(©Facebook Australia Cup)
(©Facebook Australia Cup)

Kup Australije: Sidnej juri prvi pehar bez Ninkovića

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.10.23. | 23:15

Najtrofejniji australijski klub u finalu igra protiv Brizbejna, u čijem timu će Nikola Mileusnić pokušati da se upiše u istoriju ovog takmičenja

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Ove subote (10.45) pašće odluka o osvajaču prvog trofeja u Australiji u ovoj sezoni. U borbi za Kup Australije koplja će ukrstiti ekipe Sidneja i Brizbejna, koje su u protekla dva meseca prikazale najbolju formu od svih učesnika i pregrmele četiri runde najmasovnijeg takmičenja na kontinentu.

Izabrane vesti

Kup Australije je mlado takmičenje, koje broji tek desetu sezonu i tokom svog postojanja za dobar deo ekipa iz A-lige predstavljalo je samo priliku za uigravanje tima uoči početka prvenstva, koji se u kalendaru uvek nalazi sredinom ili krajem oktobra, odnosno kada se borbe za pehar kupa već završe. Međutim, u poslednjih nekoliko godina počeo je da raste i takmičarski naboj u ovom takmičenju, čemu je doprinela i odluka Fudbalske federacije Australije da pobedniku nacionalnog kupa od sada pripada i direktno mesto u Ligi šampiona Azije naredne sezone.

Sidnej će u ovogodišnjem finalu igrati na domaćem terenu i pokušaće da osvoji drugi pehar kupa u klupskoj istoriji. Takođe, ovo je idealna prilika za tim Stiva Korike da prekine bolan post dug već više od tri godine, tokom kojih nisu osvojili nijedan trofej. Za najuspešniji klub Australije u novijoj istoriji to je najduži „sušni“ period ikada.

10.45: (1,80) Sidnej (3,50) Brizbejn (4,20)

Zanimljivo je da će ukoliko savladaju Brizbejn to biti njihov prvi trofej do kojeg su došli bez Miloša Ninkovića. Bivši srpski reprezentativac napustio je redove Sidneja u junu 2022. i obukao dres gradskih rivala Vonderersa. Prethodno, Ninković je bio ne samo standardan član tima, već i jedan od najzaslužnijih za čak sedam osvojenih titula: tri šampionata, tri premijeršipa i jednog pehara Kupa Australije.

S druge strane je Brizbejn, klub koji nikada do sada nije igrao u finalu najmasovnijeg australijskog takmičenja. Takođe, narandžasto-crni su posle apsolutne dominacije u A-ligi, od 2011. do 2014. godine, kada su osvojili tri šampionske titule i dva zvanja premijera, dopustili da na klupske vitrine padne debela prašina. Naime, već devet godina tavore i ne znaju za uspeh ni u jednom takmičenju.

Jedan od aduta ekipe iz Kvinslenda u ovogodišnjem finalu biće brzonogi krilni napadač Nikola Mileusnić. Srbin rođen u Adelajdu pojačao je Brizbejn pre dve godine, posle kratke evropske odiseje i doneo svežinu u igru tima. Kod sadašnjeg trenera Rosa Alojzija takođe ima zapaženu rolu.

Mileusnić će pokušati da se upiše u istoriju Kupa Australije kao prvi fudbaler kojem je pošlo za rukom da osvoji tri trofeja i da bude strelac u tri finala. Naime, on je sa Adelajd Junajtedom dvaput bio osvajač kupa, 2018. i 2019. godine, a pre toga je 2017. igrao u finalu i bio strelac u porazu od Sidneja. Zanimljivo da se Mileusnić naredne godine revanširao Sidneju za taj poraz, pošto je u finalu s Junajtedom slavio sa 2:1.

KUP AUSTRALIJE – FINALE (SIDNEJ – JEDAN MEČ)

Subota

10.45: (1,80) Sidnej (3,50) Brizbejn (4,20)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

FC SidnejSidnejBrizbejn RorbrizbejnAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara