Foto: (fkvozdovac.rs)
Foto: (fkvozdovac.rs)

Najmanji budžet, najmlađi tim Evrope, a unosne prodaje i rezultati – gde to ima?

Vreme čitanja: 13min | sub. 10.02.24. | 09:32

Sportski direktor Voždovca Bojan Leontijević govorio za Mozzart Sport o još jednoj plodonosnoj sezoni Zmajeva, odlasku trenera Marka Savića, transfer politici kluba...

Treću godinu zaredom, otkako je broj klubova u elitnom rangu srpskog fudbala sveden sa 20 na 16 i ponovo zaživeo plej-of i plej-aut sistem takmičenja, Voždovac ligaški deo završava u gornjem delu tabele. Ako je takmičarske 2021/22 za dva boda ostao kratak u borbi za Evropu sa nešto iskusnijim timom, prethodne je plej-of zaslužio sa najmlađom ekipom Srbije, a u aktuelnoj ga napao sa najmlađim timom Evrope!

Prosečna starost momaka koje je do skoro predvodio 39-godišnji stručnjak Marko Savić, a koje je odnedavno preuzeo Savićev tadašnji pomoćnik Nikola Mitić, postavši ubedljivo najmlađi trener Mozzart Bet Superlige (samo 32 godine), je svega 20,5 godina, mada to nije smetalo popularnim Zmajevima da u prvom delu sezone pobede Crvenu zvezdu, Vojvodinu, Novi Pazar i Mladost, te da remiziraju sa evropskim TSC-om i Čukaričkim. Jedini poraz u konkurenciji timova koji su jesenji deo sezone završili na prvih osam pozicija Voždovcu je naneo Partizan.

Izabrane vesti

Pritom, pred početak prolećnog dela Mozzart Bet Superlige Voždovac zauzima visoku šestu poziciju, dok mu najbliži timovi kojima gleda u leđa, Novi Pazar i Čukarički beže za po bod. Ne zaboravimo da je Voždovac leto uoči starta sezone prodao nosioce igre u sve tri linije tima, ofanzivca Miloša Pantovića, vezistu Marka Ivezića, te štopera Matiju Đorđevića, a ove zime ispratio iz Zaplanjske standardni štoperski tandem Filip Damjanović – Nikola Zečević, te drugog strelca Superlige Borisava Burmaza. U dva prelazna roka, za manje od pola godine prihodovao je oko 2.500.000 evra od prodaje fudbalera, čeka određene bonuse u budućnosti, kao i procente od narednih prodaja.

“Da bi se razumelo koliko smo ozbiljan posao napravili, moramo da uzmemo u obzir četiri stvar: da smo najmlađi tim Evrope prema zvaničnim podacima Transfermarkta, da imamo ubedljivo najmanji budžet ligi, a da pritom pravimo rezultate i realizujemo unosne transfere. Za te četiri stavke će mnogi reći da su na prvi pogled apsolutno nespojive i da ne mogu zajedno. Voždovac je njihovim objedinjavanjem napravio zaista izvanrednu stvar”, konstatuje sportski direktor Voždovca Bojan Leontijević u razgovoru za Mozzart Sport.

Na Krovu nećete videti kupovinu pompeznih pojačanja, jer strategija i ideja kojima se klub vodi to ne podrazumevju, niti planirani godišnji budžet omogućava takav luksuz. Voždovac je poslednjih sezona klub koji prkosi verovatnoći.

“Na bod smo od Evrope, imamo izlazne transfere kojima pariramo čak i najvećima, a budžet nam je pet do šest puta manji u odnosu na ekipe sa kojima se borimo u gornjem delu tabele (Čukarički, TSC, Vojvodina, Novi Pazar prim. aut). Ako upoređujemo procentualnu razliku u budžetu, za nas je prodaja od 200.000 evra ekvivalentna Vojvodininoj prodaji od 1.000.000, ili Zvezdinim transferima od 5.000.000 do 6.000.000 evra.”

Malo pošto je Voždovac sebi prišio etiketu najprijatnijeg iznenađenja jesenjeg dela Superlige, nakon što je tim za 19 utakmica postigao 28 golova, četiri više nego za čitav ligaški deo prošle sezone (30 mečeva) i što su Zmajevi ove sezone postali prepoznatljivi po lepršavom fudbalu, srpsku fudbalsku javnost zatekla je vest o rastanku sa trenerom Markom Savićem.

“Došlo je, možda za neke, do iznenađujuće promene trenera. Osećam obavezu da kažem da smo imali veliko zadovoljstvo da nas je predvodio Marko Savić, trener za kojeg smatram da će tek napraviti ozbiljne stvari u svojoj karijeri, neko ko je sposoban da na najvišem nivou, sutra prezentuje srpski fudbal. Spremali smo se za njegov odlazak. Kad kažem odlazak, ne mislim u negativnom smislu. Ovde je brzo sebe afirmisao, nametnuo vrednosti, način rada apsolutno u skladu sa najmodernijim evropskim trenerskim trendovima i zaslužuje više. Savić će ubrzo otići na daleko viši nivo nego što je to Voždovac i zato smo se spremali za njegov odlazak. Odlučili smo se za Nikolu Mitića koji će nastaviti sa istom metodologijom, istim modelom igre. Očekujemo da taj izazov njegovog trenerskog debija u ulozi šefa svi zajedno brzo i efikasno prebrodimo. To je na neki način i usud ovog kluba da igrači vrlo brzo kada se potvrde u takmičarskom smislu odlaze što je slučaj takođe i sa trenerima”, pojasnio je Leontijević.

Marko Savić i Bojan Leontijević (Foto: fkvozdovac.rs)Marko Savić i Bojan Leontijević (Foto: fkvozdovac.rs)

Pogodio je svojevremeno Leontijević sa Žarkom Lazetićem u Metalcu, a mnoge paralele mogu da se povuku i na primeru plodonosne trenerske saradnje sa Savićem kojeg je zatekao u Voždovcu.

“Fudbal je u trenerskom smislu vrlo kompleksna igra i uvek sam pristalica onih ljudi koji su spremni da naprave organizovanu igru. Organizovana igra u poslednje vreme, u evropskim okvirima, izgleda tako što imate definisane principe u svim fazama, ofanzivno i defanzivno, na svim delovima terena. Trener koji uspe na svoj način da organizuje svoj tim po tim principima je dobrodošao u moje okruženje. Oni su zagovornici organizovane, pre svega, ofanzivne igre sa malo drugačijim pristupom nego što su, iskoristiću izraz, balkanska pravila u pogledu taktike. Mislim da takav način igre apsolutno je adekvatan onome što mi želimo da prikažemo u smislu razvoja nekih naših igrača. Dakle, u organizovanom sistemu svi napreduju, u neorganizovanom i oni koji su kvalitetni ne napreduju. Gube.”

Ne sumnja Leontijević da su to treneri koji mogu da promene poražavajuću praksu da Srbija trenutno nema niti jednog stratega u nekoj od 15 najjačih liga Evrope.

“Apsolutno verujem! Trenerima je potreban ambijent u kojem će se i oni razvijati, ustalom kao i za igrače. Za posao koji radim verujem da u najvećoj meri utiče upravo na kreiranje dobrog ambijenta za razvoj trenera. Potrebni su nam mladi stručnjaci sremni na neprekidnu edukaciju, pre svega u smislu savremenih principa trenažne tehnologije i taktičkih modela igre. Mislim da u narednom periodu, a to će biti vrlo brzo, i Marko Savić, a posebno Žarko Lazetić će biti trener koji će uspeti da nas probiju na pozornicu elitnog evropskog fudbala.“

Моžda se stručni štab u naselju Braće Jerković promenio, ali utisak je da u Voždovcu ne strahuju zbog odlaska jednog od najtalentovanijih Superlige zato što idejno ništa ne bi trebalo da se promeni.

“Trenerska ideja je ostala ista. Kada se metodologija trenerskog rada ne menja, onda se brzo nadomeste i odlasci igrača. Kao i letos, i sada smo ostali bez tri važna fudbalera. Oscilacije su prirodna stvar za mlade, ali ti naši mladi igrači su se već sad naoružali iskustvom. Paradoksalno zvuči, ali već duže vreme su na superligaškoj sceni. Gledamo jednostavno kako da treningom budemo bolji, da pronalazimo načine da igrače vraćamo iz tih situacija. Zbog toga, smatram da nam dobar trenerski tim daje neku dodatnu snagu.”

Kada klub iz prelaznog roka u prelazni rok ostaje bez važnih šrafova, ne treba posebno naglašavati važnost procesa pronalaženja zamena, momaka koji će u budućnosti nametnuti u prvom timu. Sportski sektor Voždovca je do sada sa velikim procentom uspešnosti pronalazio adekvatne zamene – da li na tržištu, da li u omladinskoj školi.

“Kada odlaze nosioci igre, kompleksno je nadomestiti njihov odlazak. Mi igrače uglavnom crpimo iz tri izvora. U okviru Superlige, imamo najviše igrača iz naše omladinske škole, u kadru prvog tima. To je posebna vrednost kluba i podatak za pohvalu. To su talenti koje smo sami razvijali u svojoj školi i koji nas polako nas popunjavaju u prvom timu. Zatim, Mozzart Bet Prva liga Srbije i Srpska liga, drugi i treći rang takmičenja. Pokušavamo da selektiramo igrače koji su donekle ispod radara, a treći izvror su igrači koji iz određenih razloga nisu uspeli da svoju šansu dobiju u prvom timu, Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine... Kada nam igrač dolazi, često čujemo pitanja - da li je pojačanje? Svakom fudbaleru potrebno je vreme da se adaptira na život na Krovu, posebno na način igre i principe igre koji su drugačiji nego što su to generalno prilike srpskog fudbala. Kako selektiramo: u mladim igračima gledate potencijal, a ne trenutni performans. Ne ono što on može sad da nam donese, nego ono što mi možemo od njega da dobijemo za godinu, godinu i po.”

Bojan Leontijević (foto: fkvozdovac.rs)Bojan Leontijević (foto: fkvozdovac.rs)

Baš oko godinu i po do dve godine su se u prvom timu Voždovca zadržali momci koji su prethodnog leta i ove zime punili klupsku kasu i čije igre trenutno predstavljaju reklamu za fudbalski izlog na krovu TC stadion.

“Nisu nam ti transferi od letos i ovi koje smo realizovali tokom zime bili značajni samo sa finansijskog aspekta. Momci su otišli u jako dobre klubove gde igraju standardno i mislim da će Voždovac tek imati benefit od toga, budući da imamo procente od narednih prodaja. Ali isto tako, oni nas, kao klub, predstavljaju najbolji mogući način. Ivezić je standardni igrač tima (Holštajn Kil) koji se bori za ulazak u Bundesligu. Pantović i Đorđević imaju jako dobar status u TSC-u. Damjanović već sada igra u Konji standardno, Burmaz, neko će reći, ima iznenađujuć start u novom klubu, ali to za nas to nije iznenađenje. On je već na prve tri utakmice ima tri gola, tri gola za bodove. Nikola Zečević je otišao da bude deo ozbiljnog projekta u švedskog Hekena.”

Kao privatni klub koji živi od prodaje fudbalera, ambicije Voždovca da prvi put u sopstvenoj istoriji obezbedi izlazak u Evropu, ipak ostaju u senci nužnih odlazaka nosilaca igre. Zato je logično pitanje, mogu li Zmajevi da ponove visok nivo i lepršave igre iz prvog dela prvenstva iako su ih napustili trener-inovator, robusni golgeter sa dvocifrenim brojem pogodaka i momci koji su čuvali prilaz golu, kako sa zemlje, tako i iz vazduha? Javnost je već počela da stiče utisak da Voždovac “ne želi u Evropu”.

“Ovo je privatni klub sa određenim budžetom. Sa jedne strane to je limitirajući faktor, a sa druge olakšavajući za način funkcionisanja. Imamo to što imamo, u okviru toga funkcionišemo i lakše nam je i prilikom razgovora sa igračima, agentima i drugim klubima, jer i nismo u situaciji da previše pregovaramo. Ko prepoznaje interes i ima ambiciju da kroz nas karijeru gradi dalje, dobrodošao je. To jeste usud našeg kluba, ali imamo gazdu koji je odlučio koliko novca ide u takmičarsku sezonu i to je limit. Trudimo se unutar kluba da stvari postavljamo drugačije, da ne razmišljamo baš na takav način, nego da težimo boljem.“

Kao što je javnosti nije bio logičan rastanak sa Savićem, tako je i opšti utisak da se Voždovac i nije baš opario prodajom Borisava Burmaza. Ipak, Leontijević argumentovano gradi tezu da je klub transferom golgetera iz Mionice u Rapid iz Bukurešta uz fiksno obeštećenje od 400.000 evra, napravio odličan potez.

“Transfer Burmaza doneće klubu oko 500.000, jer su tu uključeni realni, izvesni bonusi. Sa Burmazom je napravljen fantastičan posao. I u smislu transfera i u smislu lige gde je otišao, tako i onoga šta će napraviti iz tog kluba, što se već potrvrđuje. Imamo i procente od naredne pordaje, tako da ukoliko Borisav nastavi da igra kao dosad, dobićemo dosta njegovom narednom prodajom. Bora je imao 23 godine u trenutku kada je otišao. Bitan je uzrast igrača, njegove godine kada odlaze. Ispostavlja se iz prakse Mijatovića, Lukovića i Sremčevića, da su igrači koji mogu dostići te cene, igrači sa 18, 19 godina. Evropa kupuje nešto što tek želi da razvije i da potencijale ispuni do kraja, da bi iz tog razvoja klubovi napravili sebi finansijsku dobit. Burmaz je već imao neuspešnu sagu u jednom superligašu. Kada se svi faktori uzmu u obzir, napravili smo dobru stvar.”

Više od godinu i po dana Bojan Leontijević radi kao prvi operativac Voždovca, a tokom tog perioda postao je primetno da se za razliku od prošlih vremena, intenzivnije prate neka druga tržišta, krcata fudbalskim potencijalom. Samo letos, na Krov su stigla pojačanja iz mladih timova Njukasla i Kristal Palasa, nekolicina Afrikanaca, Peruanac, Jamajkanac iz francuskog Tuluza...

“Voždovac se u poslednjih desetak godina profilisao kao klub sa jasnom vizijom po pitanju “kulture igre”. Najveći uticaj na sve pozitivne stvari koje su se dešavale u modernoj istoriji kluba imao je Ilija Stolica, posle čjeg odlaska je klupski menadžment vukao jako dobre poteze po pitanju izbora trenera. Selekcija igrača koju pominjete, prostor je koji trenutno nadgrađujemo... Tragamo za kvalitetnijim rešenjima, otuda i pokušaj da i u tom prostoru napravimo iskorak”, objasnio je sportski direktor beogradskog kluba, pa nastavio o razlozima intenzivnijeg angažovanjastranih fudbalera: “Pokušali smo da nam stranci donesu kvalitet, takmičarski gledano i rezultate, kao i da iskustvo prenesu na naše igrače. Način života, mentalitet, kulturu... Zasad smo zadovoljni. Afričko tržište je interesantno evropskim klubovima . Nismo na pravi način uspeli da pronađemo model kako selektirati te igrače. Napravili smo nekoliko pokušaja, u ovom trenutku to još nije dalo rezultate. Napredak u tom segmentu je jedan od naših zadataka za budući period, ali momci koje ste pomenuli, Žunior Flemings i Rodrigo Vilka su igrači koji nam donose i takmičarski, i trenažno, tako da će ostati sa nama.”

 Žunior Flemings (Star Sport) Žunior Flemings (Star Sport)

Vilka je ofanzivni vezista na pozajmici iz Njukasla koji je u prvom delu sezone mahom imao ulogu rezerviste i na sedam nastupa nije uspeo da postigne, niti da namesti gol. Flemings je stigao na zajam iz Tuluza i posle prvih osam utakmica bez gola, u narednih pet postigao je šest i namestio još dva. Jednu od individualnih partija sezone u konkureciji čitave Superlige, prikazao je u poslednjem kolu pred pauzu srušivši Vojvodinu sa dva efektna pogotka.

“Vilka je prvi put došao u ovaj deo Evrope. Sve je ovo novo za njega tako da ima mnogo problem socijalne prirode sa adaptacijo. Tek očekujem da nam donese kvalitet. Sa druge strane, Žunior je apsolutno prilagodlji, brzo je ušao u tim, postao lider koga drugi gledaju, postao igrač koji drži govore na sastancima, pomogao dosta trenerima. Šest golova je sjajan učinak za stranca u prvom delu sezone. Igrački kvaliteti Vilke su takođe veliki. Volim da istaknem koliko nam njih dvojica donose na treninzima po pitanju intenziteta. Uz takav trening, u sparingu sa takvim igračima, naši mladi izvlače najviše iz sebe.“

Jasno je da Voždovac nema finansijske uslove da šalje skauting timove u inostranstvo, pa je alternativa za skeniranje talenata i potencijalnih pojačanja međunarodna platforma Transfer Room.

“Podeljeni smo u okviru kluba, u stručnom štabu, pratimo različite lige, svako ima tržište koje nadgleda... Aktivni smo na Transfer Roomu. To je platforma na kojoj funkcionišu svi klubovi i skauti, poligon gde se kontakti uspostavljaju direktno sa klubovima. Vi kao klub imate opciju da ponudite vaše igrače, vidite šta drugi nude. Doduše, nisam baš pristalica dovođenja igrača na video gledanje. Prikupljamo informacije, ali da biste zaista doživeli igrača, morate da ga vidite uživo. Pregledamo dosta video materijala, prikupimo informacije, znamo kakav profil igrača je kompatibilan za naš model igre i ukoliko se desi da pronađemo interesantnu opciju, idemo u još detaljniju analizu.”

Nikola Mitić i Bojan Leontijević (foto: fkvozdovac.rs)Nikola Mitić i Bojan Leontijević (foto: fkvozdovac.rs)

Trener se na Krovu promenio, ali stav nije. Kao i njegov prethodnik i mentor Marko Savić i novi šef struke Nikola Mitić je nakon što je promovisan istakao da Voždovac želi pehar u kupu. Ambiciozno, jer u aprilskom četvrtfinalu će prepreka biti jesenji šampion Partizan.

“Više puta sam ponovio - mi idemo svaku utakmicu da pobedimo. Sa tim stavom, normalno da kao posledica može doći i finale kupa. Zašto da ne? To je sada već trofej koji se može osvojiti iz tri utakmice. Zašto da ne sanjamo taj san? I zašto da ne ponesemo i određenu dozu pritiska kada je to u pitanju. Pritisak je privilegija, mi to i volimo. Naši mladi igrači su već pokazali da mogu da iznenade kada se to najmanje očekuje. Daleko je ta utakmica, ne bi se previše osvrtao na nju.“

A na startu jesenjeg dela, pred Voždovcem je verovatno najteži mogući zadatak u srpskom fudbalu – Crvena zvezda na Marakani. I to u situaciji kad šampion vreba osvetu za poraz u Zaplanjskoj iz prvog dela sezone. Doduše, u drugačijim okolnostima budući da je Voždovac oslabljen odlascima, da crveno-beli takođe ne mogu da računaju na nekolicinu važnih fudbalera, ali i najveća razlika jeste činjenica da na klupi Zvezde više ne sedi Barak Bahar već povratnik Vladan Milojević.

“Pripremamo se kao za svaku drugu prvenstvenu utakmicu, kao što smo se pripremali i za tu koju smo pobedili, a kao što smo se pripremali i za prethodnu koju smo izgubili od Zvezde 0:6. Zaista ne gledamo u raspored, ne delimo utakmice na teške i lake. Utakmica na stadionu Crvene zvezde specifična je iz mnogo razloga. Zvezda se okrenula domaćem prvenstvu, vratila trenera koji joj je doneo najveće radosti, poznaje ekipu i klub i prilike i generalno i zato će biti vrlo zahtevna utakmica, ali opet kažem, mi idemo da svoje vrline prezentujemo javnosti.”

Nikola Mitić (foto: fkvozdovac.rs)Nikola Mitić (foto: fkvozdovac.rs)

Možda i najgori, ili najbolji trenutak za trenerski debi 32-godišnjeg Nikole Mitića.

“Jeste nezgodno, međutim, verujemo svi zajedno da dečko ima kvalitete da se nosi sa takvom situacijom. Neko će reći da je to možda i najlakša utakmica za debi.“

Za kraj, biće to sudar jedine dve ekipe koje u prvom delu šampionata nisu izgubile na domaćem terenu.

“Voždovac je dominantan na našem stadionu, pre svega zbog našeg modela igre koji zahteva kvalitetnu podlogu, zahteva dobar teren da bi se to sprovodilo u delo. Ovde imamo savršene, gotovo salonske uslove. Opet, veliki hendikep kada igramo na lošim terenima. To nam je otežavajuća okolnost. Svaki dan treniramo na tom terenu i adaptirani smo na sjajnu podlogu, ali imamo veliki hendikep, jer svi ostali timovi dolaze jednom godišnje na Krov, a mi svake druge nedelje odlazimo na uglavnom loše terene po Srbiji i onda to je što igramo i treniramo na krovu, više hendikep nego beneficija”, zaključio je Bojan Leontijević.


MOZZART BET SUPERLIGA - 20. KOLO

Petak

Radnik - Čukarički 0:3 (0:2)

/Miladinović 1, 18, Abubakar ag 73/

Subota

13.00: (2,55) Železničar (3,30) Novi Pazar (2,80)

14.00: (7,50) Javor (4,20) Partizan (1,47)

15.00: (1,48) Vojvodina (4,20) Mladost (7,25)

16.30: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Voždovac (18,0)

Nedelja

15.00: (4,10) IMT (3,50) TSC (1,90)

Ponedeljak

16.00: (2,30) Napredak (3,30) Spartak (3,20)



tagovi

Bojan Leontijevićbojan leontijevićfk voždovacMarko SavićBorisav BurmazNikola Mitić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara