Crveni karton za Flemingsa u Lučanima (Star Sport)
Crveni karton za Flemingsa u Lučanima (Star Sport)

Kratko ćebe za voždovačku zimu: Ne može i puna kasa i bodovi

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.03.24. | 12:24

Zmajevi prodali nosioce igre, promenili trenera i u četiri kola drugog dela sezone nisu osvojili ni bod

Polusezonu iz snova odigrao je Voždovac. Od Krova TC stadion napravio tvrđavu pred kojom su padali Crvena zvezda, Novi Pazar, Vojvodina, lučanska Mladost, koju nije osvojio ni TSC. Po broju sakupljenih bodova u svojoj kući Zmajevi su bili treći tim Srbije, odmah posle Zvezede i Partizana, a uz crveno-bele jedini neporaženi tim na domaćem terenu u čitavoj Mozzart Bet Superligi Srbije.

Delovalo je da je Marko Savić savršeno "namestio" najmlađi tim ne samo Srbije, već Evrope. Uspeo je da se postara da Zmajevi i lepršaju na terenu i da osvajaju bodove i da nikome ne bude prijatno da igra na veštaku u Zaplanjskoj ulici. U odnosu na sezonu ranije, kada je Voždovac takođe pretendovao (na kraju i završio u plej-ofu) brojke su bile neuporedivo ubedljivije. Lani, na 30 utakmica postigao je 24 gola, a na samo 19 duela u jesenjem delu ove sezone već se nakupilo 28 pogodaka u mrežama rivala Voždovca.

Izabrane vesti

Sve je ukazivalo na još jednu, više nego uspešnu sezonu Zmajeva i novi plej-of. Naročito nakon što su talenti sa Krova (bez najboljeg strelca Borisava Burmaza koji je tada bio u procesu kompletiranja transfera u Rapid iz Bukurešta) preslišali Vojvodinu pred odlazak na zimsku pauzu. A dva i po meseca kasnije Voždovac je, uz IMT jedini tim koji posle prve četiri utakmice u prolećnom delu sezone nije osvojio ni bod.

Šta se to dogodilo sa Zmajevima?

Delovalo je, nakon što je nadigrana novosadska Stara Dama krajem decembra, da Voždovac ima kapacitet da ratuje sa ostalim pretendentima za plej-of i nakon što autor dvocifrenog broja golova napusti TC Stadion. Ipak, nakon odrađenih priprema, došlo je do sporazumnog rastanka klupske uprave i Marka Savića, kojeg je zamenio dotadašnji pomoćnik Nikola Mitić.

“Došlo je, možda za neke, do iznenađujuće promene trenera. Osećam obavezu da kažem da smo imali veliko zadovoljstvo da nas je predvodio Marko Savić, trener za kojeg smatram da će tek napraviti ozbiljne stvari u svojoj karijeri, neko ko je sposoban da na najvišem nivou, sutra prezentuje srpski fudbal. Spremali smo se za njegov odlazak. Kad kažem odlazak, ne mislim u negativnom smislu. Savić će ubrzo otići na daleko viši nivo nego što je to Voždovac i zato smo se spremali za njegov odlazak. Odlučili smo se za Nikolu Mitića koji će nastaviti sa istom metodologijom, istim modelom igre. Očekujemo da taj izazov njegovog trenerskog debija u ulozi šefa svi zajedno brzo i efikasno prebrodimo. To je na neki način i usud ovog kluba da igrači vrlo brzo kada se potvrde u takmičarskom smislu odlaze što je slučaj takođe i sa trenerima”, pojasnio je sportski direktor Voždovca Bojan Leontijević početkom februara u razgovoru za Mozzart Sport.

I zaista, u skladu sa usudom koji je Leontijević pomenuo, Voždovac je zimus punio kasu prodajući decu koju je afirmisao. Standardni štoperi Nikola Zečević i Filip Damjanović otišli su put Hakena i Konjaspora, a uz raniji odlazak Burmaza, klub je napustio i jedan od najboljih plejmejkera lige iz prvog dela sezone Bogdan Jočić (Rubin Kazanj). U kasu se slilo blizu 2.000.000 evra sa mogućnošću da kroz bonuse i procente od narednih prodaja Voždovac u budućnosti dodatno uveća profit. Problem je što je previše ključnih igrača u sve tri linije tima naspustilo Krov u istom prelaznom roku, što su zamene uglavnom dolazile nakon odrađenih priprema i što je novopečeni prvi trener Mitić, imao premalo vremena da mirno upliva u nastavak sezone, već je imao zadatak da uklapa potpuno novi mozaik. Dakle, za Voždovac je zima ipak bila prilično hladna, a ćebe nedovoljno dugačko da se pred početak prolaća ne oseća jeza.

Logično, malo ko je očekivao da Voždovac u prolećnoj premijeri savlada Crvenu zvezdu na Marakani (2:1), ali Voždovac iz prvog dela sezone teško da bi na Krovu izgubio mečeve protiv Napretka odnosno Spartaka. Između ta dva meča, u Lučanima ga je koštao crveni karton Džuniora Flemingsa s početka drugog poluvremena. Do tada su Zmajevi bili daleko opasniji rival.

"Pogledao sam njihove utakmice u prolećnom delu i mislim da nijednu nije trebalo da izgube... Čak su mogli i do pobeda, jer su imali svoje šanse. Radi se o timu koji svake sekunde zna šta hoće, koji voli da igra, da se nadmeću. To je tim koji je morao da uzme minimum tri, četiri boda do sada, ali im je nedostajalo sportske sreće", upozoravao je Nenad Lalatović pred gostovanje na Krovu.

Istina, nije Voždovcu ni raspored u drugom delu sezone bio preterano naklonjen, budući da je morao na noge Zvezdi, da je Mladost pretendent na plej-of i da nije bilo lako sa tepiha na Krovu igrati fudbal po lošem terenu u Lučani, odnosno da je Napredak tim od kojeg je Voždovac tokom jeseni izgubio pod Bagdalom. Međutim, do kraja ligaškog dela sezone Zmajeve tek očekuje paklena lista utakmica - gostovanja Vojvodini i Novom Pazaru, domaćinstvo Čukaričkom, nakon čega sledi odlazak u Bačku Topolu, pre nego što na Krov bude došao Partizan. Poslednju utakmicu ligaškog dela sezone Voždovac će igrati protiv Radničkog u nišu.

Zmajevi su nakon uvodna četiri kola prolećnog dela sezone pali sa šeste na desetu poziciju, Bodovna zaliha sakupljana tokom avgusta, septembra, oktobra, novembra i decembra trebalo bi da bude dovoljna da se izbegne borba za opstanak, ali kod mesta u plej-ofu trenutno stoji veliki znak pitanja.


tagovi

fk voždovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara