Ronald Kuman (©Reuters)
Ronald Kuman (©Reuters)

Kumanu se ne sviđa Barsina transfer politika: Gundogan i Levandovski su u godinama, klub ne misli na budućnost

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.07.23. | 13:02

“Mesijev odlazak je velika greška...”

Finansijska omča je bila pritegnuta Barseloni oko vrata, problemi se se gomilali, praktično umnožavali munjevitom brzinom na Kamp Nouu. Nije bilo ni rezultata. Jedfnostavno, situacija je bila haotična i u njoj se Ronald Kuman nije snašao. Pokušavao je sa oprobanom taktikom – gurao je klince i u budućnosti bi katalonski klub od takve odluke mogao da profitira. Ali, tada u poznu jesen 2021. godine, Đoana Laportu je izdalo strpljenje i uručio je otkaz Holanđaninu.

Povređen i uvređen je bio Ronald Kuman, nije mu bilo lako da se pomiri sa time. Štošta mu je smetalo i nije se libio otkako je otišao da udari na prvog čoveka Barselone i ukaže na nepravilnosti. Potkačio je Đoana Laportu za Lionela Mesija, provukao da je za Ferana Toresa bilo 55.000.000 evra, a za najvećeg fudbalera kluba nije da se zadrži. Teško da će mu ikada oprostiti. Jer, skoro dve godine kasnije koristi priliku da podbode predsednika Blaugrane.

Izabrane vesti

Na golf turniru koji nosi njegovo ime i održava se u Barseloni istakao je da mu se nikako ne dopada strategija kojom se klub vodi kroz prelazne rokove.

“Gledajući sa strane, drugačije i ne mogu da dam mišljenje pošto nisam u klubu i ne znam šta se tačno zbiva, mislim da se finansijski i fudbalski ne rade dobre stvari za budućnost”, iskritikovao je Ronald Kuman transfer politiku Barselone.

Potpis Ilkaja Gundogana ili nešto ranije Roberta Levandovskog, sami po sebi za Holanđanina nisu problem. Ali, kada se u obzir uzme šira slika i građenje tima na duže staze – jesu.

“Sviđa mi se Gundogan, jer je sjajan igrač. Ali, on je to sada, a klub treba da misli na budućnost, da ima ekipu za nekoliko narednih godina. Levandovski i on mogu da potraju dve ili tri godine”, poručio je nekadašnji strateg Blaugrane i nastavio:

“Nema potrebe da se mnogo toga priča o potpisu igrača kao što je Gundogan. On je sjajan, veliki je profesionalac, kao i Levandovski. Ali, oni su u godinama, ne možete svake godine da potpišete takva dva ili tri igrača. Potpisivanje igrača od 22 godine je bolje od nekog sa 33 ili 34”.

Kada je Ronald Kuman sedeo na klupi katalonskog kluba, kasa je bila prazna. Na kapitalce nije mogao da računa, morao je da se okrene radu sa mladima.

“Kada sam bio trener, nije bilo novca, ni mogućnosti za ozbiljnija pojačanja. Tada sam video igrače poput Pedrija, Gavija, Nika… U Holandiji smo navikli da dajemo priliku mladima. Ipak, nije bitno da li igrač ima 20 ili 32 godine, već je važno da klub ima dobru budućnost”.

Dok je boravio na Nou Kampu, Lionel Mesi je napustio klub. I dan-danas smatra da je to najveća greška koja je učinjena.

“Situacija je bila potpuno drugačija pre dve godine sa Mesijem. Velika greška je što je otišao. Nadao sam se da će ceo život biti u Barsi”.

Provukao je i da kritike nisu zbog toga što mu Blaugrana nešto duguje, sve obaveze je namirila…

“Klub mi ne duguje novac”.

Još holandski strateg nije seo na kafu sa Đoanom Laportom i neće u skorije vreme.

“Ne još, nema potrebe”, kazao je Holanđanin i istakao da otkaz kao otkaz nije problem, da bes i gnev ne nosi u sebi:

“Nemam problem s tim što sam dobio otkaz, nije mi se to desilo prvi put. Svestan sam tog rizika u poslu”.

Osvrnuo se i na uspehe Pepa Gvardiole i blago potkačio ljude na položajima u Barseloni konstatacijom da je sve mnogo lakše kada je sistem uređen, kao u Mančester Sitiju.

“Gvardiola dugi niz godina pokazuje da je odličan trener, a to je najteže. Njegove ekipe igraju dobro i dobijaju bitne utakmice. Veoma smo dobri pijatelji, često razgovaramo i Siti je klub u kome ljudi znaju šta treba da rade”.


tagovi

Ronald KumanĐoan LaportaBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara