Đoan Laporta (©AFP)
Đoan Laporta (©AFP)

Laporta: Spasli smo Barsu od propasti i napravili konkurentan tim za 74.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.02.23. | 14:31

Prvi čovek Barse naširoko govorio o brojnim temama

Na terenu bajno, u kancelarijama i ne baš. Dovijala se Barselona letos na razne načine kako bi napravila tim dovoljno kvalitetan da prekine trogodišnju vladavinu madridskih klubova u Primeri. Na dobrom je putu da to i učini, samo što pri svakom novom pokušaju registracije igrača nailazi na rampu od strane čelnika La Lige. I zato je prvi čovek Đoan Laporta posle nepune dve godine otkako je preuzeo katalonski klub odlučio da sazove konferenciju na kojoj je govorio o trenutnom stanju u klubu.

Prvo o dešavanjima na terenu. Barselona je posle tri godine na dobrom putu da se vrati na tron. Posle 20 mečeva je prva u Primeri sa osam bodova prednosti u odnosu na Real, jedini poraz u prvenstvu pretrpela je sredinom oktobra, a sve je to rezultat mermerne odbrane koja je primila svega sedam golova u dosadašnjem delu šampionata.

Izabrane vesti

"Na sportskom nivou imamo Superkup koji smo osvojili, takmičimo se i u Kupu kralja, u Ligi Evrope… Želimo da pobedimo. Prioritet je La Liga u kojoj smo prvi sa 53 boda. Imamo čvrstu odbranu, znamo da je ekipa i dalje u fazi razvoja. Pojačali smo prvi tim. Osećamo se kao kandidat za titulu, ali moramo da se borimo do kraja. Vratili smo radost među navijače Barselone. To je realnost. Igra je dobra, rezultati takođe. Preusmeravamo klub", započeo je Laporta izlaganje.

Ne krije predsednik Barse je preuzimanje kluba od Đozepa Bartomeua u martu 2021. godine bio rizičan potez.

"Na polovini smo sezone i uskoro će biti dve godine otkako su nam partneri ukazali poverenje. Rizikovali smo time što smo preuzeli klub. Bio je to trenutak najvećih poteškoća, ali smo doneli hrabre odluke koje vode klub na pravi put. Spasli smo Barsu od ekonomske propasti. Dug je kontrolisan. Doneli smo odluke da stabilizujemo trezor. Imali smo suficit, što se nije desilo četiri godine. Pritom smo ublažili negativan kapital, što pokazuje da se finansijsko stanje poboljšava. To će nam pomoći da dobijemo bolje finansijske uslove kada budemo tražili investicije."

Mnogo prašine se diglo prethodnih dana pošto je La Liga sprečila Barselonu da potpiše novi ugovor sa Gavijem i registruje ga kao igrača prvog tima uz obrazloženje da očekivani deficit katalonskog kluba za narednu sezonu premašuje sumu od 200.000.000 evra. I mada je sud doneo odluku u korist Barse, Laporta ističe da ovo nije prvi put kako predsednik La Lige Havijer Tebas otežava posao njemu i njegovim saradnicima.

"Skresali smo platne troškove za 100.000.000 evra, planiramo da ga umanjimo za još 70.000.000. Doveli smo igrače za 215.000.000 evra i prodali za 141.000.000 evra. Napravili smo konkurentan tim za 74.000.000 evra. Da, spasli smo Barselonu od ekonomske propasti", istakao je Laporta i u dahu nastavio:"Bilo nam je teško da registrujemo igrače zbog ograničenja plata i propisa. La Liga postavlja limite na osnovu njihovih računa, a mi smo u Barseloni nasledili limit prekoračen za veliki broj miliona. To dovodi do toga da liga primenjuje restriktivnija pravila prema nama. Svaki put kada bismo savladali neku prepreku, liga bi promenila pravila kako ne bismo mogli da radimo iste operacije ponovo. Ovo je pravo natezanje. Potrudićemo se da liga učini fleksibilnijim pravila i da budemo konkurentni rivalima. Fer-plej je blagonaklon u drugim šampionatima. Zato ne možemo da registrujemo igrače, jer je La Liga postavila limit za plate. Adaptirali smo se, ali ćemo nastaviti da se borimo".

Zbog pomenutih ograničenja Barselona u januaru nije dovodila nove igrače, ali će ih na leto biti uverava Laporta.

"Mislim da ćemo se pojačati na leto. Bićemo u mogućnosti da ispunimo Ćavijeve zahteve. Uvek smo spremni, ali tim je već sada moćan. Videćemo kako ćemo završiti sezonu."

Govorio je prvi čovek Barse i o evropskoj Superligi koja je nedavno ponovo postala aktuelna tema.

"Napreduje. Izneli smo deset tačaka Superlige o kojima će se govoriti. Biće to atraktivno, održivo takmičenje, uz poštovanje zdravlja igrača. Ono što želimo jeste da se dijalog sa EUFA ne krši i da se uskladi sa nacionalnim ligama kao što i Liga šampiona koegzistira sa državnim prvenstvima. Priča se razvija, napredujemo", zaključio je Laporta.


tagovi

Đoan LaportaBarselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara