©MN Press
©MN Press

Kreće Liga nacija i za žene, Srbija u drugom rangu

Vreme čitanja: 1min | čet. 03.11.22. | 13:08

Počinje takmičenje za dame po uzoru na sistem kroz koji se nadmeću fudbaleri

Počevši od jeseni 2023. godine premijerno će se održati takmičenje Liga nacija za žene, saopštila je UEFA. Novi reprezentativni izazovi za dame, po uzoru na takmičenje organizovano u muškoj konkurenciji, održaće se prvi put uoči Evropskog prvenstva za žene 2025. godine, a nova sezona predviđena je potom i uoči Svetskog prvenstva 2027. godine.

Takmičenje će se, kao i u već ustaljenom sistemu po kojem se nadmeću fudbaleri, sastojati od dve faze, Lige nacija i evropskih kvalifikacija. Reprezentacije će se boriti u grupama od po četiri (ili tri) tima, po dvokružnom sistemu, a na kraju ligaške faze, timovi će izboriti promociju u viši rang ili ispasti u nižu diviziju. Potom, prvoplasirani će se, kao i kod muškaraca, boriti kroz baraž za mesta na Evropskom prvenstvu.

Izabrane vesti

Reprezentacije će biti raspoređene u tri lige na osnovu trenutnog ranga na UEFA listi, lige A i B će se sastojati od po 16 reprezentacija podeljenih u četiri grupe po četiri, a Liga C će se sastojati od 19 timova raspoređenih u četiri grupe po četiri i jednu grupu od tri selekcije.

Finale Lige nacija igraće se na svake četiri godine, a u polufinalu će učestvovati četiri prvoplasirane reprezentacije iz Lige A.

Reprezentacija Srbije u premijernoj sezoni takmičenja učestvovaće u drugom rangu, odakle će krenuti i selekcije Škotske, Severne Irske, Republike Irske, Rumunije, Belorusije, Slovenije, Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Češke, Finske, Slovačke i Mađarske.



tagovi

Ženska fudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacija za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara