(© Reuters)
(© Reuters)

Lidsovo papreno pojačanje: Odigrao 48 minuta, koštaće ga preko 48.000.000

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.04.23. | 14:30

FIFA naložila klubu sa Eland rouda da isplati 27.900.000 evra bivšem igraču Žanu Kevinu Ogustanu

Na svu muku sa kojom se Lids susreće na terenu, počevši od blamantnog poraza od Kristal Palasa prethodnog vikenda pred svojim navijačima (1:5) do velike strepnje oko opstanka u Premijer ligi, nadovezala se i odluka FIFA da Englezi plate francuskom špicu Žanu Kevinu Ogustanu skoro 30.000.000 evra.

Sporna je stavka iz ugovora o pozajmici Lajpciga i Lidsa. Prema navodima engleskih medija, Ostrvljani su se obavezali da će za 21.000.000 evra otkupiti Ogustanov ugovor od bundesligaša u slučaju ulaska u Premijer ligu. Pokušavali su da izbegnu poštovanje ove stvake i pored promocije u najviši rang, pod izgovorom da je sezona u Čempionšipu te sezone zbog pandemije korona virusa završena tek 17. jula, a da je ugovor o pozajmici istekao 30. juna i da posle tog datuma Francuz više nije bio u njihovoj nadležnosti. Tada je Lajpcig reagovao i za zelenim stolom dobio ugovoreno obeštećenje od 21.000.000 evra. Prema navodima Atletika, Lids je potom jednostrano raskinuo petogodišnji ugovor po kom je Ogustanu pripadalo pomenutih 27.900.000 evra (na ime zarada), tako da je igrač ukupno koštao premijerligaša zastrašujućih 48.900.000 evra!

Izabrane vesti

Kako mu pomenuti iznos (27.900.00) nije isplaćen, nekadašnji mladi reprezentativac Francuske rešio je da do novca stigne na sudu. Spor je trajao još od decembra 2021. a dobio razrešenje pred Većem za rešavanje sporova FIFA. To telo je naložilo Lidsu da isplati celu sumu Ogastanu koji je jula prošle godine potpisao za Bazel kao slobodan igrač. Mada, ni u Švajcarskoj ne blista. Za tim sa Sent Jakob Parka odigrao je do sada 18 utakmica uz četiri gola.

A do pre samo nekoliko godina Žan Kevin Ogustan je važio je za jednog od najperspektivnijih francuskih napadača i buduću uzdanicu državnog tima. Nakon fenomenalnih partija u mlađim kategorijama Pari Sen Žermena, Ogustan nije uspeo da ostavi značajniiji trag u seniorskom timu Svetaca u vreme kada su na njegovoj poziciji neprikosnoveni bili Zlatan Ibrahimović i Edinson Kavani.

Prve znake da je na dobrom putu da bar donekle ispuni predviđanja iz omladinskog perioda Ogustan je pokazao prelaskom u Lajpcig 2017. godine. Respektabilan učinak od 20 pogodaka na 67 nastupa za nemački tim nije bio dovoljan da stekne status prvog centarfora ekipe što se može pripisati izvrsnom golgeterskom učinku Tima Vernera, tadašnje udarne igle Bikova.

Sa željom da negde konačno postane osnovna napadačka opcija, francuski fudbaler poreklom sa Haitija preselio se januara 2020. na pozajmicu u Lids, tadašnjeg člana Čempionšipa. Ogustan je za tim iz Zapadnog Jorkšira odigrao samo tri utakmice. Sakupio je tek 48 minuta bez gola i Lids nije imao razloga da ga otkupi. A onda je jedna stavka iz ugovora o pozajmici između Lajpciga i Lidsa napravila totalni haos.

Nagledali smo se svakakvih transfer promašaja, ali je ovaj posebno bizaran. Prostom računicom dolazimo do podatka da je Ogustanov minut na terenu koštao Lids više od 1.000.000 evra. Možda i najskuplji minut u novijoj fudbalskoj istoriji.


tagovi

Žan Kevin OgustenŽan Kevin OgustinlidsLids Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara