Nikola Lazetić (©MN Press)
Nikola Lazetić (©MN Press)

Lazetićeva analiza: Hitno da rešimo bonus igrače, najtalentovaniji ne igraju u Zvezdi, Partizanu, Voši i Čuki

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.06.22. | 15:14

“Izbacivali smo reprezentativce zbog kršenja discipline”, dodaje direktor mlađih selekcija FSS dok govori o nastupima U17, U19 i U21 reprezentacije tokom leta…

Krenulo je sjajno, U17 reprezentacija je u penal seriji ostala bez plasmana u finale Evropskog prvenstva, U19 selekcija je bila među osam najboljih na Starom kontinentu, ali je tamo podbacila, dok U21 ekipa nije bila ni blizu kontinentalne smotre. Sve to čini delimično zadovoljnim direktora mlađih selekcija FSS Nikolu Lazetića,koji ističe da je ovog leta viđeno mnogo toga pozitivnog, ali i nekih stvari koje pod hitno moraju da se isprave.

Prvo i osnovno – pitanje bonus igrača, koje Lazetić vidi kao jedan od razloga zbog kojih je U21 selekcija “totalno podbacila”.

Izabrane vesti

U21 selekcija ima mnogo talentovanih igrača koji ne igraju u svojim klubovima i to pravi problem i direktno utiče na rezultate te selekcije . Moramo rešiti pitanje bonus igrača u Superligi kako bi pomogli U21 selekciji. Bonus u Superligi je sada 2001. godište, a pravo da igra za U21 imaju 2002. i mlađi. Što znači da bonus igrač nema pravo da igra za U21 selekciju”, podvukao je Lazetić očiglednu nelogičnost.

Ipak, druga njegova konstatacija izlazi iz uobičajenih okvira, jer bonus pravilo mnogi su hvalili po navici gledajući uglavnom interes klubova koji su zarađivali na prodaji mladih igrača. Interes reprezentacije n e mora da bude identičan…

Pravilo bonusa od jednog igrača koji mora da igra Superligu nam napravi takvu situaciju da Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Vojvodina podignu po četiri ili pet najtalentovanijih omladinaca u prvi tim, ali igra samo jedan bous igrač. Time su direktno ugrožena deca i ne igraju najbolji omladinci Srbije, jer samo treniraju sa prvim timom. To moramo da rešimo pd hitno… kako bi pomogli toj talentovanoj deci u procesu napredovanja usled prelaska iz juniorskog u seniorski fudbal”.

Pitanje bonus igrača svakako je nešto o čemu se da polemisati i to će se verovatno nastaviti u narednim danima, ali što se tiče ostalih utisaka: Lazetićevi su uglavnom pozitivni. Posle 30 godina Srbija je igrala na tri završna turnira (seniori, omladinci i kadeti), U17 ekipa je bila treća u Evropi što je najveći uspeh u istoriji zemlje u tom uzrastu, Jovan Milošević je bio najbolji strelac turnira u Izraelu, omladinci su se plasirali među osam najboljih u Evropi, mada i Lazetić kaže da su morali da daju taj jedan gol više protiv Izraela ili Austrije i tako izbore plasman na Svetsko prvenstvo.

Podseća ipak Lazetić da gro selekcije U19 čine igrači rođeni 2004. godine, iako je izlazna klasa 2003, pa je direktor FSS uveren da će iz nje nići mnogi igrači za A reprezentaciju. Siguran je Lazetić i da će Radovan Krivokapić, selektor U17 ekipe, srpski fudbal dobio selektora za velika dela…

A siguran je i da je Fudbalski savez Srbije povukao pravi izbor kada je, kako je otkrio, izbacila pojedine igrače iz reprezentacije zbog – kršenja discipline. Nije otkrio o kome je reč, mada je naveo da su Vošin Uroš Kabić (mononukleoza) i braća Mituljakić iz Crvene zvezde odsustvovali zbog povreda.

Neke igrače smo u ovom procesu odstranili zbog kršenja discipline i time stavili jasno do znanja svakom budućem reprezentativcu da je odnos prema grub, državi i saigraču svetinja. Odabrali smo put kojim želimo da idemo i pokazali pravac svimaUspeli smo da napravimo sistem u kome se zna ko šta radi, znači selektor sam bira igrače. Tačka! Mislim da se razumemo. Nekada će biti više uspeha, nekada manje, ali namera će uvek biti časna i poštena. Grešićemo, ali isključivo sportski”.

Kao uspeh Lazetić ističe i da je FSS privoleo mnoge igrače iz dijaspore da se vrate pod srpski grb.

Imamo snove, verujemo u njih i borićemo se da ih ostvarimo, na dobrom smo putu… Živela Srbija, obećavamo još bolje rezultate”, završio je Lazetić u optimističnom tonu.



tagovi

FSSNikola LazetićU17U19

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara