Fudbaleri Bode Glimta (©Reuters)
Fudbaleri Bode Glimta (©Reuters)

Kvalifikacije za LŠ: Bode hodao po ivici, Maribor u Turskoj zakazao megdan sa Šerifom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.07.22. | 21:07

Prvak Norveške izgubio na Farskim ostrvima, ali sačuvao prednost iz prvog duela, dok je slovenački šampion bio bolji od Šahtjora

Malo je nedostajalo da norveški šampion od gotovog napravi veresiju. Dobio je Klaksvik kod kuće sa 3:0 i delovalo je da će rutinski u drugo kolo kvalifikacija, ali Farani se nisu dali predati. Već do sredine prvog poluvremena su stekli dva gola prednosti, ali je Bode Glimt potokom posle 10 minuta igre u nastavku vratio dva gola prednosti. Ipak, domaćin je uveo meč u dramatičnu završnicu pogotkom u 85. minutu. Norvežani su ipak sačuvali minimalnu prednost. Na kraju 3:1 na Farskim ostrvima, Bode ide dalje sa 4:3 u dvomeču.

Za razliku od norveškog, slovenački šampion je bio daleko ubedljiviji. Iako na svom terenu nije uspeo da savlada Šahtjor iz Soligorska, na neutralnom terenu u Turskoj je golovima Roka Baturine obezbedio mesto u drugom kolu kvalifikacija i megdan sa moldavskim Šerifom. Posle 0:0 u Mariboru, Slovenci su slavili 2:0 na gostovanju.

Izabrane vesti

Dobro će se zamisliti u Bodeu posle neugodnog poraza, šta je zaškripalo u Klaksviku. Kako su dozbolili timu sa Farskim ostrva da im zakomplikuje život i dovede ih na ivicu ambisa.

Imali su gosti iz Norveške loptu u nogama veći deo vremena, ali kao da nisu znali sa njom šta da rade. Klaksvik je sa druge strane bio neočekivano ubojit.

Igrao se 12. minut kada je domaćin stigao do prednosti. Centaršut sa desne strane, lopta je stigla do Madsa Mikelsena na daljoj stativi koji rutinski trese mrežu rivala.

Samo osam minuta kasnije, nova briga za Bode. Prednost Norveške ekipe je u 20. minutu istopio Jakup Andreasen. Bjartalid je centrirao sa desne strane, a vezista Klaksvika bio brži od golmana gostiju, te je sa ivice peterca zatresao nebranjenu mrežu.

Otišlo se na odmor sa 2:0 u korist Farana, da bi posle samo 10 minuta igre gosti vratili stvari na svoje mesto. Domaćin je skrivio penal, koji u gol pretvara Nigerijac Viktor Bonifase.

Ipak, nije favorizovani rival uspevao da dođe do drugog gola koji bi otklonio i poslednju dilemu. A onda ja alarm u Bodeu upalio Andreasen. Centrirao je Bjartalid iz kornera sa leve strane, a strelac drugog gola sa prve stative još jednom stavio svoje ime na listu strelaca. Usledila je eksplozija oduševljenja na omalenom stadionu u Klaksviku.

Nisu domaći navijači ipak sa osmehom na licu napustili stadion, jer nije bilo novih promena rezultata. Bode je uprkos slabom izdanju i tri primljena gola na Farskim Ostrvima obezbedio plasman u drugo kolo, gde će igrati sa boljim iz okršaja između Linfilda iz Severne Irske i velškog TNS-a.

Posle remija bez golova u Sloveniji, nije se moglo tek tako pretpostaviti kako će biti okončan duel u Soligorsku. Maribor je posle žreba bio jasan favorit, ali se to promenilo kada nije mogao da savlada Šahtjor pred svojim navijačima. Ipak, opravdao je tu ulogu tek na gostovanju.

Bio je bolji rival u većem delu susretu. Od prvog minuta krenuo agresivno ka golu rivala. Na kraju je uputio čak 19 udaraca ka protivničkom golu, pa je golman domaćina Plotnikov sprečio katastrofu beloruskog šampiona.

Junak Maribora bio je hrvatski internacionalac Roko Baturina. Igrao se 12. minut kada je prvi put zatresao protivničku mrežu. Sjajno ga je posle prodora kroz sredinu uposlio Jan Repas, Hrvat je opalio sa ivice kaznenog prostora u bliži ugao, golman Šahtjora zakačio loptu, ali nije uspeo da je spreči da odsedne u mreži.

Tačku su gosti stavili posle 11 minuta igre u nastavku. Sjajno je kontru sa svoje polovine povukao Marko Božić, poslao pravovremen pas ka hrvatskom napadaču koji sa ivice peterca dolazi do drugog pogotka i trasira put Mariboru ka drugoj fazi kvalifikacija.

Maribor će u narednoj rundi igrati sa Šerifom.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO, REVANŠI

Utorak

RFS - Helsinki 4:5 penalima (2:1, 2:1, 0:0) /prvi meč 0:1/

/Zjuzins 48, Panić 56 - Muriljo 75/

Linkoln - Škupi 2:0 (1:0) /prvi meč 0:3/

/Huanfri 32, Kaskiaro 69/

Karabag - Leh 5:1 (2:1) /prvi meč 0:1/

/Kadi 14, 74, Ozobić 42, Medina 56, Husejnov 78 - Velde 1/

Žalgiris - Balkani 1:0 (0:0, 0:0) /prvi meč 1:1/

/Ojevusi 97/

Šerif - Zrinjski 1:0 (1:0) /prvi meč 0:0/

/Savić 22ag/

Hibernijans - Šamrok 0:0 /prvi meč 0:3/

Tirana - Didelanž 1:2 (0:0) /prvi meč 0:1/

/Džidža 78 - Bojić 49, Sinani 61/

Sutjeska - Ludogorec 0:1 (0:0) /prvi meč 0:2/

/Sotiriju 53/

Vikingur - Malme 3:3 (1:2), /prvi meč 2:3/

/Gunarson 15, 75, Hansen 56 - Birmančević 34, Beijmo 44, Kristijansen 47/

Sreda

Klaksvik - Bode Glimt 3:1 (2:0) /prvi meč 2:0/

/Mikelsen 12, Andreasen 20, 85 - Bonifase 55p/

Šahtjor Soligorsk - Maribor 0:2 (0:1) /prvi meč 0:0/

/Baturina 12, 56/

Dinamo Batumi - Slovan Bratislava U TOKU /prvi meč 0:0/

Ferencvaroš - Tobol U TOKU /prvi meč 0:0/

Kluž - Pjunik U TOKU /prvi meč 0:0/

Linfild - TNS U TOKU /prvi meč 0:1/


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaBode GlimtMariborKi KlaksvikŠahtjor Soligorsk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara