Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kruzeiro mora na sve ili ništa, Kujaba čuva treće mesto

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.12.20. | 23:10

Velikan sa Mineiraa poražen samo jednom u poslednjih 15 mečeva, ali u završnih devet rundi ne bi smeo da ispušta bodove ako želi nazad u Brazileirao

Devet rundi pre kraja sezone u brazilskoj seriji B, Kruzeiro kaska sedam bodova za željenom četvrtom pozicijom koja bi ga vratila tamo gde mu je po renomeu i mesto – u Brazileirao. Posle osvojenih 11 od mogućih 15 bodova u prethodnih pet utakmica Lisice priželjkuju novi trijumf koji bi im omogućio da održe korak sa timovima kojima gledaju u leđa, napreduju maksimalno sa 10. na devetu poziciju i eventualno smanje zaostatak. Nevolja je što gostuju Avaju (00.15), ekipi za koju promocija u Seriju A deluje kao još realniji cilj.

Počeo je Kruzeiro sezonu sa maksimalne tri pobede, nagovestio da se neće zadržavati u drugom rangu duže od jedne sezone, a onda prošao golgotu u narednih 13. rundi. Bodove mu je otimao ko je stigao i posle sedam poraza, četiri remija i samo dve pobede delovalo je od povratka u elitu nema ništa. A onda vaskrsenje i samo jedan poraz u narednih 13 duela (sedam pobeda). I sada nada u povratak ponovo tinja i tinjaće, ali samo ako ekipa iz Belo Orizontea bude konstantno pobeđivala.

Izabrane vesti

Olakšavajuća okolnost za goste u Florijanapolisu je to što Avaj već ima sigurnih devet izostanaka pred večerašnji meč. Među njima su i neki vrlo bitni fudbaleri poput Romula i Alana koji ove sezone podjednako uspešno i pakuju i postižu golove. Da li će ekipa Luisa Felipea Skolarija iskoristiti problematičnu kadrovsku situaciju rivala u velikoj meri će zavisiti od toga da li će nastupiti najbolji strelac Rafael Sobis koji je pod znakom pitanja. Brazilski Globo ga je uvrstio u projektovanih startnih 11.

Igrač kojeg legendarni brazilski stručnjak mora da zatvori kako bi Kruzeiro došao do pozitivnog rezultata jeste Valdivija koji na kontu ima četiri gola i tri asistencije. Nedavno je nekadašnja uzdanica Internasionala pomogla Lavovima sa ostrva da protiv Ponte Prete zabeleže jednu od dve vezane pobede.

Tradicija ne ide na ruku četvorostrukom šampionu Brazila i klubu koji je dva puta u istoriji pokoravao Južnu Ameriku. Kruzeiro nije slavio protiv Avaja osam puta uzastopno, a tokom pomenutog niza u čak šest navrata pala je podela bodova. U prvom delu sezone ekipa iz Florijanapolisa je pobedila na Mineirau minimalnim rezultatom, a čak i da se Kruzeiro ovoga puta domogne boda, to mu neće potkrepiti ambicije za povratkom u Brazileirao. Zato će morati na sve ili ništa.

Nešto kasnije, Avai i Kruzeiro priželjkivaće kiks Kujabe protiv Operarija (02.30), što je vrlo moguće imajući u vidu prethodne okršaje ovih rivala. Trenutno u seriji B posoje samo dva tima ispred Kujabe i dva ubitačnija napada u odnosu na ovaj tim. Iako forma sa dve pobede, dva poraza i remijem u minulih pet mečeva nije idealna, domaćin će se potruditi da se zadrži na trećoj poziciji i pobedi Operario što mu nije uspevalo u poslednja dva pokušaja. Takođe, od 13. kola Zlatni iz Mato Gros nisu vezli dve pobede i večerašnji susret biće prilika da se to promeni. Trijumvirat najboljih strelaca Elton (8), Maksvel (6) i Gava (4) trebalo bi da bude spreman za početak utakmice i veliko je pitanje sa kolikom će uspešnošću odbrana Operarija zatvoriti prilaze golu.


tagovi

AvaiKujabaKruzeiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara