Zvezdina šuterska klinika, Makabiju predavanje držali Beron i Panter - živi nada za TOP 8!

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.03.20. | 20:53

Crvena zvezda sa 13 trojki razbila Ponos Izraela, u jednom trenutku pretilo je da to bude i najteži poraz nekadašnjeg šampiona Evrope ove sezone - 92:76

Rođendanska žurka je uspela! Crvena zvezda je za 75. rođendan Sportskog društva donela poklon u umotan u veličanstvenoj pobedi nad Makabijem, zbog čega nada za TOP 8 ponovo živi! Ma koliko male šanse bile, tu su uprkos tome što je Zvezda do ove utakmice bila u nimalo prijatnom momentu sa osam poraza u devet kola... Pao je Fenerbahče u Podmoskovlju, nešto kasnije zaustavljen je i Olimpijakos, što uz jučerašnje poraze Žalgirisa i Valensije najavljuje nikad luđu završnicu ligaškog dela Evrolige, odnosno šest potpuno neizvesnih rundi gde će se  verovatno do "isteka vremena " čekati poslednja dva učesnika četvrtfinala...

Kada se košarkaši Crvene zvezde i Makabija nađu na istom mestu, to mora da bude spektakl! Odavno je postalo nepisano pravilo, večeras se samo još jednom potvrdilo. Posle one, potpuno lude utakmice u Tel Avivu i poraza u produžetku Zvezda je rešila da sve dugove naplati s kamatom i Ponosu Izraela nanese jedan od težih ovosezonskih poraza u Evroligi - 92:76 (27:20, 22:23, 28:13, 13:20)! 

Izabrane vesti

Ko večeras nije bio u Štark Areni - a bila je većinski prazna -  ne zna šta je propustio. Posle mnogo peripetija u četvrtak Makabi je u Beograd stigao sa saznanjem da je onim trijumfom nad Efesom osigurao plasman u četvrtfinale, ali sve i da igrači Janisa Sferopulosa nisu bili toliko rasterećeni, teško da bi večeras odneli pobedu i u drugačijim okolnostima. Jednostavno, ovo je moralo da bude Zvezdino pobedničko veče! Pred tek nešto više od 7.000 gledalaca, ali u svečarskoj atmosferi na oči brojnih legendi i igrača koji su branili boje kluba u najlepšim i najtežim vremenima, Crvena zvezda je pružila najbolje šutersko izdanje i na protivnika se obrušila kišom trojki na koji Ponos Izraela nije imao rešenje. 

Pobeda se piše timu, ali njen “vinovnik“ je Bili Beron. Kakva šuterska klinika vrsnog američkog strelca! Četvrtina kakva se u Zvezdi kroz noviju istoriju ne pamti, ali ponovo nedovoljno za rekord karijere. Međutim, kada utakmicu otvoriš sa 16 poena za četvrtinu i četiri pogođena šuta za tri poena bez greške (6/7 ukupno), a za nepunih jedanest minuta skupiš čak 19 poena, pobeda mora da se piše na tvoj račun... Beron je potpuno rasterećeno odigrao ovaj meč i očigledno bio izuzetno motivisan da onaj promašaj iz Tel Aviva za verovatnu pobedu na desetak sekundi pre kraja nadoknadi rolom za udžbenike! Na kraju je skupio 22 poena (7/11 iz igre, 5/7 za tri), te pet skokova i četiri asistencije za indeks 26.

Tamo gde je Bili Beron išao u prvom, nastavio je Kevin Panter u drugom poluvremenu! I njemu se takođe pripisuju velike zasluge za pobedu, kao i Džejmsu Gistu koji je bio savršena podrška iz drugog plana. Panter je u drugom poluvremenu ubacio 14 od ukupno svoja 22 poena (4/6 za tri, 7/14 iz igre) i tako na idealan način pogurao Zvezdu ka pobedi, a svog partnera u zločinu rasteretio pritiska da u najvišem ritmu mora da odigra sve vreme. Gist je meč završio sa 12 poena i pet skokova, ali uz veliko zalaganje u odbrani, što se posebno osetilo u njegovoj igri, a navijači su znali da pozdrave njegovu energiju aplauzima.

Upravo je s Beronova četiri dalekometna hica otvorena serija gde su još Branko Lazić i Džejms Gist uvezali pogotke sa distance kako bi Crvena zvezda prvu četvrtinu završila u svoju korist i sa rezultatom 27:20 i 6/7 van linije 6,75 metara! Uprkos spektakularnoj uvodnoj deonici, malo je bilo onih koji su iskreno verovali da bi Zvezda mogla istim ritmom da nastavi i dalje. Ali, jeste! Posle Beronove trojke kojom je poništio koš Tajlera Dorsija s iste distance Zvezda je dobila pravu injekciju samopouzdanja za nastavak u kojem nije želela da spusti gard. Na svaki pritisak gostiju crveno-beli imali su spreman odgovor, prvenstveno u napadu gde je sve uglavnom zavisilo od spoljašnjeg šuta. Ali, isplatilo se! 

Čak i kada je najbolji igrač Makabija Skoti Vilbekin otvorio drugo poluvreme trojkom za svega 49:46, Zvezda nije pala, već je uzvratila još jače! Tehničke greške Jovelu Zusmanu i Kvinsiju Ejsiju, kao i sigurne ruke Berona i Brauna, te dobru podršku Štimca i Gista, Zvezda je serijom 10:0, odnosno 18:2 do polovine trećeg kvartala otišla na komotnih 19 poena viška (67:48) i već na petnaest minuta pre isteka vremena bilo je izvesno da će izabranici Dragana Šakote odneti ubedljivu pobedu. Bilo je pitanje samo - sa koliko razlike?

Išlo se na kraju do maksimalna 23 poena razlike (81:58), a na kraju je distanca bila za Makabi daleko prihvatljivijih 16 poena, s obzirom da je iskoristio logičan pad u Zvezdinoj igri i tako sprečio bruku - 92:76. 

Kod Crvene zvezde dabl-dabl upisao je Vladimir Štimac sa po 12 poena (4/8 iz igre) i skokova za indeks 24, dok je Branko Lazić imao osam poena. Na drugoj strani najefikasniji bio je Tajler Dorsi sa 19 poena (5/13 iz igre, 3/8 za tri), dok je najbolji igrač i strelac Skoti Vilbekin upisao “samo“ 11 poena (4/8 iz igre, 3/6 zatri) nakon one sjajne role protiv Efesa pre dva dana. Supertalentovani Deni Avdija, sin legendarnog košarkaša Zvezde Zufera, odigrao je 14 minuta i zabeležio tri poena uz 1/6 iz igre (0/4 za tri) i dva skoka.

Za Crvenu zvezdu sada predstoji gostovanje u Železniku protiv FMP, a zatim i Realu u Madridu narednog četvrtka.

EVROLIGA: Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 92:76 (27:20, 22:23, 30:15, 13:18)
Dvorana: Štark Arena, 7.369
Sudije: Paterniko, Viklicki, Alijaga

CRVENA ZVEZDA: Panter 22, Braun 4, Perperoglu 5, Davidovac 2, Lazić 8, Beron 22, Gist 12, Lukas 2, Dženkins, Simanić, Odžo 3, Štimac 12

MAKABI TEL AVIV: Brajant 3, Vilbekin 11, Ejsi, Rejnolds 7, Kalojaro 8, Hanter 8, Avdija 3, Džekson 4, Dorsi 19, Koen 7, Stodemajer 4, Zusman 2


EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Zenit – Žalgiris  76:75
/Albisi 19  - Lendejl 27/

Panatinaikos – CSKA Moskva  66:97
/Tomas 12 – Hilijard 21/

Real Madrid – Asvel  87:78
/Kerol 19 – Žan-Šarl 13/

Valensija – Olimpija Milano  81:83
/Abalde 21 – Rodrigez 16/

Petak

Himki - Fenerbahče 82:68
/Šved 23 - Dikson 13/

Anadolu Efes - Olimpijakos 91:79
/Larkin 40 - Elis 14/

Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 92:76
/Beron 22, Panter 22 - Dorsi 19/

Baskonija - Alba Berlin 73:72
/Šengelija 24 - Erikson 16/

Barselona - Bajern 83:80
/Mirotić 28 - Monro 19/

Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara