Juventusovi starteri na gostovanju Frozinoneu (© Reuters)
Juventusovi starteri na gostovanju Frozinoneu (© Reuters)

Kup Italije: Alegri odmara Srbe za nedelju

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.01.24. | 12:22

Novi ugovor za Rabioa i nalet dece iz mladog tima privlači pažnju u Torinu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Trener Juventusa Maks Alegri je nameran da poštedi, barem od prvog minuta, nekoliko startera u timu. Među njima su Dušan Vlahović, Filip Kostić, Glejson Bremer, a nije isključeno ni da Adrijen Rabio počne meč na klupi. Nije reč o potcenjivanju Salernitane, već o racionalnoj odluci da se pruži šansa igračima koji su igrali manje, do sada, a mogu da budu i te kako korisni u drugom delu šampionata, poput Ruganija, Ilinga ili Milika.

Izabrane vesti

Slučaj je hteo da Juve i Salernitana igraju dva meča u samo tri dana. Imajući u vidu da je teško pobediti isti tim dva puta zaredom u tako kratkom razmaku, čak i kada je razlika u kvalitetu evidentna, šef stručnog štaba Stare dame ne želi ništa da prepusti slučaju. Alegri želi u top formi u Salernu u nedelju za vreme ručka Dušana Vlahovića i Filipa Kostića. Dvojica Srba će biti glavno oružje za otvaranje odbrane tima Pipa Inzagija.

Kjeza će biti u sastavu od prvog minuta, jer su mu potrebni minuti da uđe u formu. Italijanski napadač bi morao da bude vrlo oprezan, jer krediti Jildiza vrtoglavu rastu. Mladi Turčin je postao više od obične alternative za Federika.

Juve nije nikada izgubio od Salernitane na svom terenu. Štaviše, uvek je postigao barem dva gola timu iz Kampanje, dok se Salernitana samo jednom spasla poraza na stadionu Bjanankonera, prošle godine u Seriji A igrajući nerešeno (2:2).

Indikativan je podatak da Juve nije izgubio u osmini finala Kupa Italije od sezone 2004/05, kada je Atalanta izbacila Staru damu iz masovnijeg takmičenja. Salernitana je samo dva puta stigla do osmine final Kupa Italije i u oba navrata je tu završila avanturu.

------------------

Utakmicu Kupa Italije, Juventus - Salernitana, možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------

Inače, u Torinu je u centru pažnje produžetak ugovora sa Rabioom. U Juventusu žele da sačekaju još mesec dana s obzirom na to da će već u februaru imati jasnu sliku o povratku u Ligu šampiona. Naravno, u Kontinasi žele da duvaju u vrat Interu do kraja i da pokušaju da osvoje skudeto u finišu. Međutim, za produžetak ugovora Francuzu potrebno da u februaru klub bude sa takvom bodovnom prednošću nad petoplasiranim timom da ne ostavlja mnogo nedoumica oko plasmana u LŠ.

Dakle, u februaru će rukovidioci Juvea imati sastanak na kome će formulisati ponudu za Rabioa. Želja Bjankonera je da anticipiraju timove iz Premijer lige koji su već bacili oko na Vojvodu i da ovog puta produžatak saradnje ne bude na godinu dana već na tri ili četiri.

Istovremeno, dolazak Vasilija Adžića u Juventus je potvrdio novi trend Stare dame i ispravnost investiranja u drugi tim Bjankonera koji igra treću italijansku ligu, tzv. Lega pro. U tom takmičenju igraju fudbaleri Juvea mlađi od 23 godine i svi „klinci“ koje smo videli u prethodnoj i ovoj sezoni dolaze iz te „škole“.

Grupu fudbalera koji su rođeni u novom milenijumu predvodi Dušan Vlahović. Njegovi vršnjaci su Mojze Ken, Andrea Kambijazo, Timoti Vea i Hans Nikolusi Kavilja. Nikola Fađoli je rođen 2001, a iza njega su Fabio Moreti (2003), Samuel Iling (2003), Daen Hijsen (2005) i Kenan Jildiz (2005). Njima valja dodati i trojicu igrača na pozajmici u Frozinonenu koji igraju odlično u ovom šampionatu: Matijasa Sulea (2003), Enca Barenečeu (2001) i Kaja Žorža (2002).

Protiv Salernitane bi mogao da debituje još jedan tinejdžer u dresu Juvea posle Jilidiza i Hijsena. Reč je o Žozefu Enongeu, 18-ogodišnjem Belgijancu koji je došao iz Anderlehta.

Juventus je jedini klub u Seriji A koji ne krije ambicije da osvoji Kup Italije, odnosno ne primenjuje uobičajen narativ da kup postaje interesantan tek kada se stigne u polufinale. S jedne strane Maks Alegri želi da osvoji trofej u svojoj drugoj avanturi na klupi Juventuas (od kada se vratio u Torino, Alegri nije podigao nijedan pehar), s druge Stara dama ne igra evopska kup takmičenja, a s treće Bjankonerima se otvorio lagan put do polufinala, pa ako hoćete i do finala imajući u vidu iskustvo sa rimksim klubovima.

Neočekivano ispadanje Napolija od Frozinonea, dovelo je Juve u superpovoljnu poziciju: torinski klub nije izbegao samo teškog protivnika u četvrt finalu već će, zahvaljujući kiksu Azura, igati sledeću nokaut rundu nacionalnog kupa na svom terenu umesto na „Maradoni“ što bi se dogodilo da je Napoli prošao među osam.

Salernitana će biti u prilično oslabljenom sastavu iz nekoliko razloga. Prvi je Kup Afrike budući da su se Dia, Kabral i Kulibali odazvali pozivima reprezentacija. Drugi razlog su povrede koje drže van stroja golmana Očou, Pirolu i Kasanjosa. Treći motiv je želja Inzagija da sačuva nekoliko ključnih igrača, počev od Kandreve, za mnogo važnij meč protiv Juvea u nedelju na Arekiju u Seriji A. I četvrti je prodaja Macokija.

Odlazak Macokija je primorao trenera Granata iz Kampanje da se vrati na formaciju sa tri defanzivca u liniji ispred golamana Kostila. Podsetimo, Salernitana je osvojila bod protiv Milana i tri protiv Verone na Bentegodiju igrajući u postavci 4-2-3-1.

JUVENTUS 3-5-2: Perin – Gati, Rugani, Danilo – Kambijazo, Mireti, Lokateli, Rabio, Iling – Milik, Kjeza.

SALERNITANA 3-4-2-1: Fjorilo – Bron, Lovato, Đomber – Smbia, Legovski, Martegani, Bradarić – Botheim, Čauna – Ikvumezi.

KUP ITALIJE - OSMINA FINALA

Utorak

Milan - Kaljari 4:1 (2:0)

/Jović 29, 42, Traore 50, Leao 90+1 - Aci 88/

Sreda

Atalanta - Sasuolo 3:1 (1:0)

/De Ketelare 24, 63, Mirančuk 71 - Boloka 90+5/

Roma - Kremoneze 2:1 (0:1)

/Lukaku 77, Dibala 85pen - Tsadjut 37/

Četvrtak

21.00: (1,28) Juventus (5,70) Salernitana (10,5)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Masimilijano AlegriDušan VlahovićFilip KostićJuventusRabioAdrijen RabioKup Italije

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara