Navijači Kruzeira (©Reuters)
Navijači Kruzeira (©Reuters)

Kruzeiro najbolji kada je najpotrebnije, prva meč lopta na Mineirau

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 22:00

Brazilska Serija A: Povratnik u elitu blizu opstanka, ako slavi noćas (23.55) protiv Atletiko Paranaensea biće gotovo siguran u najboljem društvu i naredne godine

U borbi za opstanak u najboljoj ligi Brazila, Kruzeiro će noćas (23.55) na čuvenom Mineirau u Belo Orizonteu da ugosti Atletiko Paranaense, tim bez ikakvog cilja u daljem toku takmičenja. Okršaj je deo rasporeda 36. kola Serije A šampionata Brazila.

Trebalo je da bude odigran iza zatvorenih vrata, što je rezultat kazne izrečena Lisicama za invaziju njihovih navijača na polje za igru stadiona Vila Kapaneme u nedavnom obračunu sa Koritibom. Međutim, Kruzeiro se žalio, suđenje je odloženo, pa će domaćin imati vetar u leđa od strane armije navijača.

Izabrane vesti

Kruzeira predvodi trener Paulo Autuori, koji je tu ulogu preuzeo nedugo posle poraza od Koritibe u duelu koji je obeležila i velika tuča koja se odigrala na stadionu Vila Kapanema. Ipak, tim iz Minas Žerajsa od tada nije doživeo neuspeh, osvojivši sedam od devet mogućih bodova uprkos igranju u nepovoljnim uslovima. Rapose su dobile dve utakmice koje su odigrale u gostima i njihov jedini duel kao domaći tim u ovom periodu bio je nerešen rezultat protiv Vasko da Game 2:2, protraćivši važne bodove protiv direktnog konkurenta, u meču koji se igrao se zatvorenih vrata zbog izrečene kazne.

23.55: (2,05) Kruzeiro (3,30) Atletiko Paranaense (3,80)

Kruzeiro je bio jedan od protagonista meča koji je zatvorio dnevni red 35. kola Serije A šampionata Brazila, kada je odmerio snage sa Gojasom. Nebeski tim uspeo da da savlada protivničku odbranu u samom finišu susreta, a jedini gol na meču postigao je Roberto Rodrigez u šestom minutu sudijske nadoknade.

Prošlogodišnji drugoligaš je ovom pobedom napravio skok, kojom je dobio je tri pozicije na tabeli, stavljajući ga u mnogo udobniju situaciju u borbi protiv ispadnja. Ovo može ublažiti pritisak sa kojim se suočava ovdašnji velikan, koji je čak i poboljšao svoju ofanzivnu produkciju, što je njegov najveći problem u tekućoj kampanji.

U poslednjih pet odigranih mečeva ostvarene su dve pobede, jedan remi i dva poraza. U tom periodu, ekipa iz Minas Žerajsa pokazala je izvesni kvalitet i snagu pobedivši Fortalezu i Gojas, pored nerešenog ishoda sa Vaskom i poraza od Internasionala i Koritibe. Ekipa Paula Autuorija trenutno se nalazi na 14. mestu na tabeli brazilskog šampionata Serije A, sa do sada ostvarena 44 boda, svega tri više u odnosu na Baiju, koja otvara zonu ispadanja u drugu nacionalnu ligu. Međutim kao domaći tim, Kruzeirov učinak je inferioran i predposlednji na tabeli kada se gleda učinak koji je zabeležio u ulozi domaćina sa tek četiri ostvarene pobede, šest remija i sedam poraza u 17 odigranih utakmica, sa ukupno 12 postignutih i 15 primljenih golova.

Dok je na drugoj strani ekipa Atletiko Paranense, koji zauzvrat doživljava svoj najgori trenutak u sezoni sa nizom od šest uzastopnih kola bez pobede, a kao rezultat toga, frustrirani navijači mogli su samo da posmatraju kako njihov klub gubi snagu u borbi za mesto do sledećeg izdanja Kopa Libertadores. Njegova poslednja pobeda zabeležena je još 25. oktobra. Desilo se to na meču sa Amerikom Mineiro koju su savladali sa 3:2 i od tada su zabeležili četiri remija i dva poraza. Predsednik kluba Mario Selso Petralja je potvrdio da sadšanji kormilar Vesli Karvaljo neće biti trener u 2024. godini.

U prošlom kolu, Furasao se suočio sa Vaskom, a čak i sa prednošću igranja kod kuće u Liga Areni, tim iz Parane nije uspeo da se istakne na način na koji je želeo, frustrirajući svoje navijače sa mlakim remijem bez postignutih golova. Tako je crveno-crni tim zabeležio tri remija i dva poraza u poslednjih pet mečeva, dodajući nerešene rezultate sa Vaskom, Bahijom i Fortalesom, pored poraza od Palmeirasa i Korintijansa.

23.00: (1,43) Gremio (4,50) Gojas (7,50)

Paranaense je u ovom trenutku na osmom mestu na tabeli brazilske elitne lige sa 52 osvojena boda do sada, i ima male šanse da se dokopa zone pristupa u Kopa Libertadores, koji trenutno ima Red Bul Bragantino, kao šestoplasirani sa 59 bodova. Igrajući u gostima, tim iz Parane ima ovosezonski učinak od četiri pobede, pet remija i osam poraza u 17 odigranih utakmica, sa ukupno 17 postignutih i 20 primljenih golova.

00.30: (1,70) RB Bragantino (3,60) Fortaleza (5,30)

Pored toga što igra kod kuće, Kruzeiro takođe prolazi kroz bolji trenutak pod komandom Paula Autuorija i ostaje upotpunosti fokusiran na borbu za opstanak, koja bi eventualnom pobedom u noćašnjem okršaju, Lisice oslobodila svake pretnje ispadanja u drugu nacionalnu ligu. Atletiko Paranaense je praktično bacio peškir u borbi za pristup Kopa Libertadoresu. Bez pobede je već šest kola uzastopno i imaju užasan učinak kao gost. Iako Kruzeirova domaća kampanja ne uliva mnogo samopouzdanja, verujem da okolnosti ovog meča povećavaju njihovo favorizovanje. U poslednjem okršaju ovih rivala, viđena je prava kiša golova, kada je bilo 3:3.

BRAZIL 1 - 36. KOLO

Sreda

Vasko - Korintijans 2:4 (2:2)

/Rodriges 4, Vegeti 25 - Romero 13, 45, Moskardo 61, Đovane 90+4/

Santos - Fluminense 0:3 (0:2)

/Martineli 10, Arijas 36, Kano 59/

Flamengo - Atletiko Mineiro 0:3 (0:1)

/Paulinjo 8, Edenilson 47, Rubens 82/

Baija - Sao Paulo 0:1 (0:0)

/Kajo Paulista 90+7/

Kujaba - Internasional 0:2 (0:0)

/E. Valensija 52, Pedro Enrike 89/

Koritiba - Botafogo 1:1 (0:0)

/Edu 90+9 - Tikinjo Soareš 90+7pen/

Palmeiras - Amerika Mineiro 4:0 (2:0)

/Endrik 2, Eder 40ag, Lopez 88, 90+2/

Četvrtak

23.00: (1,43) Gremio (4,50) Gojas (7,50)

23.55: (2,05) Kruzeiro (3,30) Atletiko Paranaense (3,80)

Petak

00.30: (1,70) RB Bragantino (3,60) Fortaleza (5,30)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazil 1BrazilKruzeiroAtletiko Paranense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara