Slavlje fudbalera Bajera (©Reuters)
Slavlje fudbalera Bajera (©Reuters)

Lajpcigu neće pomoći ni šaka lekova, Bajer kao mačka sa devet života! Inkapje hladan kao špricer

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.01.24. | 20:29

Dva puta je gubio lider Bundeslige, da bi i u nadoknadi okrenuo i uzeo veliku pobedu! Sjajan derbi na Red Bul Areni

Neverica, ludnica, spektakl, šou! Nema šanse da bi samo jedna reč mogla lepo da opiše ono što se dogodilo ove subotnje večeri na Red Bul Areni. Lajpcig je bio uporan i dva puta bacao lidera prvenstva na konopce, ali je Bajer Ćabija Alonsa pokazao neverovatnu strpljivost i smirenost, baš kakvom je zračio Španac tokom svojih igračkih dana, što se na kraju višestruko isplatilo. Ne samo da je Bajer preživeo pakleno teško gostovanje u Saksoniji, nego je u nadoknadi uspeo da preokrene rezultat i stigne do tri ogromna boda! Baš ogromna, kada se uzmu svi izostanci sa kojim se Bajer suočava, što zbog povreda, što zbog Afričkog kupa nacija - 3:2 (0:1).

Jedan trenutak nepažnje Lajpcigovih fudbalera sve je upropastio. Alehandro Grimaldo je iz kornera poslao savršeno preciznu parabolu koja je preletela kompletnu odbranu Lajpciga, a na drugoj strani kao špricer hladan ostao je ekvadorski štoper Pjero Inkapje koji je savršeno reagovao i zatresao mrežu za konačnih 3:2! Gol vredan tri boda pogledajte OVDE.

Izabrane vesti

Posle svega što su preživeli danas, fudbalerima Lajpciga neće pomoći ni šaka lekova. A, ako neko zna sa lekovima onda su to ljudi iz čuvene farmaceutske kompanije Bajer, upravo iz Leverkuzena. Sve su od sebe dali igrači Marka Rozea da uzmu pobedu i vrate se u igru za šampionsku titulu, ali jednostavno nisu bili dovoljno koncentrisani da posao dovrše do kraja i to im se obilo o glavu. Šta reći za Bajer, koji na terenu ima nekada više sreće nego kvaliteta, mada bilo bi nepravedno reći da je današnja pobeda izvojevana na faktor sreće. Daleko od toga! Bajer jeste bio kao mačka sa devet života, ali je i naklonost Fortune maksimalno zaslužio.

Prvi strelac i ponajbolji fudbaler Viktor Bonifejs biće odsutan do aprila zbog povrede prepone koju je doživeo na treningu reprezentacije u Dubaiju, dok Amina Adlija, Edmonda Tapsobe i Odilona Kusunua nema zbog obaveza na Afričkom kupu nacija. Još se posle samo poča časa utakmice povredio Žeremi Frimpong i po prvim informacijama u pitanju je desno koleno. Uprkos svim problemima, Bajer nije dozvolio da postane žrtva zdravstvenih nelagoda i reprezentativnih obaveza, već se hrabro borio do kraja i strpljivo čekao momenat da protivniku zada konačni udarac, pravo u srce! To se i dogodilo posle vrhunskog uklizavanja Inkapjea, ali i lopte Alehandra Grimalda koja je imala oči.

Dugogodišnji član Benfike, pre toga i Barselone danas je bio dvostruki strelac i kod oba gola reagovao je fantastično! Prvo je poslao brzu loptu po zemlju koju Patrik Šik nije stigao, ali jeste Nejtan Tela, momak koji je zamenio Žeremija Frimponga nakon povrede, kako bi doneo izjednačenje na otvaranju drugog poluvremena (gol pogledajte OVDE), da bi onda njegov centaršut iz kornera spremno dočekao Ekvadorac koji je od ranije već miljenik navijača, ali sada bi mogao da dobije i posebno mesto u njihovim srcima.

Ćabi Alonso je još jednom pokazao da izrasta u trenera svetske klase. Mnogi bi se teško nosili sa ovakvim pritiskom na vrhu Bundeslige, pogotovo u situaciji kada nedostaju četvorica-petorica standardnih prvotimaca. Ali, Ćabi Alonso ne! Kakav je bio kao igrač, takav je i sada kao šef stručnog štaba - smiren, odmeren, koncentrisan, fokusiran na konačni cilj i temeljan. To mu je donelo ne samo ostanak na prvom mestu, već i sigurnu čelnu poziciju čak i da Bajern dobije ove dve utakmice zaostatka. Razlika bi bila samo bod, ali bi se Bajer i dalje prvi pitao za sve. Proslavio je Španac Inkapjeov gol kao što to radi Jirgen Klop, a neki bi navijači Liverpula sada rekli kako njegov ugovor u Bajeru ističe baš kada i Nemcu na Enfildu - leta 2026. godine.

Kakav maler je poterao Lajpcig. Tim iz Saksonije definitivno je u krizi jer ni treću utakmicu zaredom nije uspeo da dobije, a posle remija u Bremenu i poraza od Ajntrahta na Red Bul Areni, večeras je usledio možda još i jači šamar. Ne samo zbog toga što je sada na 15 bodova zaostatka od lidera, već i što je taj isti tim desetkovan uspeo da izađe kao apsolutni pobednik derbija kola! Verovali ili ne, ovo je 27. utakmica zaredom u svim takmičenjima na kojoj Bajer nije poražen. Kroz istoriju nemačkog fudbala samo je Bajer uživao u dužem nizu, od 32 meča tokom 2019. i 2020. godine.

Treba reći da je Lajpcig u prvih pola sata bio daleko bolji rival na terenu i totalna ofanziva Rozeovog sastava se trenutno isplaćivala jer je Ćavi Simons uspeo da matira Lukaša Hradeckog već u 7. minutu pošto se dobro snašao u teškoj situaciji (gol pogledajte OVDE). Ipak, kako je vreme odmicalo, Bajer je postajao sve bolji pa se težište igre prebacilo više na polovinu Lajpciga. Tela je doneo prvo, a Džonatan Ta drugo izjednačenje nedugo posle gola Loisa Opende za 2:1 iz kontre (gol pogledajte OVDE). Domaćin je odmah posle prvog gola bio više fokusiran na to da čeka grešku protivnika i da iz kontre napadne, baš tako je Openda i zatresao mrežu posle odličnog dodavanja Danija Olma, ali Bajer nije odustajao. Poput gola za 3:2 i drugi Bajerov pogodak došao je iz kornera. Samo sa suprotne strane. Ovog puta je Jonas Hofman centrirao, a najviši u skoku bio je Džonatan Ta koji je šokirao Red Bul Arenu. I najavio ono što se dogodilo u poslednjim trenucima...

Bajer mora da iskoristi momenat u kojem se nalazi! Biće mnogo teško izdržati do kraja, ali ako nešto diže samopouzdanje ekipe do neba, onda su to ovakve pobede. Možda je Aspirindžijama potreban još jedan špic da odmeni Bonifejsa, ali Alonso očigledno veruje Šiku, iako njegov učinak nije naročito dobar.

Sad da vidimo da li će se Alonsu vera u ovo što ima isplatiti i hoće li "Neverkusen" skinuti kletvu.

BUNDESLIGA – 18. KOLO

Subota

Keln - Dortmund 0:4 (0:1)

/Malen 12, 61, Filkrug 58 penal, Mukoko 90+2/

Darmštad - Ajntraht Frankfurt 2:2 (0:1)

/Justvan 61, Klarer 90+5 - Nkunku 33, Knauf 51/

Frajburg - Hofenhajm 3:2 (1:0)

/Holer 37, Grifo 55, Šalaj 85 - Veghorst 57, Bajer 77/

Hajdenhajm - Volfsburg 1:1 (1:1)

/Jenc 45+2ag - Černi 7/

Bohum - Štutgart 1:0 (0:0)

/Bero 50/

RB Lajpcig - Bajer Leverkuzen 2:3 (1:0)

/Simons 7, Openda 56 - Tela 47, Ta 63, Inkapje 90+1/

Nedelja

15.30: (1,10) Bajern Minhen (11,0) Verder (18,0)

17.30: (1,92) Borusija Menhengladbah (3,60) Augzburg (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Red Bul LajpcigRB LajpcigBajer LeverkuzenNejtan TelaĆavi SimonsLois OpendaPjero Inkapje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara