Kuman (© Reuters)
Kuman (© Reuters)

Ispovest Ronalda Kumana: Sad Barsa zaostaje duplo više za Realom nego kad sam ja bio, ali to nije Ćavijeva krivica

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.22. | 10:56

„Mančester Siti i Liverpul su mnogo bolji, ne možemo da dovodimo najkvalitetnije na svetu“, ocenio je Holanđanin

Izgleda da nije do trenera. Iako ga je promenila, Barselona suštinski nije napravila iskorak, što u prvi plan stavlja dilemu da li je pod vođstvom Đoana Laporte spremna da opet bude ozbiljan takmac u španskom, kasnije i evropskom fudbalu.

Kako se sad čini, taj proces će trajati duže nego što su na stadionu Nou Kamp predvideli kad su sa klupe pomerili Ronalda Kumana i na nju postavili Ćavija Ernandeza. U međuvreremenu su Katalonci ispali iz Lige šampiona, Lige Evrope, Kupa kralja i sezonu će završiti bez pehara.

Izabrane vesti

Mada, iz vizure Holanđanina odgovornosrt njegovog naslednika daleko je manja od predsednikove.

Sigurno je Barselona napredovala u nekim segmentima. Dovela je trojicu napadača zimus, preciznije trojicu ofanzivaca“, ističe Kuman misleći na zimske potpise Adama Traorea, Ferana Toresa i Pjera Emerika Obamejana, zasad nedovoljne za pomak. „Nije umesno porediti, ali kad sam otišao Barselona je zaostajala osam bodova za liderom, a sad skoro duplo više. Zato nije dobro povlačiti paralele“.

U njegovim rečima nema ni trunke zajedljivosti prema nasledniku. Naprotiv.

Ćavijev zadatak je komplikovan koliko je i moj bio. Nema potrebe da se lažemo, svaki put kad izgubite utakmicu kod kuće to se dešava s razlogom. To je Barselonina realnost danas. Potrebno je vreme da bi se klub vratio tamo gde je bio. Zato molim za mir. Da se ne misli o tome kako nismo osvojili pehare, već da se razmilja dugoročno, podrži trener. Ne bih da kritikujemo. Tražim samo jedno – podršku za Ćavija! Takva je situacija, zato što trener nije jedini krivac“.

Jasno je, Kuman je nezadovoljan načinom na koji se Laporta odnosio prema njemu, pričao kako sigurno neće dovesti Ćavija za trenera, pa onda oiza leđa posegao za promenom.

Ja nisam uživao maksimalnu podršku. Nadam se da je (Laporta, op. au) nešto naučio iz toga i da će stati uz Ćavija. Boli me sve što se dešava oko kluba. Tužan sam, kao deo Barse. Otud, maksimalna podrška Ćaviju, legendi, dobrom treneru, detetu kluba i najmanjem krivcu što su Katalonci ovde“.

Sam Ćavi je po dolasku rekao da je Barsa izguila identitet, da je potrebno vratiti je na nivo na kome je bila pre sedam godina kad je poslednji put osvojila Ligu šampiona. S tim da su za to potrebni i kvalitetniji pojedinci od sadašnjih.

„Ne možete kriviti samo jednu osobu ili trenera. Postoji više različitih načina da bi se dobila utakmica. Do sam radio na Nou Kampu osvojili smo Kup kralja sjajnom igrom. Danas, možete da igrate sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji, ali je istina da Barsa nije u stanju da dovede najbolje fudbalere sveta. Svi smo gledali utakmice Mančester Sitija i Liverpula u Ligi šampiona. Mnogo su bolji od Barse. A za to nije kriv trener. Više je razloga. Ne bih da govorim gde bi bila Barselona da sam ja ostao, međutim, jasno je da nisam imao podršku kluba. Nadam se da će je Ćavi imati“.

Jedna od zamerki prema Ronaldu Kumanu indirektno je stigla od članova aktuelnog sastava kroz izjave da im se više dopada način treninga pod Ćavijevim instrukcijama.

Kad sam došao, znam da su igrači bili umorni na treninzima. Razlog je taj što smo trenirali više puta i intenzivnije. Ako fudbaleri misle da im je pod Ćavijem bolje, onda... Naravno, u timu od 24 igrača uvek imate nekome kome ritam odgovora i nekog kome smeta. Mene to ne dotiče. Znam kako funkcioniše svlačionica. Pokušao sam sa igračima da izgradim pošten odnos. Svi smo mi ljudi, grešimo. Svi, osim Gvardiole. Jedno on sve radi kako bi trebalo“, dodao je čovek je pre četiri sedmice vraćen na funkciju selektora Holandije, s tim što će početi da radi tek posle Mundijala u Kataru, na kome je predviđeno da Lale vodi Luj van Gal.


tagovi

Ronald KumanĆaviBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara