Kapiten Libertada Oskar Kardozo prošle sezone sa titulom Aperture (©AFP)
Kapiten Libertada Oskar Kardozo prošle sezone sa titulom Aperture (©AFP)

Kreću Paragvajci, Oskar Kardozo i Roke Santa Kruz brane titulu u Aperturi

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.01.23. | 22:00

Prošlogodišnji šampion Libertad susretom sa Guaranijem (petakl, 23) otvoriće 89. sezonu

Nova, 89. sezona fudbalskog šampionata Paragvaja počeće u noći između petka i subote, od 23.00 časova po srednjoevropskom vremenu. Čast da otvori Aperturu imaće prošlogodišnji osvajač tog takmičenja, Libertad, koji će u Asunsionu ugostiti gradskog rivala Guarani.

Doduše, suludo je govoriti o tome kao o nekom gradskog derbiju, jer u svakom kolu šampionata Paragvaja gledaćemo najmanje tri okršaja između ekipa iz prestonice. Naime, Asunsion će ove sezone imati čak devet od 12 predstavnika, odnosno 75 odsto lige.

Izabrane vesti

Pored Libertada i Guaranija, iz prestonice su još Sero Portenjo, Olimpija, Nasional, Resistensija, Amelijano, Takuari i novi prvoligaš Trinidense. Samo su General Kabaljero (Huan Leon Maljorkin), Lukenjo (Luke) i Gvairenja (Viljarika) iz drugih mesta, takođe na jugu zemlje.

Zanimljivo, od svih ovih timova iz Asunsiona samo Amelijano i Trinidense dele stadion, maleni „Martin Tores“, na koji staje 3.000 gledalaca. To je ujedno i najmanji stadion u Primeri, dok je poređenja radi najveći „General Pablo Rohas“, dok Sero Portenja, kapaciteta 45.000 mesta.

Osvajač prošlogodišnje Klausure, Olimpija, najtrofejniji je klub u zemlji. Ekipa na čijoj klubi ove sezone sedi nekadašnji reprezentativac Paragvaja Hulio Sesar Kaseres, 46 puta je krunisana do sada. Sero Portinjo je osvojio 34 titule, Libertad ih ima 22, a Guarani 11. Jednocifreni su Nasional sa devet, Sol de Amerika i Lukenjo sa po dve, odnosno Presidente Hajes sa jednom titulom.

23.00: (1,48) Libertad (4,00) Guarani (6,50)

Ove sezone, kao i prethodne, sistem takmičenja je isti u Aperturi i Klausuri. Odigraće se u oba takmičenja po 22 kola, svako sa svakim će se sastati po dva puta (svako će biti domaćin po jednom), a tim koji sakupi najviše poena biće šampion. U slučaju da dve ekipe imaju isti broj bodova, o poretku će odlučivati međusobni odnos izjednačenih ekipa, zbirna gol-razlika, pa broj postignutih golova. Ako kojim slučajem baš svi segmenti budu jednaki, igraće se baraž, u slučaju da je potrebno da se odredi šampion.

Apertura će se igrati do 11. juna, a njen osvajač će obezbediti plasman u Kopa Libertadores za sledeću sezonu. Ove će Paragvaj u elitnom takmičenju da predstavljaju Olimpija i Libertad, dok će Sero Portenjo i Nasional da igraju kvalifikacije.

U skladu sa time, ti klubovi su se najviše pojačavali ove zime. Najviše novca na obeštećenja potrošila je Olimpija, koja je od Nasionala kupila argentinskog napadača Fakunda Brueru za 1.100.000 evra. Prošle sezone je Bruera na 42 meča u prvenstvu postigao 19 golova, 12 u Aperturi i sedam u Klausuri.

Olimpija je iz inostranstva ovog januara dovela tri pojačanja, defanzivnog vezistu Ramona Martineza iz Atletiko Mineira, golmana Huana Espinolu iz Godoj Kruza i levog beka iz italijanske Vencije Fakunada Zabalu. Tim su napustili Alfredo Agvilar (Seara), Santijago Vera (Tigre), Horhe Resalde (Njuels) i Valter Gonzalez (portugalska Santa Klara).

Sero Portenjo je najviše zaradio novca, 4.000.000 evra od prodaje štopera Aleksisa Duaretea u Spartak iz Moskve. Otišao je ove zime i talentovani krilni napadač Fernando Ovelar, pojačao je meksičku Pačuku. Međutim, taj novac za sada slabo utrošen, došli su samo Fernando Fernandez iz Guaranija i Dijego Čurin, iskusni napadač Gremija. Obojica bez obeštećenja.

Na reakciju Libertada još čekamo, do sada nije bilo pojačanja. Samo je iz omladinskog tima među prvotimce promovisan napadač Marselo Fernandez. Dres Libertada i ove sezone će nositi veterani Roke Santa Kruz (41) i Oskar Kardozo (39), kao i 33-godišnji bek Ivan Piris. Ne potcenjujte „penzionere“, Kardozo je prošle sezone u Klausuri postigao devet golova i bio je treći strelac lige, iza Olimpijinog Derilisa Gonzaleza i saigrača Lorenca Melgareha (po 12 pogodaka), dok je Santa Kruz pet puta bio strelac.

PARAGVAJ 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Petak

23.00: (1,48) Libertad (4,00) Guarani (6,50)

Subota

22.30: (2,80) Trinidense (3,15) Takuari (2,45)

Nedelja

00.30: (3,10) Gvairenja (3,00) Nasional Asunsion (2,35)

21.00: (1,80) General Kabaljero (3,40) Resistensija (4,30)

23.30: (1,48) Sero Portenjo (4,00) Amelijano (6,50)

Ponedeljak

23.30: (1,38) Olimpija Asunsion (4,40) Lukenjo (7,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Paragvaj 1LibertadOlimpija AsunsionSero PortenjoNasional Asunsion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara