Nikola Lakčević, Lazar Pavlović i Filip Stevanović (©MN Press)
Nikola Lakčević, Lazar Pavlović i Filip Stevanović (©MN Press)

Kreće konkurs: Dvojica U21 u startnoj postavi – na koga Partizan može da računa?

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.05.20. | 08:25

Mladi igrači crno-belih imaće za šta da se bore u nastavku sezone

Pitanje kvaliteta omladinske škole fudbalskih klubova u Srbiji od jeseni dobiće novu dimenziju. Kada krene takmičarska 2020/21 godina svaki superligaš moraće od prvog minuta, pa najmanje do poluvremena svake utakmice da ima u startnoj postavi dvojicu igrača mlađih od 21 godine.

To je odluka koju je pripremio Fudbalski savez Srbije u dogovoru sa Zajednicom Superligaša, zvanično još nije usvojena, ali je to samo tehnička stvar, sigurno je da će već na narednoj sednici postati „zakon“.

Izabrane vesti

Neke zemlje u okruženju već imaju takvo pravilo i ono nimalo nije naivno kao što izgleda u prvi mah. Za razliku od, recimo, Rumunije, gde je bitno da momci samo počnu utakmicu i mogu da budu zamenjeni već posle deset sekundi, u Srbiji će pravilo biti drugačije, pošto će igrači ispod 21 godine morati da odiraju makar poluvreme.

I tu dolazimo do pitanja: da li svaki klub u ligi može da se pohvali da ima dvojicu dovoljno dobrih mladića koji mogu da budu u startnoj postavi, a da nisu tu tek zadovoljavanja propisa radi?

Partizan se godinama diči omladinskom školom i deluje da u Humskoj ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog novog pravila. Recimo, da je ono važilo ove sezone, jedno mesto bi popunio Strahinja Pavlović, a drugo najčešće Filip Stevanović.

Za narednu sezonu, pak, Partizan neće moći da računa na Strahinju, koji odlazi u Monako. Ako se i ostvare glasine da bi i Stevanović mogao da bude prodat, on će svakako ostati do kraja naredne sezone makar na pozajmici, zbog godina.

Samim tim nastavak sezone biće, pored borbe za drugo mesto i trofej Kupa Srbije, i svojevrsni konkurs za momke rođene najkasnije 1999. godine. Dva su mesta rezervisana za njih, pa će na njima biti da „ubede“ Sava Miloševića da zaslužuju mesto među 11 probranih.

Kad je već tako, da vidimo ko su kandidati, na koga će Partizan moći da računa kada se završi ovaj, a malo potom krenu pripreme za novi šampionat.

Lazar Pavlović(©MN Press)Lazar Pavlović(©MN Press)


Najbliži ulozi startera, gledajući staž koji je sve duži, ali i jako dobre igre u poslednje vreme je Lazar Pavlović (18). Velika su očekivanja od mladog ofanzivnog veziste, koji je bio u finom naletu pre izbijanja pandemije korone, a na mini pripremama pokazuje da ga pauza nije ohladila, naprotiv. On je tokom prvenstva „krao“ svaki minut koji mu se ukazivao kada nije mogao da igra Sejduba Suma, međutim, za obojicu teško da može da bude mesta u timu. Pavlović u prvih 11 značio bi, verovatno, da Suma ide na klupu ili neko drugi iz ustaljene šeme u veznom redu. I eto u startu tumbanja kojem je Milošević ove sezone pribegavao samo kada je bio primoran.

Što se tiče defanzivaca, nijedan od igrača koji su sada u kadru nije mlađi od 21 godine. Ako je gledati prethodne pripreme, nema trenutno ni bekova, a ni štopera koji tako snažno kucaju na vrata prvog tima. Ako se Luka Cucin i vrati sa pozajmice iz Inđije, on svakako neće spadati u grupu U21 igrača, jer je 1998. godište.

U veznom redu ima kandidata, prevashodno po bočnim pozicijama. Priliku je ove sezone dobijao Nikola Lakčević (20), koji igra po desnoj strani. Skupio je devet nastupa u Superligi i Kupu Srbije i upisao na njima tri asistencije. Logično je očekivati da će dobijati još više šansi u sezoni koja će startovati na jesen.

Na vrata prvog tima kuca i Slobodan Stanojlović (18), jedan od najmlađih, rođen u decembru 2001. godine. On je na debiju za prvi tim, u Kupu protiv Vodojaže (6:0), upisao asistenciju. Takođe igra po bočnim pozicijama, kao da baš tu najbolje uspevaju igrači iz omladinske škole Partizana poslednjih godina.

Od igrača koji su u prvom timu sada, još samo golman Aleksandar Popović (20) ispunjava uslov za „U21“ startera. Mada, pored Vladimira Stojkovića...

Možda se odgovor Sava Miloševića krije u momcima koji tek dolaze iz omladinske škole. Mladi vezista Nikola Čolić (17) je pre nekoliko dana potpisao profesionalni ugovor i očekuje se da krene na letnje pripreme. Isto važi i za napadača Nikolu Štulića (18), koji je pobrao dobre ocene za partije u tri kontrolne utakmice prethodnih dana.

Sa 17 godina Denis Stojković je došao u Partizan na probu, ali po prikazanom očekuje se da dobije ugovor u Humskoj. On uveliko trenira sa prvim timom, igrao je dve pripremne utakmice, dobio pozitivne komentare, pa će verovatno i ostati da se bori za mesto pod suncem među seniorima.

Gledajući spisak igrača za minule zimske pripreme u Turskoj, na njemu su bili i napadači Nemanja Jović (17) i Savo Arambašić (19), golman Đorđe Vukanić (19), zadnji vezni Uroš Knežević (18) i centralni vezni Miljan Momčilović (19). Nijedan od njih posle toga nije ostao uz prvi tim, svi su se vratili u Teleoptik, ali ovog leta će verovatno neko dobiti prekomandu. Ako se otvori neko mesto među seniorima...

Četiri kola prvenstva i još neka utakmica Kupa. Za crno-bele igrače do 21 godine kvalifikacije za mesto u timu već od vikenda počinju.


tagovi

Filip StevanovićLazar PavlovićNikola LakčevićSlobodan StanojlovićAleksandar PopovićNikola ČolićNikola Štulić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara