tri meseca nema ni u protokolu. Spekuliše se da su za njega zainteresovani Inter, Milan, Lajpcig i Galatasaraj.


tagovi

Nabi KeitaLetnji prelazni rok 2023Aleks Okslejd-ČemberlenRoberto Firmino

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara