©Reuters
©Reuters

Kuman i Sautgejt protiv Nagelsmana i Dešana: UEFA razmatra proširenje igračkog kadra za EP

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.04.24. | 03:05

Dilema da li će na predstojećem takmičenju selektori imati po 23 ili 26 igrača na raspolaganju

UEFA je u ponedeljak, na sastanku sa predstavnicima reprezentacija koje učestvuju na narednom Evropskom prvenstvu, uzela u razmatranje broj igrača koje će svaki od selektora imati pravo da prijavi za takmičenje.

Tokom diskusije u Dizeldorfu jedna od tema je bio povratak pravila po kojem reprezentacije imaju pravo na 23 raspoloživa igrača za takmičenje, a polemika je izazvala podeljena mišljenja.

Izabrane vesti

"UEFA je primila k znanju različita mišljenja i gledišta. Konačna odluka biće doneta u narednim nedeljama", navedeno je u saopštenju u kojem je još istaknuto:

"Pozitivna diskusija je donela različite tačke gledišta među selektorima, pri čemu su neki izrazili želju da bude proširen igrački kadar, dok su drugi istakli da preferiraju ograničenje na 23 fudbalera, ukazujući na poteškoće u treningu sa dodatnim igračima, upravljanje grupom i povećana finansijska opterećenja".

Podsetimo, za prethodnu kontinentalnu smotru je broj dozvoljenih igrača bio povećan se 23 na 26 usled tadašnje zdravstvene situacije, a isto proširenje primenjeno je i za Svetsko prvenstvo u Kataru. Za predstojeći Euro broj igrača koje će selektori imati na raspolaganju vraćen je na prvobitni, ali će zvanična odluka biti doneta tek u danima koji predstoje.

Među zagovornicima proširenja su između ostalih Ronald Kuman i Geret Sautgejt, dok su mišljenje suprotno Holanđaninu i Englezu između ostalih izneli Julijan Nagelsman i Didije Dešan.

Tema koja se našla pred selektorima sada će biti razmatrana od strane UEFA komiteta za takmičenja reprezentacija, a potom će se naći pred Izvršnim komitetom.

Rok za slanje konačnog spiska, bilo da on bude od 23 ili 26 igrača, određen je za 7. jun, nedelju dana pre utakmice Nemačke i Škotske kojom će biti otvoreno takmičenja.

Poređenja radi, Azijska fudbalska konfederacija se za Kup Azije u januaru odlučila da ostavi pravo na 26 registrovanih igrača, dok je za Afrički kup nacija, takođe početkom godine, ograničenje je čak prošireno na 27 igrača.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024UEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara