Dušan Vlahović i Federiko Kjeza u zagrljaju (Reuters)
Dušan Vlahović i Federiko Kjeza u zagrljaju (Reuters)

Kritike zamrle, hvalospevi pljušte, Del Pjero veliča: Koliko špiceva je sposobno za ono što je izveo Vlahović?

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.11.23. | 10:20

Srpski golgeter zatresao mrežu prvi put od sredine septembra, saradnja sa Kjezom mogla bi da bude ključna u borbi za "skudeto"

Kao igrač Fjorentine bio je glavni na terenu, Čezare Prandeli, Đuzepe Jakini i Vinčenco Italijano davali su mu znatno više više slobode u igri, jer su znali da će im Dušan Vlahović na taj luksuz, da bude lišen suvišnih defanzivnih zadataka i čvrstih taktičkih okova, uzvratiti kišom golova. U Juventusu stvari drugačije funkcionišu, naročito sa Masimilijanom Alegrijem na klupi.

Maltene prvi put kada je zakoračio na teren u crno-belom dresu, a beše to pre, još malo pa će dve zime, videlo se da ga je italijanski stručnjak taktički uokvirio, da se Dušan svako malo vraća na sredinu terena da pomaže saigračima da osvoje ili iznesu loptu. Uz neke nove zadatke na koje nije bio naviknut i golgeterske brojke iz Fiorentine su opale.

Izabrane vesti

A onda je Vlahović počeo aktuelnu takmičarsku godinu nadahnuto, isporučio četiri pogotka na uvodnih pet utakmica i odjednom - stao. Bilo je tu doduše više faktora, povreda donjih leđa, Alegrijev fokus na Mojzea Kena kao prvog špica... I dogodio se sušni period srpskog špica. Od 16. septembra i dva gola Laciju, ni da opepeli. Od tada, do sinoć šest utakmica, samo dve u startnoj postavi, a konkretnog doprinosa ni na vidiku.

A onda se 23-godišnja haubica otkočila u najvećoj utakmici sezone, Derbiju Italije! Baš alatima koje je Maks Alegri tražio da glanca od dolaska u Torino - defanzivnim zadacima i završnicom, slabijom, desnom nogom. Oteo je loptu Denzelu Damfrisu na sredini terena, hitro reagovao i pasom na stranu omogućio Federiku Kjezi da trči, da juriša na čuvare... A ovaj to najviše voli. Završilo se savršeno odmerenim udarcem iz prve i proslavom gola o kojoj javnost na "čizmi" bruje.

"Pozicija Juvea? Tačno je tamo gde zaslužuje, bez obzira na kritike koje stižu na račun igre. Vlahovićev gol? Razliku je napravila lopta koju je on poslao Kjezi, od kojeg je počeo kontranapad. Koliko napadača je sposobno da uradi tako nešto? Teško je postići gol protiv Juventusa, statistika kaže tako. Alegri je napravio tvrđavu", hvalio je Vlahovića Alesandro del Pjero nakon jedne od najvećih utakmica italijanskog fudbala. A kada Pintirikio sipa hvalospeve, mora mu se verovati. Kome ćete, ako ne čoveku sa najviše utakmica (705) i najviše golova (290) u istoriji Stare dame. Nastavio je legendarni Italijan i o Dušanovoj proslavi kojom je ućutkivao kritičare: "Vlahovićeva proslava gola? Želeo bih da podsetim koliku tenziju i pritisak stvara dres tima kakav je Juventus. Nije postigao gol duže vreme. Večeras je odigrao jednu od najboljih utakmica za Juventus."

Kao da je Del Pjero, jednim delom, preslikao Alegrijeve reči nakon utakmice, da je Vlahović bio najbolji od dolaska u redove Bjankonera. A realno, bila je to partija po ukusu popularnog Maksa. Vlahović je uradio sve što Italijan zahteva od jednog napadača, a Gazzetta delo Sport je momka iz Zemuna ocenila sedmicom.

Ove sezone su po jedan gol, jedan drugom namestili Vlahović i Kjeza, čija saradnja, ima potencijal da bude još smrtonosnija po protivničke odbrene, a koja bi mogla da bude glavno oružje Juventusa u borbi za "skudeto.

"Dušan je veliki fudbaler, veza koju ima sa Kjezom je sjajna. Srećan sam što su baš njih dvojica kombinovali kod gola", rekao je Adrijen Rabio, a i Alegri je bio vrlo zadovoljan saradnjom svojih ofanzivaca "U tandemu sa Kjezom Vlahović je imao više prostora..."

Od jutros, više se na Čizmi ne čuju kritike, ugasio ih je Dušan Vlahović. Njegov bivši trener Bepe Jakini pre nedelju dana, nije imao dilemu da je Srbin veliki profesionala gladan i da će uskoro nastaviti da trese mreže. Alegri je još krajem septembra pričao samo kako su reprezentativcu Srbije neophodni ravnoteža u igri i zadržavanje mira i nakon što ne iskoristi dobru šansu, ili pogreši pas. Jednu jedinu u kojoj se našao, majstorski je okončao.

I zato se umesto nepoverljivih izjava, u Torinu, a i širom Italije priča o novom ugovoru za srpskog špica.


tagovi

Dušan VlahovićJuventusMasimilijano AlegriFederiko Kjeza

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara