Markos Roho, fudbaleri River Plejta, Rasinga i Mauro Boselji (©Reuters, AFP)
Markos Roho, fudbaleri River Plejta, Rasinga i Mauro Boselji (©Reuters, AFP)

Kreću Argentinci: Boka u pohodu na duplu krunu dok čeka Kavanija, River traži zamenu za Alvareza, Gagov Rasing najveća pretnja

Vreme čitanja: 7min | pet. 03.06.22. | 21:00

Šampionat sa čak 28 klubova otvoriće susret novog prvoligaša Barakas Sentrala sa Sentral Kordobom, u noći između petka i subote od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Malo vremena su imali Argentinci za odmor. Nisu prošle ni dve nedelje od kako je Boka Juniors osvojila Liga kup, a već u noći između petka i subote od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu Barakas i Sentral Kordoba će otvoriti šampionat Argentine.

Biće ovo 132. prvenstvo te južnoameričke zemlje i jedno od najglomaznijih do sada. Takmičiće se čak 28 klubova, svih 26 od prošle sezone, kao i doskorašnji drugoligaši Tigre i Barakas Sentral. Odigraće se jedan krug svako protiv svakoga, 27 kola, posle čega će šampion da se kvalifikuje u Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

U elitnom takmičenju će svakako sledeće sezone da igra Boka Juniors, kao osvajač Liga kupa. Izabranici Sebastijana Batalje su u finalu savladali Tigre, te tako došli do prvog trofeja u sezoni. Ostala mesta u međunarodnim takmičenjima će da se rasporede na osnovu zbirnog učinka u prvenstvu i Liga kupu. Tamo su u polufinalu zaustavljeni Rasing Klub, inače najkonkretniji tim grupne faze, kao i Argentinos Juniors. River Plejt je ispao još u četvrtfinalu…

Malo vremena između dva takmičenja uticalo je na to da timovi naprave gotovo minimalne promene u igračkom kadru. Zato, trenerska vrteška se ozbiljno zavrtela u prethodnih mesec dana. Klaudio Vivas je preuzeo Banfild, zamenio je Dijega Dabovea, koji je sada na klupi Urakana. Ruben Dario Insua je novi strateg San Lorenca, Urugvajac Aleksander Medina će sedeti na klupi Veleza, a očekuje se još jedno novo ime u narednih nekoliko dana.

01.00: (2,95) Barakas Sentral (3,20) Sentral Kordoba (2,50)

Naime, legendarni golgeter Boke, Martin Palermo, podneo je otkaz na mestu trenera Aldosivija posle debakla u četvrtfinalu Liga kupa. Rasing Klub je deklasirao Aldosivi sa 5:0, što je bilo previše za Palerma, pa se on povukao. Još nije stigla zamena...

River i Boka nastavljaju svoju večnu trku za vrh argentinskog fudbala. Trenutno su Milioneri lideri, aktuelni su šampioni i imaju zbirno 37 titula. Boka sada zaostaje tri trofeja za njima, poslednji su osvojili 2020. godine.

Batalja još nije dobio nijedno pojačanje, ali kako je cilj da se osvoje preostala dva trofeja (drugi je Kopa Libertadores, u kojem se Boka plasirala u osminu finala) očekuju se novajlije. Vremena za registraciju bez ikakvih ograničenja ima do 7. jula, od kada pa sve do 8. avgusta argentinski klubovi mogu da registruju novajlije samo ukoliko pre toga prodaju nekoga u inostranstvo.

Dakle, ima još dovoljno vremena da se kupuje bez kalkulacija. Ako je verovati argentinskim medijima, spisak želja je poznat. Na Bombonjeri žele Edinsona Kavanija, koji neće ostati u Mančester Junajtedu, Independijenteovog Dominga Blanka i Anhela Romera iz Kruz Azula. Za sada je Buenos Ajres napustio samo Kristijan Pavon, novi član Atletiko Mineira, dok su dozvolu da promene sredinu dobili i Agustin Almendra, Horman Kampucano, Gaston Avila i Eduardo Salvio.

Daleko zanimljivije će biti na Monumentalu, jer je Riveru Liga kup istakao nedostatke. Uz to, šampion ostaje bez najveće zvezde Hulijana Alvareza, koji će se vrlo brzo priključiti novim saigračima u Mančester Sitiju. On je na pozajmici u Riveru do 7. jula, odigraće još samo dvomeč osmine finala Kopa Libertadores sa Velezom, čime će se oprostiti od matičnog kluba.

Hulijan Alvarez (©Reuters)Hulijan Alvarez (©Reuters)

Ugovor je istekao i Fabriciju Angileriju i Benjaminu Roljhejseru. Još niko nije došao, a na listi želja su Kolumbijac iz Juniora Migel Borha, kao i Valentin Kasteljanos iz Njujork Sitija. Obojica su skupocena rešenja, ali realistična s obzirom na to da je klub na Alvarezu zaradio 17.000.000 evra. Borhu je Junior početkom godine kupio od Palmeirasa za 3.000.000 evra, a od tada je on postigao 15 golova na 23 meča. Jasno je da je 29-godišnjem centarforu sada cena dodatno skočila, odnosno da Argentinci moraju da izdvoje ozbiljan novac za obeštećenje.

Isto važi i za Borhinu alternativu, Kasteljanosa iz Njujorka. Ovaj šest godina mlađi Argentinac je prošle sezone bio jedan od junaka Građana na putu ka tronu u MLS, a ove sezone je nastavio u tom ritmu. Postigao je 11 golova na 17 mečeva, od čega četiri u KONKAKAF Ligi šampiona.

River će se mučiti na otvaranju prvenstva, Marselu Galjardu nedostaje značajan broj prvotimaca. Alvarez, Franko Armani, Paulo Dijaz, David Martinez i Nikolas de la Kruz imaju obaveze sa reprezentacijom, Huanfer Kintero, Robert Rohas, Milton Kasko, Matijas Suarez i Flavijan Londonjo Bedoja su povređeni. Niko od njih nije u konkurenciji za premijeru protiv Defense i Hustisije.

Rasing Klub je u Liga kupu pokazao da ima kadar za titulu. Treći najtrofejniji argentinski tim, sa 18 titula, poslednji put je bio prvak 2019. godine, a bivši vezista Boke, Real Madrida i Valensije Fernando Gago od kako ga je preuzeo podiže ga na šampionski nivo. Popularna Akademija nije imala nijedan poraz u Liga kupu, grupnu fazu je okončala sa osam pobeda i šest remija, a zatim je u plej-ofu stigla do polufinala. Rival joj je bila Boka, posle 90 minuta nije bilo golova, mada je Rasing bio daleko opasniji na terenu i strvorio je znatno više šansi, ali penal rulet se na kraju zaustavio na plavo-žutom.

Fernando Gago (©Reuters)Fernando Gago (©Reuters)

U međuvremenu je Emilijano Vekio postao novi igrač Rasinga, došao je kao slobodan igrač iz Rosario Sentrala, a očekuje se još neko novo ime. U opticaju su Karlos Rotondi (Defensa i Hustisija), Joan Karbonero (Himnasija) i Ezekil Buljaude (Godoj Kruz).

Gago je kao igrač Boke pet puta bio šampion Argentine, sa Realom je uzeo dve titule u Španiji, a uz to ima i nekolicinu osvojenih kupova. Jasno je da 36-godišnjak zna kako se dolazi do trofeja, a još čeka na svoj trenerski prvenac. Niko se neće previše iznenaditi ako ga uzme već u novembru.

Najprijatije iznenađenje u Liga kupu je svakako bio Tigre. Tek što je ušao u prvu ligu, porvao se hrabro sa velikanima i mimo svih očekivanja najpre kao trećeplasirani stigao do plej-ofa, a zatim i tamo eliminisao River Plejt na putu do finala.

U meču za trofej je bio previše sitan zalogaj za Boku, poražen je sa 3:0, pa nije ponovio poduhvat Kolon Santa Fea iz prošle sezone. Tako je propustio savršenu priliku da se domogne plasmana u Kopa Libertadores. U prvenstvu ipak ne treba očekivati Tigres u gornjoj polovini tabele, kao što ni Kolon nije uspeo to da napravi prošle godine,

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Doduše, barem na početku prvenstva ne treba zanemariti uticaj međunarodnih takmičenja. Šest argentinskih klubova je u osmini finala Kopa Libertadores, od čega će dva putovati krajem juna u Brazil. Boka će gostovati Korintijansu, Estudijantes Fortalezi. Preostala četiri će se sastati međusobno, a zanimljivo je to što će Gaučosi sigurno da imaju jednog predstavnika u polufinalu. Naime, u osmini finala se sastaju Taljeres Kordoba i Kolon, kao i već pomenuti River i Velez, a pobednici će odmeriti snage u četvrtfinalu.

U Kopa Sudamerikani će Argentina imati još dva predstavnika. U osmini finala će Lanus da se sastane sa ekvadorskim šampionom Independijente del Valjem, dok će Union Santa Fe kroz dvomeč da odmeri snage sa urugvajskim Nasionalom. Rasing, Banfild, Independijente i Defensa i Hustisija su eliminisani posle grupne faze, pa sada u potpunosti mogu da se posvete prvenstvu.

Uticaće na forme timova sigurno i godine. Mahom se, pogotovo oni slabiji klubovi, oslanjaju na iskusne igrače. Primera radi, Kolonov prosek godina u timu je 28,4 godine, te je on najstariji u ligi. Timove starije od 27 godina imaju još Rasing, Barakas Sentral, Patronato, Sentral Kordoba, Sarmijento i River Plejt.

Uz njih je sve moguće: Navijači Kolona (©Reuters)Uz njih je sve moguće: Navijači Kolona (©Reuters)

Da „bez starca nema udarca“ pokazao je Mauro Boselji u Liga kupu. Ovaj 37-godišnji centarfor Independijentea je bio najbolji strelac takmičenja sa 10 pogodaka, jednim više od 35-godišnjeg Martina Kauterućija iz Aldosivija, a po dva od Alvareza, Enca Kopetija (Rasing) i Kristijana Taragone (Himnasija).

Od veterana, a ujedno najvećih zvezda lige, izdvajaju se još Dario Benedeto, Markos Roho (Boka), Sebastijan Sosa (Independijente), Emilijano Insua (Rasing), Mauro Zarate (Platense), Markos Dijaz (Urakan), Enco Perez, Matijas Suarez, Franko Armani (River Plejt)…

Možda argentinska liga nije najkvalitetnija, čak ni na svom kontinentu, niti preterano atraktivna, ali je zato neizvesna i zbog tradicije, strasti navijača i velikih rivaliteta vredna sve pažnje koju dobija. Nije Superklasiko jedini meč koji vredi da se gleda, naprotiv. Gotovo u svakom kolu će da bude barem jedna zanimljiva utakmica, pogotovo u ovakvom sistemu takmičenja. Prošle godine su Defensa i Hustisija i Taljeres Kordoba isplivali u vrh iz senke, ove godine ćemo možda dobiti neke nove junake na koje trenutno niko ne računa ozbiljno.

--------------

SVI ŠAMPIONI ARGENTINE

37 – River Plejt

34 – Boka Juniors

18 – Rasing Klub

16 – Independijente

15 – San Lorenco

10 – Velez, Alumni

6 – Estudijantes, Njuels Old Bojs

5 - Urakan, Lomas Atletik

4 – Rosario Sentral

3 – Belgrano Atletik, Argentinos Juniors

2 – Lanus, Fero Karilj Oeste, Portenjo, Kilmes, Estudijantil Portenjo

1 – Himnasija i Esgrima, Banfild, Lomas Akademi, Arsenal, Čakarita Juniors, Dok Sud, Old Kaledonijans, Barakas, Sent Endrju

--------------

ARGENTINA 1 – 1. KOLO

Subota

01.00: (2,95) Barakas Sentral (3,20) Sentral Kordoba (2,50)

17.00: (2,85) Atletiko Tukuman (3,15) Kolon Santa Fe (2,55)

19.00: (3,00) San Lorenco (3,00) Independijente (2,55)

21.30: (1,95) Banfild (3,35) Njuels Old Bojs (4,20)

23.55: (3,30) Patronato (3,15) Velez (2,30)

23.55: (3,20) Platense (3,25) Godoj Kruz (2,30)

Nedelja

02.30: (1,95) Rasing Klub (3,40) Urakan (4,10)

18.00: (1,93) Taljeres Kordoba (3,40) Sarmijento (4,20)

18.00: (2,45) Union Santa Fe (3,00) Tigre (3,20)

22.00: (2,20) Estudijantes (3,10) Himnasija (3,60)

Ponedeljak

00.30: (1,55) Boka Juniors (3,80) Arsenal Sarandi (7,00)

02.30: (3,50) Defensa i Hustisija (3,45) River Plejt (2,10)

23.55: (2,30) Rosario Sentral (3,20) Lanus (3,25)

Utorak

02.30: (1,53) Argentinos Juniors (4,00) Aldosivi (6,75)

***Kvote su podložne promenama

TABELA PROŠLE SEZONE:



tagovi

Argentina 1Boka juniorsRiver PlejtRasing KlubFernando GagoHulijan AlvarezEdinson Kavani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara