Domenek Torent i Pep Gvardiola dok su bili u Bajernu (©Reuters)
Domenek Torent i Pep Gvardiola dok su bili u Bajernu (©Reuters)

Kratak je put od šampiona Južne Amerike do poniženog kluba: Gvardiolin stil ne prolazi u Riju

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.11.20. | 02:55

Otkaz za Domeneka Torenta

Progutaće Brazilac i siromaštvo i korupciju u vlasti i sve manjkavosti u zdravstvenom sistemu, samo mu u fudbal ne diraj. I samo nemoj da dozvoliš da mu se oni preko puta smeju u lice i govore da nema pojma. Poniženje, ono fudbalsko, na terenu, jedino što je prosečan ljubitelj fudbala u Brazilu ne može da istrpi. I baš zato je Flamengo – i dalje vladajući šampion Južne Amerike – posle manje od 100 dana otpustio šefa stručnog štaba Domeneka Torenta.

Iste večeri kada je lider brazilskog prvenstva Internasional ostao bez svog kormilara, Eduarda Koudeta. Uz razliku da je on sam otišao da bi preuzeo Seltu, dok je Torent oteran, iako je objektivno imao sasvim solidne rezultate.

Izabrane vesti

Flamengo je naime treći na tabeli i to sa samo jednim bodom zaostatka za Internasionalom. Pride je u četvrtfinalu prestižnog Kupa Brazila, a izborio je i plasman u nokaut fazu Kopa Libertadores u kome Flamengo brani titulu koju mu je doneo Žorž Žezus pre no što se vratio za Portugaliju i potpisao za Benfiku. Sve skupa, Torent je ekipu vodio na 26 utakmica, ostvario 15 pobeda i izgubio šest.

Poslednje dve nije smeo. Prvo ga je Santos deklasirao sa 4:1 usred Rija, da bi ga zatim i Atletiko Mineiro ponizio pobedom od 4:0. A rekosmo već – Brazilci ne trpe poniženja. Navijači su po društvenim mrežama krenuli da traže promene, Uprava je, naravno, žrtvovala trenera. Nije Torentu pomoglo ni to što se u brazilskim medijima javio lično Pep Gvardiola da ga brani.

Danas treneri ne postoje. Mi vodimo samo igrače koji nisu povređeni. Nemamo vremena da uradimo bilo šta”, branio je Gvardiola Torenta podsećajući da on zbog pandemije korona virusa nije imao maltene ništa od vremena da pripremi ekipu, a pride je ostao bez par važnih igrača, pre svih bez štopera Pabla Marija, koji je za 8.000.000 evra prošao u Arsenal.

A bio je štoper koji zna da iznese loptu što je u Brazilu retkost, jer tamo se još igra staromodan fudbal u kojem centralni bekovi ne prelaze na protivničku polovinu terena i uglavnom su na “vi” sa loptom.

Otkud uopšte Gvardiola u celoj priči? Prosto je – Torent je punih10 godina bio njegov asistent. Počeli su od Barselone kada mu je bio analitičar i postajali su sve bliži pa je saradnja potrajala i u Bajernu i Mančester Sitiju. Sve dok Torent nije rešio da juna 2018. ode i proba sam u Njujork Sitiju.

Rožerio Seni (©Reuters)Rožerio Seni (©Reuters)

Flamengo nije mogao da odbije i opekao se. Prema izveštajima brazilskih medija već je spremno i novo žrtveno jagnje. Niko drugi do legendarni golman Rožerio Seni kome je najveći uspeh u trenerskoj karijeri to što je sa Fortalezom uspeo da se iz druge probije do prve lige. U Sao Paulu je potrajao samo sedam meseci, u Kruzeiru još kraće – dva meseca. Tada zbog svađe sa igračima, pre svih Tijagom Nevesom i Dedeom.

Ali znate već kako to ide. Kad ode trener, Upravi treba veliko ime da se sakrije pod njegovu senku…


tagovi

BrazilBrazil 1FlamengoPep Gvardiola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara