Fudbaleri Betisa (Reuters)
Fudbaleri Betisa (Reuters)

LE: Betis i Union pobegli od aždaja, Fener se spasao od Guirija posle 0:3, Sergej probudio Lacio (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | čet. 27.10.22. | 20:47

Lud meč u Istanbulu, prvi poraz Arsenala i gol Boranijaševića za prekid crne Cirihove serije

Nije samo bitno proći grupu Ligu Evrope već je mnogo važno proći je kao prvi. Ove sezone važnije nego ikad pre. Jer, prvoplasirani na proleće ide driektno u osminu finala, a drugoplasirani u razigravanje za osminu sa trećeplasiranim ekipama iz Lige šampiona. Od tamo dolaze Barselona, Sevilja, a vrlo verovatno i Juventus, Ajaks, Atletiko Madrid, Šahtjor, možda i Salcburg, Ajntraht…

Prvi koji su uspeli u toj misiji i koji su pobegli od aždaja iz Lige šampiona su fudbaleri Betisa i Uniona San Žiloaza. Oni su kolo pre kraja grupne faze Lige Evrope obezbedili prvo mesto i direktan plasman u osminu finala.

Izabrane vesti

Betis je to uspeo minimalnom pobedom u Bugarskoj protiv Ludogoreca. Španci nisu blistali i imali su prilično sreće da savladaju bugarskog šampiona. U prvom poluvremenu su imali tek jedan šut a najbolji pojedinac im je bio golman Klaudio Bravo koji je zaustavio sve pokušaje odličnog Ludogoreca. Jedini gol na meču je postigao Nabil Fekir posle velike greške odbrane domaćih u 56. minutu. Taj gol možete da vidite OVDE. Posle toga je Betis zatvorio sve prilaze golu i sačuvao pobedu na koju su senku bacile povrede Hoakina i Gvida Rodrigeza. Bugari imaju za čim da žale jer će za prolaz dalje najverovatnije morati da ostanu neporaženi u poslednjem kolu protiv Rome u gostima.

Union San Žiloaz je prošle sezone bio hit belgijskog fudbala, a ove jeseni je hit Lige Evrope. Kolo pre kraja su overili prvo mesto u grupi sa favorizovanim imenjakom iz Berlina i evropskim veteranom Bragom. Belgijanci su slavili 2:0 u gostima protiv Malmea i nastavili sjajnu evropsku sezonu. Osvojili su 13 od 15 bodova! 

Sa najjačim timom su izašli na teren u Malmeu tražeći pobedu i našli je zahvaljujući tandemu LazarTeuma. Prvo je vezista iz Obale Slonovače proigrao kapitena za 1:0, a potom mu je Teuma u finišu poluvremena vratio asistenciju i sve je bilo gotovo posle prvih 45 minuta.

Mogao je Union i do ubeldjivije pobede u drugom poluvremenu ali je promašio neke dobre šanse… U poslednjem kolu čeka imenjaka iz Berlina i hit Bundeslige koji neće smeti da izgubi ako želi da ostane ispred Brage i osvoji drugo mesto.

Berlinci su večeras preskočili Bragu trećom uzastopnom pobedom od 1:0. Pobednika je rešio penal Knohea. Iako su startovali sa dva uzastopna poraza, uspeli su da se konsoliduju i da u poslednjem kolu sami odlučuju o svojoj sudbini i da li će nastaviti proleće u Ligi Evrope ili Ligi konferencije.


Na pragu prvog mesta u grupi je bio i Ren ali mu ni 3:0 u Istanbulu protiv Fenerbahčea nije bilo dovoljno da pobedi i da obezbedi plasman u osminu finala. Lud meč na stadionu Šukru Saradžoglu...

Vodio je Ren 3:0 na krilima fenomenalnog Amina Guirija. Talentovani ali kontroverzni francuski napadač je večeras bio neuhvatljiv za Fenerove defanzivce. Za pola sata igre je dao dva i namestio jedan gol i ubio svaku nadu domaćina.

Došao je letos kao veliko pojačanje iz Nice u trampi za Gaetana Laborda i novac pošto se na Azurnoj obali posvađao sa trenerom Favrom. S obzirom da je Favr na blizu otkaza, a da je Labord dao samo jedan gol od dolaska, u Nici sada verovatno gorko žale zbog izbora koji su napravili letos.

Ren je svakako brza ekipa a sa dolaskom Gurija je postao prebrz. Bretonci su za pola sata kontrama rasturili sve defanzivne šeme Žorža Žezusa. Sevale su ubitačne kontre sa svih strana…

Guiri je posle pet minuta igre snažnim udarcem iz prve zakucao loptu pod prečku posle prodora i lepe povratne lopte Trufera. desetak minuta kasnije je majstorski primio loptu na penala i proigrao Terijea koji je rutinski duplirao prednost. U 30. minutu je krenula još jedna kontra gostiju, Burižo je našao Guirija a ovaj opet iz prve matirao golmana Fenera.

Ali Fener se nije predavao. Ener Valensija je golom u finišu poluvremena dao kiseonik Turcima. Poptuno ih je oživela majstorija Mihe Zajca iz slobodnjaka u 82. minutu da bi erupciju oduševljenja izazvao izjednačujuči pogodak Emrea Mora u 88 minutu.

Francuski tim je i dalje u pol-poziciji za prvo mesto pošto ima za jedan gol bolju gol-razliku od Fenera i u poslednjem kolu dočekuje AEK iz Larnake, dok Turci gostuju kijevskom Dinamu sa kojima imaju prilično neprijateljske odnose od letos. Kiparski sastav je večeras protiv Dinama jurio treće mesto i nastavak takmičenja u Ligi konferencije ali ga je prokockao poput Rena. Zahvaljujući dvostrukom strelcu Altmana su imali 3:1 u 72. minutu. Pogotovo je bio lep prvi pogodak Izraelca koji je u šesnaestercu Ukrajinaca uhvatio makazice i postigao jedan od najlepših golova u Ligi Evrope ove jeseni.

Ali iskusni Denis Harmaš je bio koban za Kiprane pošto im je u poslednjih 10 minuta meča dva puta zatresao mrežu.

Lacio se osvetio Midtjilendu za petardu u Danskoj i pobedom 2:1 izbio na prvo mesto u grupi kolo pre kraja. Kao i u meču u Danskoj, počelo je greškom mladog španskog štopera Marija Hile koju je najbolji gostujući igrač Isaksen iskoristio za vođstvo već u osmom minutu. Ali ovoga puta je Lacio uspeo da se vrati i preokrene meč. Pre svega zahvaljujuči Sergeju Milinkoviću Saviću koji je sa kapitenskom trakom bio raspoložen za igru, imao opasne pokušaje i u 36. minutu postigao prelep gol plasirkom u dalji ugao. Možete da ga pogledate OVDE.

Lacio se probudio posle izjednačenja, stvorio brdo šansi među kojima je bio još jedan sjajan šut Sergeja koji je fenomenlani golman Lesl jedva izbacio u korner. Konačno, početkom drugog dela igre je preokrenuo španski veteran Pedro posle prodora večeras odličnog Zakanjija. Lacio još nije obezbedio prolaz dalje a u poslednjem kolu gostuje u Roterdamu.

Priliku da obezbedi prvo mesto je propustio i Arsenal koji je sa kombinovanim timom poražen na gostovanju u Ajndhovenu. PSV je slavio 2:0 golovima Vermana i De Jonga na početku drugog poluvremena. PSV je pobedom obezbedio prolaz dalje ali male su mu šanse za prvo mesto jer Arsenal u poslednjem kolu dočekuje Cirih.

Upravo je Cirih večeras uspeo da ostvari jaku bitnu pobedu posle preokreta protiv Bodea - 2:1. Bila je to prva pobeda švajcarskog šampiona posle niza od čak 13 mečeva bez trijumfa u svim takmičenjima. Poslednja pobeda im je bila čak tamo 28. avgusta protiv Hartsa u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Jedan od junaka preokreta je bio srpski desni bek Nikola Boranijašević koji je u 67. minutu izjednačio nakon što je sačekao obitak od prečke. Veliko slavlje na Lecigrundu je doneo Antonio Markezano u 94. minutu. Cirih je u igri za Ligu konferencije.


LIGA EVROPE – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

PSV Ajndhoven - Arsenal 2:0 (0:0)

/Verman 56, De Jong 63/

Cirih - Bode Glimt 2:1 (0:1)

/Boranijašević 67, Markezano 90+4 - Pelegrino 45+1/

GRUPA B

AEK Larnaka - Dinamo Kijev 3:3 (1:1)

/Altman 26, 72, Rafa Lopes 53 - Vanat 45+1, Harmaš 80, 90+2/

Fenerbahče - Ren (1:3)

/Valensija 43 - Guiri 5, 30, Terije 16/

GRUPA C

Ludogorec - Betis 0:1 (0:0)

/Fekir 56/

21.00: (10,0) Helsinki (5,30) Roma (1,35)

GRUPA D

Union Berlin - Braga 1:0 (0:0)

/Knohe 68 penal/

Malme - Union Sent Žiloaz 0:2 (0:2)

/Teuma 10, Lazar 42/

GRUPA E

21.00: (1,10) Mančester Junajted (10,0) Šerif (23,0)

21.00: (7,25) Omonija (4,20) Sosijedad (1,53)

GRUPA F

Lacio - Midtjiland 2:1 (1:1)

/Milinković Savić 36, Pedro 58 - Isaksen 8/

21.00: (3,80) Šturm (3,60) Fajenord (2,05)

GRUPA G

21.00: (1,45) Frajburg (4,30) Olimpijakos (7,75)

21.00: (2,40) Nant (3,35) Karabag (3,20)

GRUPA H

21.00: (2,10) Crvena zvezda (3,50) Trabzon (3,80)

21.00: (3,80) Ferencvaroš (3,60) Monako (2,05)



tagovi

CirihBode GlimtAEK LarnakaDinamo KijevLudogorecUnion Sen ŽiloazMalmeMidtjiland

Obaveštavaj me

Lacio
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara