Navijači Nirnberga (©Reuters)
Navijači Nirnberga (©Reuters)

Krkljanac na vrhu Cvajte: Sankt Pauli ostavlja Nirnberg bez Bundeslige, Šalke leči rane od debakla

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.04.22. | 10:13

Miloš Veljković zbog povrede propušta važan meč Verdera protiv Kila, bivšeg kluba njegovog trenera Olea Vernera (18.30)

Devetostruki šampion Nemačke Nirnberg je od leta 2014. godine do sada odigrao tek jednu sezonu u Bundesligi. Da li ćemo ga gledati od jeseni opet u eliti u ogromnoj meri zavisi od njegovog gostovanja Sankt Pauliju (18.30) u 32. kolu Cvajte.

Ostala su tri kola do kraja druge lige Nemačke, a šest klubova još ima šansu da se domogne elite, pošto je pravi krkljanac na vrhu. Nirnbergu su prva dva mesta, koja vode direktno u Bundesligu, relativno nedostižna, ali do treće pozicije i baraža je moguće doći, pošto Darmštat beži četiri poena.

Izabrane vesti

Neophodno je, međutim, da izabranici Roberta Klausa savladaju Sankt Pauli, trenutno četvrtoplasirani tim u ligi sa dva boda više od Nirnberga. Obe ekipe su u lošoj formi, imaju samo po jedan osvojen bod u poslednja dva kola, pa su u sličnoj situaciji. Razliku pravi samo njihov direktan susret u prvoj polusezoni, kada je tim Tima Šulca kao gost slavio u Nirnbergu sa 3:2.

Sankt Pauli je do nedavno bio favorit za sam vrh, ali nije pobedio nijednom u poslednja četiri kola. Ostvario je u tom periodu po dva remija (sa Verderom i Sandhauzenom) i poraza (od Hanze i Darmštata), pa je pao ispod crte. Sve te rezultate su iskoristili najbolje Šalke, Darmštat i Hamburger, da nam donesu maksimalno uzbudljivu završnicu.

18.30: (1,95) Sankt Pauli (3,60) Nirnberg (3,80)

Od ta tri kluba samo Šalke izlazi danas na teren, takođe od 18.30 časova gostuje Sandhauzenu. Do pre nedelju dana bi se verovatno većina navijača u Gelzenkirhenu žestoko uvredila ako bi iko uopšte dovodio u pitanje Šalkeov ekspresni povratak u elitu, ali Verder ih je u subotu spustio na zemlju. Nasred Veltins arene je tim iz Bremena slavio sa 4:1, te je tako preuzeo prvo mesto na tabeli Cvajte.

Šalke će te rane da leči protiv rasterećenog Sandauzena, tima koji je vezao četiri meča bez poraza u prethodna četiri kola i tako izborio opstanak, to jest da bi i matematički bio van domašaja 16-plasiranog Dinama iz Drezdena, odnosno mesta koje vodi u plej-aut potreban mu je još bod. Alternativa je, naravno, da Dinamo ne pobedi preostale tri utakmice do kraja.

Sandhauzen je već nervirao ove sezone navijače Šalkea u Gelzenkirhenu. Posle poluvremena bez golova krajem novembra prošle godine, Sandhauzen je poveo u 47. minutu. Šalke je preokrenuo, rival je potom smanjio na 3:2, da bi na kraju ipak domaćin trijumfovao sa ubedljivih 5:2.

Verder je pomenutim trijumfom nad Šalkeom u prošlom kolu napravio ogroman korak ka povratku u Bundesligu, ali ne sme da izgubi stečeno ovog petka. U Bremenu će saigrači srpskog reprezentativca Miloša Veljkovića da dočekaju Holštajn Kil, ekipu koja je odavno ostala bez bilo kakvih ambicija, uljuljkana na sredini tabele bez šanse da se nešto značajnije makne na gore. Verder je od dolaska Olea Vernera na klupu zaigrao kao preporođen, nekadašnji strateg upravo Kila ima samo jedan poraz na 14 mečeva sa zeleno-belima i od tima u krizi je napravio lidera. Evidentno je da insistira na ofanzivnom fudbalu, ali Verder bi znatno lakše ostvario ciljeve ako bi uspeo da utegne malo odbranu, pošto nije primio gol na samo jednom od poslednjih 12 mečeva. Doduše, samo su tri tima uspeli da mu daju više od jednog pogotka.

18.30: (1,37) Verder (5,10) Holštajn Kil (7,75)

Veljković nažalost neće igrati protiv Kila, pošto je povredio list. Uz to 33-godišnji strateg ne može da računa na još dvojicu standardnih defanzivaca, Omera Topraka (povređen) i Kristijana Grosa (ima koronu), pa će morati da izmisli nešto novo.

Verner je čitavu trenersku karijeru, počev sa radom u mlađim kategorijama, proveo u Kilu. Radio je za taj klub više od 15 godina, sve do prošlog novembra kada ga je „ukrao“ Verder i pružio mu šansu karijere. Za sada deluje da je mladi strateg kadar za velika dela i da će kroz koju godinu stati uz rame sa Jirgenom Klopom, Tomasom Tuhelom, Ralfom Rangnikom… Ovo će mu biti prvi put da vodi tim protiv „svog“ Kila.

Biće ovo poseban meč za mene, ali i za moje pomoćnike Patrika Kolmana, Hanesa Drevsa i Toma Kičona, svi oni su radili u Kilu. Naš rad svakako neće patiti“, uverava Verner.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

NEMAČKA 2 – 32. KOLO

Petak

18.30: (1,92) Hanover (3,50) Karlsrue (4,10)

18.30: (2,75) Hajdenhajm (3,30) Fortuna Diseldorf (2,55)

18.30: (5,00) Sandhauzen (3,70) Šalke (1,72)

18.30: (1,95) Sankt Pauli (3,60) Nirnberg (3,80)

18.30: (1,37) Verder (5,10) Holštajn Kil (7,75)

Subota

13.30: (2,35) Hanza (3,40) Paderborn (3,00)

13.30: (6,50) Ingolštat (4,30) Hamburger (1,50)

13.30: (2,35) Dinamo Drezden (3,35) Regensburg (3,05)

20.30: (1,32) Darmštat (5,50) Aue (9,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

CvajtaNirnbergVerderOle VernerŠalkeMiloš VeljkovićSankt Pauli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara