Stadion Alahuelensea (©Wikipedia/JuanJoséLP)
Stadion Alahuelensea (©Wikipedia/JuanJoséLP)

Kreće kostarikanska Klausura, u čast Roberta Čakona Murila

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.01.24. | 23:05

Susret Alahuelensea i Sporting San Hozea, koji je na programu u noći između petka i subote od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu, otvoriće 1. kolo

Šampionat Klausure 2024. biće 122. izdanje prvenstva najjače Kostarikanske fudbalske lige. Poznato je da organizaciono telo ovog takmičenja svaki format, pored faze kojoj pripada, oslovljava u čast nekoj od ličnosti sa izuzetnim zaslugama za razvoj ove igre u zemlji uklještenoj između dva okeana.

Posveta ovog takmičenja biće u čast nekadašnjeg direktora Roberto Čakon Murilo, koji je bio i predsednik Alahuelensea, jednog od najtrofejnijih klubova, kako u zemlji, tako i u čitavoj Centralnoj Americi. Tokom svog mandata kao crni predsednik u periodu od 1978. do 1986. godine, njegov klub osvojio tri nacionalne titule, ali i prvi internacionalni trofej u vidu KONKAKAF Lige šampiona, tadašnjeg Kupa Šampiona, u poslednjoj godini njegovog mandata. Roberto je umro krajem minule godine, a treba naglasiti i to da je bio zamenik direktora u klubu Union Libertad periodu od 1966. do 1970. godine.​

Izabrane vesti

Među novinama biće i to što će Eredijano imati novi dom za svoje utakmice na ovom turniru, pošto će sada svoje domaće mečeve igrati na stadionu “Karlos Alvarado” u zajednici Santa Barbara de Eredija, koji je bio pod projektom renoviranja od 12. jun 2023. Ovo mesto će ponovo ugostiti mečeve u najvišoj kategoriji, pošto je u njemu boravio ugašeni tim Santa Barbare koji je igrao u Prvoj diviziji između 1997. i 2004. godine. Ovaj stadion su kroz istoriju kostarikanske elitne divizije koristili i drugi klubovi kao što su Karmelita i Universida de Kostarika (UCR).

Dakle, čast da otvori novu fudbalsku godinu i format Klausura, imaće nekadašnji Murilov klub, Alahuelense, koji će na svom stadionu Alehandro Morera Soto, noćas (03:00) da ugosti Sporting iz San Hosea, prestonice ove centralnoameričke države. U predhodnom formatu Apertura 2023, tim Andreasa Carevića zaustavljen je u polufinalu od strane Eredijana, a eliminacija je bila isključivo produkt katastrofalnog gostovanja u prvom meču kada su na stadionu “Hose Hoakin Fonseka”, poraženi sa 3:0. Revanš duel ipak je pripao Manudosima minimalnim rezultatom, što je bilo daleko od bilo kakve pomisli da mogu da se dokopaju velikog finala. I u ovom formatu tim iz Alahuele biće jedan od glavnih favorita za titulu pored već pomenutog Eredijana i naravno njihovogh najljućeg rivala Deportivo Saprise, a kao potencijalno iznenađenje, nazirese I Kartahines. Zapravo, Alahuelense ima status branioca trofeja formata Klausura iz 2023. godine.


03.00: (1,35) Alahuelense (4,50) Sporting San Hoze (8,50)


Dok se na suprotnoj strani, nalazi zvanično najmlađi klub u elitnom rangu takmičenja. Sporting kao fudbalski entitet postoji tek od 2016. godine, a ponikao je na temeljima i infrastrukturi nekadašnjeg prvoligaša, kluba La Libertad. Faktički, tim je preuze franšizu koju je formirao Deportivo Saprisa kao mlađu kategoriju. Razlog za njegovo stvaranje je obuka mladih igrača sa područja San Hosea, kao i veća zastupljenost centralnog kantona pokrajine. On predstavlja Pavaški okrug prestonice u najvišoj kategoriji posle više od 35 godina bez profesionalnog sportskog subjekta.

Stadion na kojem Sporting igra svoje domaće utakmice je "Ernesto Rormoser", koji se nalazi u četvrti Pavas, kapaciteta 3.000 gledalaca. Jedina tribina je ponovo otvorena 28. februara 2013. za Centralnoameričke igre koje su se održavale u San Hoseu te godine. Pre osnivanja tima, stadion su koristili kao trening kompleks mnogi drugoligaški klubovi.

Iako mlad klub, sačinjen uglavnom od mladih igrača, Sporting je u predhodne tri godine, od kako se takmiči u elitnom rangu, uspeo da zabeleži ne tako mali broj pobeda nad timovima iz velike trojke kostarikanskog fudbala. Kako noćas gostuje Alahuelenseu, treba naglasiti da je poslednji susret sa Manudosima na ovom istom terenu, pripao upravo ekipi iz prestoničkog predgrađa. U poslednjih deset međusobnih duela, oba tima ostvarila su po tri pobede, uz četiri nerešena ishoda. Ako je za dodatni podstrek, domaći tim nije slavio na predhodna tri okršaja protiv Sportinga, pretrpevši dva poraza uz remi bez postignutih golova.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOSTARIKA 1 (KLAUSURA) – 1. KOLO

Subota

03.00: (1,35) Alahuelense (4,50) Sporting San Hoze (8,50)

22.00: (1,58) Gvanakasteka (3,70) Gresija (5,60)

23.00: Santos – Kartagines

Nedelja

02.00: (1,83) San Karlos (3,45) Liberija (4,10)

03.00: (1,23) Saprisa (6,00) Puntarenas (10,0)

23.00: (1,28) Eredijano (5,30) Zeledon (9,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kostarika 1AlahuelenseSporting San Hoze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara