Gol Sabirija (Reuters)
Gol Sabirija (Reuters)

Lepo kaže De Brujne - Belgija prestara da osvoji svet, a sad joj visi i nokaut faza (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.11.22. | 15:56

Borbeni Marokanci srušili bronzani tim sa prošlog Mundijala i skočili na prvo mesto Grupe F pre okršaja Hrvatske i Kanade

Videlo se jasno i u premijernoj utakmici kada im je Kanada održala fudbalski čas i kada ni sami nisu znali kako su trijumfovali. Od Belgije što je godinama unazad plašila konkurenciju na velikim takmičenjima i što je dugo gospodarila Fifinom rang listom, ostala je samo senka. Dugo je važila za prezgodnu manekenku koja je mamila uzdahe, a dozvolila je sebi da kašnjenjem na očekivanu smenu generacija, počne da liči na naboranu bakicu koja se oslanja na štap. Taj štap su joj u drugom kolu Grupe F izmakli borbeni Marokanci iskočivši na čelo uoči okršaja Hrvatske i Kanade - 0:2.

Lepo je sinoć rekao Kevin De Brujne u intervjuu za Gardijan - Belgija je prestara da bi postala šampion sveta. Međutim, čini se da je mašina do te mere zarđala da lako može da se dogodio i da ne dočeka osminu finala. Odlučujući okršaj igraće protiv Hrvatske kojoj će takođe goreti pod nogama nezavisno od ishoda protiv Kanade.

Izabrane vesti

Dominirali su Crveni Đavoli u prvom poluvremenu, ali maltene samo u posedu i tada je bilo jasno da je pobeda plejade zaslužnih građana poput Edena Azara, Aksela Vitsela, Tome Menijea, te Jana Vertongea i Tobija Alderverelda i te kako upitna. A onda je selektor Lavova Atlasa Valid Regragui sredinom drugog poluvremena u pet minuta spakovao četiri izmene i na terenu se obreo Abdelhamid Sabiri.

I ko bi rekao da će vezista Sampdorije samo pet minuta po ulasku na teren, postati strelac prvog gola iz slobodnjaka na aktuelnom Mundijalu. Pritom je gađao iz vrlo teške pozicije i protiv sebe imao zvnično najboljeg golmana planete, koji to reakcijom iz 73. minuta nije potvrdio. Naprotiv, reakcija je bila amaterska. Pomogao je čuvar mreže Real Madrida prvi gol iz slobodnjaka na svetskim prvenstvima u istoriji Maroka, ali i ogroman korak severno-afrićke selekcije ka nokaut fazi.


Nije najbolji fudbaler Maroka Hakim Zijeh imao sreće da postigne gol dana - u smiraj prvog poluvremena mu je pogodak poništen zbog ofsajda - ali je petominutnu nadoknadu iskoristio da asistencijom pomogne da se poraz Belgije pečatira. Poslužio je još jednog rezervistu Zakariju Abdukala, a fudbaler Tuluza zakucao loptu pod prečku.

Belgija bi već bila na rubu eliminacije da su okolnosti u prvom kolu bile nešto drugačije, da je Kanada uspela da naplati apsolutnu dominaciju i da arbitarSikazve iz Zambije i njegov tim nisu ponudili verovatno najlošije sudijsko izdanje od starta prvenstva.

Pokušao je Roberto Martinez još na 0:0 oko isteka sat vremena igre da promeni stvari dvostrukom izmenom i uvođenjem Jurija Tilemansa i Drisa Mertensa i ovaj dvojac je u 65. minutu proizveo jednu od većih opasnosti po gol Maroka na čitavom meču. Tilemans je vrhunskim startom oduzeo loptu, Mertens promešao odbranu Maroka, ali mu je golman El Kadžui odbranio udarac.

Zanimljivo je i to kako je El Kadžui završio među stativama budući da je Jasin Bono pevao himnu i bio najavljen kao starter. Međutim, golman Sevilje nije počeo meč, izvesno zbog toga što se pred početak utakmice nije dobro osećao. I bez prvog golmana, Maroko je uspeo da se domogne velike pobede.

A El Kadžui je praktično nezagrejan već u petom minutu sprečio Mišija Batšuaija da pogodi za vođstvo Belgije. Međutim, u toku prvog dela i Maroko je pretio preko Zijeha i Hakimija, a Belgijanci još jednom preko Kevina De Brujnea. Sve u svemu od Belgije, premalo, a od Maroka i više nego dovoljno već u prve dve utakmice pokaže kakvog je kova. Remi sa vicešampionom sveta i skalp bronzanom timu sa Mundijala u Rusiji.

Nakon što se odbranio od gomile De Brujneovih centaršuteva i lopti u šesnaesterac, Maroko je i te kako zaslužio da 3. kolu protiv Kanade možda pojuri i prolaz kao pobednik grupe.

SVETSKO PRVENSTVO 2022, GRUPA F - 2. KOLO

BELGIJA – MAROKO 0:2 (0:0)

/Sabiri 73, Abuklal 90+2/

Doha

Stadion: Al Tumama

Sudija: Sezar Arturo Ramos (Meksiko)

Žuti karton: Onana (Belgija), Sabiri (Maroko)

BELGIJA (4-3-3): Kurtoa – Menije (od 81. Lukaku), Aldervejreld, Vertongen, Kastanj – Onana (od 60. Tilemans), Vitsel, T. Azar (od 75. Trosar) – De Brujne, Batšuaji (od 75. De Ketelare), E. Azar (od 60. Mertens)

MAROKO (4-3-3): El Kadžui – Hakimi (od 68. Atijat Alal), Agerd, Sais, Mazraui – Unai (od 78. El Jamik), Amrabat, Amala (od 68. Sabiri) – Ziješ, En Nesiri (od 73. Hamdala), Bufal (od 73. Abuklal)


SVETSKO PRVENSTVO (F GRUPA) – 2. KOLO

Nedelja

Belgija - Maroko 0:2 (0:2)

/Sabiri 73, Abdukal 90+2/

17.00: (2,30) Hrvatska (3,15) Kanada (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BelgijaMarokoFudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija MarokaReprezentacija Maroka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara