Mohamed Salah i Sadio Mane (©AFP)
Mohamed Salah i Sadio Mane (©AFP)

Kraj mundijalskog sna za Manea ili Salaha, mala je šansa da gledamo Kamerun u Kataru

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 12:38

Baraž mečevi afričkih kvalifikacija na programu su u utorak uveče, derbi se igra u Dojamnijadiju od 19 časova

Svih pet revanša afričkog baraža za ovogodišnji Mundijal na programu su večeras, posle njih će biti poznato još pet učesnika završnog turnira. Alžir i Tunis su najbliži Kataru, obe selekcije će braniti prednost od po 1:0 na svom terenu protiv Kameruna, odnosno Malija. Derbi dana ipak je okršaj u Dijamnijadiju, gde će Senegal da ugosti Egipat.

Njihov treći međusobni okršaj od početka godine odgovoriće na pitanje koja od ove dve odlične afričke reprezentacije na jesen neće videti Katar. Egipćani imaju malu prednost jer su prvu utakmicu dobili s rezultatom 1:0, autogolom defanzivca Nansija Salijua Sisa već u četvrtom minutu (posle prečke najveće zvezde Faraona Mohameda Salaha).

Izabrane vesti

S druge strane, Senegalce još drži polet iz finala Afričkog kupa nacija, u kojem su početkom februara slavili protiv istog rivala posle serije penala i daće sve od sebe da se pokažu u najboljem svetlu pred svojim navijačima.

Sudeći prema njihovim poslednjim susretima, ali i prema ranijoj međusobnoj tradiciji deluje nam da nas očekuje još jedan neefikasan meč, iako domaći moraju da napadnu. Senegalci su veoma nezgodan domaćin, izabranici Alijua Sisea poslednji put izgubili su na svom terenu pre više od pola godine u susretu sa Namibijom (2:1). Egipćani s druge strane često na gostovanjima igraju nerešeno, što je još jedan tas na vagi Faraona.

19.00: (1,95) Senegal (3,20) Egipat (4,40) - prvi meč 0:1

Ni jedni ni drugi ne mogu da se pohvale rezultatima na Mundijalima. Egipćani su debitovali još 1934, ali od tada su igrali još samo dva puta (1990. i 2018). Zanimljivo, kao po pravilu u ovom veku se nisu plasirali nijednom posle osvajanja Kupa afričkih nacija.

Senegalci su se na završnom turniru pojavili 2002, a isto su ponovili na poslednjoj planetarnoj smotri. U Rusiji su igrali i Salah i Sadio Mane, sada za jednog od dvojice napadača Liverpula nema mesta.

Na mesto Egipta ili Senegala će Alžir ili Kamerun. Nijedna od te dve selekcije se nije našla na prethodnoj planetarnoj fudbalskoj smotri, pa su obe selekcije rešene da im se ne ponovi zla sudbina i propuste drugo Svetsko prvenstvo u nizu. U boljoj poziciji su Pustinjske lisice budući da su u prvoj utakmici krajem prošle nedelje savladale Kamerun minimalnim rezultatom, te da novih 90 i kusur minuta dočekuju kao domaćini.

21.30: (2,15) Alžir (3,00) Kamerun (3,90) - prvi meč 1:0

Međutim, Lavovi su bili dominantniji rival u prvom činu borbe i poraženi su iz jedinog udarca u okvir gola koji su dozvolili rivalu, a koji je uputio Islam Slimani. Plasman na predstojeći Mundijal bio bi pravo osveženje za Alžirce koji su se propisno obrukali na Afričkom kupu nacija, gde su bili svrstavani u širi krug favorita. Pobeda protiv Kameruna bila im je prva posle dva poraza i remija u grupnoj fazi KAN-a.

Kamerunci su kao organizatori ovogodišnjeg kupa nacija uspeli da osvoje treće mesto. Utešno, jer su vrebali trofej i sada im je jedini cilj da se osvete Alžircima koji su im naneli prvi poraz u istoriji međusobnih duela. On će biti lako zaboravljen, u slučaju da blesnu u Alžiru. Biće im ovo deveto sučeljavanje u kojem će Kamerunci vrebati peti trijumf.

Alžirova ogromna prednost je domaći teren. Na njemu su neporaženi još od 2018. godine i prijateljske utakmice sa Zelenortskim Ostrvima. Poslednja selekcija koja se trijumfalno vratila iz Alžira u zvaničnom meču bila je Zambija, godinu dana pre toga.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (AFRIKA) – BARAŽ (REVANŠI)

Utorak

19.00: (2,05) Nigerija (3,05) Gana (4,20) - prvi meč 0:0

19.00: (1,95) Senegal (3,20) Egipat (4,40) - prvi meč 0:1

21.30: (2,15) Alžir (3,00) Kamerun (3,90) - prvi meč 1:0

21.30: (1,60) Maroko (3,60) DR Kongo (6,75) - prvi meč 1:1

21.30: (2,55) Tunis (2,75) Mali (3,30) - prvi meč 1:0

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Senegalareprezentacija EgiptaKvalifikacije za SP 2022.AfrikaSadio ManeMohamed Salah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara