Lester vratio džokera šampionske generacije i živu legendu kluba

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.01.20. | 18:34

Opet sa Šmajhelom, Vardijem, Morganom, Fuhsom…

Šampionska generacija Lestera od pre četiri godine će zauvek ostati upisana u istoriji Premijer lige, ali i svetskog fudbala. Tadašnji tim Klaudija Ranijerija je napravio jednu od najvećih senzacija u istoriji fudbala osvojviši titulu iako su im stručnjaci predviđali borbu za opstanak.

Od tada je Lester ostao stabilan klub koji se više ne bori za opstanak, a ove sezone je najprijatnije  iznenađenje Premijer lige i smeši mu se novi plasman u Ligu šampiona. Da Liverpul nema ovako brutalnu sezonu, možda bi se Lester i ove godine borio za titulu s obzirom kako igra.

Izabrane vesti

Zajedničko za tadašnju i današnju generaciju Lestera su tek nekolicina igrača. Šmajhel na golu i Vardi u špicu kao nosioci igre. Univerzalni i vredni vezista Mark Olbrajton je pre četiri godine uglavnom bio starter, a danas tek ponekad uđe sa klupe. Slično važi i za Krsitijana Fuhsa koji je tada bio nezamenjiv na levom beku, a danas je rezerva mladom Čilevlu koji je te sezone bio u ekipi, ali nije odigrao ni minut u Premijer ligi. U Lesteru je i danas legendarni kapiten Ves Morgan, ali ne igra mnogo pored sjajnog tandem SojundžuEvans. Demari Grej je i danas - kao i tada - džoker sa klupe. Otišli su Hut, Marez, Simpson, Kante, Drinkvoter, Okazaki, Uljoa, Šlup

A dana se u Lester vratio jedan od članova te šampionske generacije. Šest meseci pre predviđenog roka za istek pozajmice, Glazgov Rendžersi su Lesteru vratili iskusnog vezistu Endija Kinga (31).

King je u šampionskoj generaciji bio igrač sa najdužim stažom. Pre toga precrtani otpadak kao i dobar deo njegovih saigrača. Prošao je Čelsijevu akademiju i sa 15 godina dobio zahvalnicu. Tada je otišao u Lester i delio sa Lisicama dobro i zlo. Dao je gol u čuvenom baražu 2010. protiv Kardifa, ali je Lester ispao kasnije na penale. To nije bilo prvo Kingovo razočaranje sa Lesterom. Dve godine ranije je ispao u treću ligu sa Lisicama. I tamo je bio najbolji igrač ekipe i najzaslužniji za povratak u Čempionšip. Sa Lesterom je osvojio Ligu 1, Čempionšip i onda Premijer ligu. Nikome u istoriji engleskog fudbala to nije pošlo za nogom. Nije bio ključni igrač kao u trećeligaškim danima, ali ga je Ranijeri obožavao i čak 16 puta ga je uvodio sa klupe u šampionskoj sezoni. Samo je Leonardo Uljoa dobio više puta šansu sa klupe u toj famoznoj sezoni. King je prošao sve sa Lesterom i bio jedan od simbola uspona od blata treće lige do šampionskog trona.

Posle titule je proveo još sezonu i po u Lesteru i pozajmljen je Svonsiju. Vratio se u Lester posle šest meseci, polusezonu proveo na klupi i onda opet pozajmljen Derbi Kauntiju u Čempionšip. Ni Ovnovi ga nisu zadržali duže od pola godine i letos je otišao kod Stivena Džerarda na pozajmicu u Glazgov Rendžerse. Međutim, odigrao je samo po dva meča u prvenstvu i kupu, jedan u Evropi i Džerard je danas rešio da ga vrati u Lesteru.

Tamo će ga dočekati neka poznata lica, ali nije više kao nekad. King ima ugovor sa Lesterom do kraja sezone i tada će vrlo verovatno posle 14 godina zauvek raskrstiti sa klubom u kojem je do sada odigrao 379 utakmica i postigao 62 gola.

Zaslužio je da mu Lester ovih šest meseci izađe u susret, a mu pruži koji minut na terenu u neki lep oproštaj na kraju. Ipak je prošao sve sa ovim klubom.

(FOTO: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara