Mesi i Krkić (©AFP)
Mesi i Krkić (©AFP)

Krkić o teretu "novog Mesija": Samo sam hteo da se zabavim, nisam bio svestan pozornice na koju stupam sa 17 godina

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.02.23. | 16:28

Španac govorio o važnosti mentalnog zdravlja na kongresu Sports Tomorrow organizovanom od strane fudbalskog kluba Barselona

Nije još završio karijeru, ali reklo bi se da Bojan Krkić polako ide ka tome. Ako ništa drugo, definitivno je na zalasku. Španski fudbaler se nedavno rastao sa Visel Kobeom, a ovog ponedeljka gostovao je na Sports Tomorrow Congress-u, događaju organizovanom od strane fudbalskog kluba Barselona, na kojem je pričao o važnosti mentalnog zdravlja.

Krkić je već sa 17 godina debitovao za prvi tim Barselone, a pritisak i očekivanja javnosti koje je tada osetio nikako mu nisu bile od pomoći.

Izabrane vesti

"Počinješ da postaješ svestan dolaska u prvi tim kada od nekog anonimnog klinca koji dolazi iz svog sela postaneš neko koga svi znaju. Niko me nije naučio ništa od toga, morao sam sam da naučim. Sve što sam želeo je da se zabavim, nisam bio svestan veličine pozornice na koju sam stupio sa 17 godina. U tom trenutku ispunjavaš dečački san", počeo je 32-godišnji ofanzivac svoje izlaganje.

Španska javnost od samog starta mu je zakačila epitet “novog Mesija“, mediji su ga kovali u zvezde… Tek što je zakoračio u seniorski fudbal, našao se u žiži javnosti.

"Morao sam da se nosim sa onim što ljudi govore o meni, sa teretom 'novog Mesija'. Isprva nisam razumeo kako mogu da ispunim ta očekivanja. Postepeno sam naučio da se distanciram od onoga što drugi pričaju, znao sam svoje limite, prihvatio sam ih i identifikovao svoje dobre strane kako bih postavio nove ciljeve."

Ne krije Krkić da su ga dešavanja oko njega psihički uzdrmala te da je od 13. godine posećivao psihologa.

"Srećom, stvari su značajno izmenile. Kada sam ja počinjao, to nije postojalo u klubovima. Radio sam sam na tome."

Zbog problema sa anksioznošću Krkić je čak odlučio i da poziv Luisa Aragonesa za Evropsko prvenstvo 2008. godine.

"Prva godina u Barseloni je bila vrlo dobra na profesionalnom planu, ali i vrlo teška na ličnom. Bio sam vrlo jasan da ne mogu da idem. Borio sam se sa anksioznošću i odlučio sam da ne idem. Dan pre poziva razgovarao sam sa Luisom Aragonesom, tadašnjim selektorom, i objasnio mu."

Ipak, nijednom se nije pokajao zbog odluke, iako je propustio priliku da se sa Španijom okiti titulom prvaka Evrope.

"Znao u kakvoj sam situaciji. Za mene je prevazilaženje ove situacije bilo važnije od osvajanja Evropskog prvenstva", zaključio je Krkić.

Krkić ima 32 godine i trenutno je bez kluba, a posle Barselone nastupao je još za Romu, Milan, Ajaks, Stouk, Alaves, Montreal i Visel Kobe. Za seniorsku reprezentaciju Španije upisao je jedan nastup, protiv Jermenije u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi.


tagovi

Bojan Krkić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara